- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Π. Κουκουλόπουλος: «Να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας»
Ένα θέμα που “καίει” άμεσα τη Δυτική Μακεδονία, τον βέλτιστο και ρεαλιστικό τρόπο αποτύπωσης του Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) κάθε περιφέρειας, ήγειρε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της «Επιτροπής απολογισμού και γενικού ισολογισμού του Κράτους & ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κ. Αθ. Θανόπουλο, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της.
Ειδικότερα, εστίασε στο ζήτημα των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήδη έχει εγκατεστημένη ισχύ 12 GW σε Α.Π.Ε., με στόχο μέχρι το 2030 να εγκαταστήσει 30 GW. Έθεσε, λοιπόν, το ερώτημα τι ακριβώς πρέπει να συμβαίνει ως προς τον υπολογισμό του Α.Ε.Π. και της Α.Π.Α. (Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία), όταν μία εταιρεία (οποιασδήποτε νομικής μορφής) έχει μεν εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε μια περιφέρεια, αλλά έχει έδρα σε άλλη περιφέρεια.
«Γνωρίζουμε ότι, όσον αφορά τη φορολόγησή της, φορολογείται εκεί όπου δηλώνει έδρα. Όταν, όμως, είναι διαφορετική η έδρα από τον τόπο στον οποίο παράγεται η ενέργεια, στο Α.Ε.Π. ποιας περιφέρειας καταγράφεται και με ποιο ποσοτικοποιημένο τρόπο;» ρώτησε.
Ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συμφώνησε ότι πράγματι είναι ένα σημαντικό θέμα, καθώς τυπικά καταγράφεται στο Α.Ε.Π. εκεί όπου είναι η έδρα της εταιρείας, σημειώνοντας πως πρόκειται για γενικότερο φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες Χώρες. Συνηγόρησε, επίσης, στον προβληματισμό για την αξία του Α.Ε.Π. ως μέτρου μέτρησης της ευημερίας, τονίζοντας πάντως πως παραμένει χρήσιμο μέτρο μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε επόμενη αναθεώρηση του προτύπου που χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τους εθνικούς λογαριασμούς, ώστε να συμπεριλαμβάνει και άλλα ζητήματα, όπως την αποτύπωση των ανισοτήτων που υπάρχουν σε μια χώρα.
Στη δευτερολογία του, ο Π. Κουκουλόπουλος επισήμανε τη σύνδεση του θέματος με την τιμολόγηση της ενέργειας, συνεπώς χρειάζεται συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και με τη Ρ.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).
«Αυτή τη στιγμή είναι αδειοδοτημένες στην Ελλάδα μονάδες 28 GW, εκ των οποίων στη Δυτική Μακεδονία έχουν αδειοδοτηθεί τα 7 GW. Δηλαδή, στο 2,5% του πληθυσμού της Χώρας πρόκειται να αναπτυχθεί το 25% των ΑΠΕ της Ελλάδας» υπογράμμισε με έμφαση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «μπορεί να έχουμε έναν τόπο που ερημώνει, αλλά αυτός να εμφανίζεται “ολοζώντανος” από πλευράς Α.Ε.Π., ακριβώς γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα φίλτρα και εργαλεία».
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε τα video με ολόκληρες τις τοποθετήσεις του, εδώ https://collab.parliament.gr/~I1UWo και εδώ https://collab.parliament.gr/~pQCcr
0 comments