- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
Π. Κουκουλόπουλος: «Προϋπολογισμός – “εισιτήριο διαρκείας” στη λιτότητα και την ανασφάλεια»
«Ο Προϋπολογισμός του 2025 παγιδεύει την κοινωνία σε μια διαρκή λιτότητα και αδυνατεί να εγγυηθεί μεσομακροπρόθεσμα τη δημοσιονομική σταθερότητα» τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Γενικός Εισηγητής κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού (Π/Υ) του 2025.
Στην έναρξη της ομιλίας του, αντέκρουσε την «παιδαριώδη» -όπως τη χαρακτήρισε- επικοινωνιακή προσπάθεια της Ν.Δ. αφενός μεν να συγκαλύψει τις ευθύνες της που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, αφετέρου να διαστρεβλώσει την αλήθεια των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Εν συνεχεία, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον Π/Υ και την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας πως «ο Π/Υ του 2025 είναι ο 1ος μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής χαλάρωσης και ταυτόχρονα ο 1ος υπό τα νέα δεδομένα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 που “δένει τα χέρια” των κρατών – μελών, καθώς ορίζει πλέον ανώτατο “ταβάνι” ετήσιας αύξησης δαπανών περί του 3%».
Στην αρχική ενότητα της τοποθέτησής του, εστίασε στην πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία, παραθέτοντας δεδομένα από τον Π/Υ 2025 και από εκθέσεις επίσημων φορέων, στοιχειοθετώντας με αυτά τις κάθετες και οριζόντιες ανισότητες που διχάζουν την κοινωνία. «Οι μεν αξίες των ακινήτων και τα κέρδη των ισχυρών εταιρειών έχουν ανακάμψει στα προ 2009 επίπεδα, σε αντίθεση με τους μισθούς και τις συντάξεις που παραμένουν χαμηλά και την αγοραστική δύναμη που κατατάσσεται προτελευταία στην Ε.Ε. Το κόστος ζωής αποτελεί Νο1 πρόβλημα, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται κρίσιμοι δείκτες ποιότητας ζωής» επισήμανε και ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα, από την “κατολίσθηση” του ποσοστού ιδιοκατοίκησης μέχρι την ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την Υγεία μέχρι την Παιδεία, από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δημόσιες υποδομές μέχρι τον αγροτικό κόσμο, με ειδική έμφαση στο μαρασμό της υπαίθρου και την παρακμή κάθε μη τουριστικής περιοχής.
Περαιτέρω, ανέδειξε κρίσιμα αριθμητικά δεδομένα από τον Π/Υ, προτάσσοντας την ποιοτική τους σύνθεση. Πρωταγωνίστησαν, μεταξύ άλλων, τα αυξημένα έσοδα, με τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Οικονομικών να σημειώνει ότι «οι φόροι στην Ελλάδα είναι 40% του ΑΕΠ, έξι μονάδες πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, και το χειρότερο είναι πως η σχέση έμμεσων – άμεσων φόρων αγγίζει το 2 προς 1, με τα οριστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022 να φέρνουν στο φως τη θλιβερή πρωτιά της Χώρας μας στους έμμεσους φόρους».
Συνεχίζοντας την ανάλυση της ποιοτικής διάστασης των αρνητικών παραμέτρων του Π/Υ που σχετίζονται μεσομακροπρόθεσμα με την αβέβαιη εγγύηση δημοσιονομικής σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, στηλίτευσε πως «στην ανάπτυξη, η Κυβέρνηση πέρασε όχι απλώς κάτω από τον δικό της πήχη, αλλά κάτω από το μισό των δικών της προβλέψεων. Η συστηματική αποτυχία της Κυβέρνησης στην ανάπτυξη, κλείνει τον “ενάρετο” δρόμο για την απομείωση του χρέους και καθιστά μονόδρομο τη διαρκή λιτότητα». Χαρακτήρισε δε «μεγάλους “αθεράπευτους ασθενείς” του Π/Υ, το εμπορικό έλλειμμα και το επενδυτικό κενό με κριτήριο τις άμεσες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου», συμπληρώνοντας ότι «βάσει της Eurostat, η παραγωγικότητα δεν ακολουθεί την εξέλιξη της ανάπτυξης και μάλιστα ανά μονάδα ανάπτυξης στην Ελλάδα δημιουργείται το μισό περίπου των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ακολούθως, ο Π. Κουκουλόπουλος αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του στην ανάδειξη πεπραγμένων της Κυβέρνησης που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του Π/Υ, όπως «την επιπόλαιη και άσκοπη σπατάλη δημοσιονομικού χώρου και χρόνου, χωρίς τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», αλλά και τις «κυβερνητικές αποφάσεις υπέρ των κερδών συγκεκριμένων συμφερόντων και ολιγοπωλίων», ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την «αδιαφάνεια και αναποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας».
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του “ταβανιού” αύξησης δαπανών που ορίζεται από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, υπενθύμισε συνοπτικά τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει κατά την αντίστοιχη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, για την αναγκαιότητα διεκδίκησης εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, την αναδιανομή με Φορολογική Δικαιοσύνη και τη σημασία ποδηγέτησης του κόστους ζωής, καθώς «η τιθάσευση της ακρίβειας σε μια σειρά τομέων της καθημερινότητας ουσιαστικά αποτελεί τη μεγαλύτερη “αύξηση” που μπορεί να δοθεί στην κοινωνία».
Στον αντίποδα της σκληρής κριτικής προς τις οικονομικές επιλογές της Ν.Δ., υπογράμμισε πως «υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που δίνει “ακτίδα” αισιοδοξίας στην κοινωνία και εγγυάται ένα καλύτερο δικαιότερο μέλλον στη νέα γενιά», θέτοντας στο επίκεντρο τους «οκτώ εθνικούς στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη», τους οποίους είχε προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Ενεργειακή Δημοκρατία, τη ριζική Αποκέντρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη, το ιδιωτικό χρέος, τη Φορολογική Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία.
Τέλος, έθεσε εμφατικά τις προτάσεις που αφορούν το νέο ΕΚΑΣ, την προσωπική διαφορά, τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, την εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων, το αγροτικό εισόδημα και την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας
0 comments