Π. Κουκουλόπουλος: «Κραυγή αγωνίας των εργαζομένων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία»

By on 28/06/2024

Στη Βουλή έφερε άμεσα την Ανοιχτή Επιστολή του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ “Σπάρτακος” ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος. Συγκεκριμένα, κατέθεσε αυθημερόν σχετική Αναφορά προς την Κυβέρνηση, καλώντας την να ξεκαθαρίσει τις απαντήσεις, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της για την “Πτολεμαΐδα V” και για όλες τις κρίσιμες παραμέτρους που απασχολούν τόσο τους εργαζομένους όσο και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη

Θέμα: «Επιστολή του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ “Σπάρτακος” για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ»

κ. Υπουργέ,

Σας καταθέτω, ως Αναφορά, την αριθμ. πρωτ. 655/27.6.2024 Ανοιχτή Επιστολή του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ “Σπάρτακος” προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «το διακύβευμα από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ είναι σοβαρό και κρίσιμο».

Ειδικότερα, στην Επιστολή τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το πάλαι ποτέ Ενεργειακό της Κέντρο (άξονας Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας), βιώνει με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο τις συνέπειες ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε ως “υποχρεωτικό”, στο όνομα διαφόρων οδηγιών και ευρωπαϊκών ρητρών, και έφθασε να γίνει χιονοστιβάδα που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει την ξέφρενη και καταστροφική της πορεία. Η αποεπένδυση έγινε απολιγνιτοποίηση και η απολιγνιτοποίηση έφερε την σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, για να φθάσουμε στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ο εθνικός μας πλούτος, το εγχώριο ενεργειακό μας καύσιμο απαξιώθηκε και παραγκωνίστηκε».

Επιπλέον, το Σωματείο εστιάζει μετ’ επιτάσεως «στη μονάδα “Πτολεμαΐδα V” που, ενώ κάποτε την αποκαλούσαμε “ναυαρχίδα του στόλου της επιχείρησης”, έφθασε να την αποκαλούν ασύμφορη επένδυση και έχει γίνει ωρολογιακή βόμβα που αναμένεται να σκάσει από στιγμή σε στιγμή». Θέτει, λοιπόν, σειρά ερωτημάτων όπως «Πότε θα κλείσει; Τι θα γίνει με τους εργαζομένους; Τι προβλέπεται για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης; Υπάρχουν διασφαλισμένες καταστάσεις και ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην βρεθούμε χωρίς τηλεθέρμανση; Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της επιχείρησης για την επόμενη περίοδο, σε σχέση πάντα με το προσωπικό και την περιοχή μας; Η τοπική κοινωνία τι αντιστάθμισμα (αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι) θα λάβει για μία ακόμα βολή εξ επαφής που μπορεί να είναι και το τελειωτικό χτύπημα;».

Στην Επιστολή, επίσης, υπογραμμίζεται πως «οι εργαζόμενοι ανησυχούν και ως συνδικάτο οφείλουμε να τους δώσουμε έγκυρες και έγκαιρες απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που δημιουργεί η διαρκώς μεταβαλλόμενη συνθήκη. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τους εφησυχάσουν οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις της Διοίκησης, όταν βλέπουν και βιώνουν τη μία ανατροπή μετά την άλλη. Οι εργαζόμενοι σηκώνουν το ψυχοφθόρο βάρος μιας κατάστασης που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα και έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα με κάθε δυνατό τρόπο».

Όπως επισημαίνεται, τέλος, «το διακύβευμα της τήρησης των αποφάσεων της Κυβέρνησης είναι πολύ σοβαρό, αφού με μαθηματική ακρίβεια, αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της, οδηγεί στην ερημοποίηση και στον αφανισμό της περιοχής.  Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η κίνηση διαδικασιών που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση ενός ευνοϊκού αποτελέσματος, είναι μονόδρομος».

Δεδομένου ότι το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ “Σπάρτακος” εύστοχα και δικαιολογημένα αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δυτική Μακεδονία, παρακαλείσθε όπως μελετήσετε σε λεπτομέρεια τα διαλαμβανόμενα στη συνημμένη Επιστολή και ενημερώσετε τη Βουλή για τις απαντήσεις, τις ενέργειες και τις αποφάσεις σας σε όλες τις καθοριστικές παραμέτρους του θέματος

Ο Αναφέρων Βουλευτής

                 Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)      

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: