Site icon giapraki.com

Π. Κουκουλόπουλος: «Η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά δίνει προοπτική στην οικονομία»

Η ανησυχητική κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης, η γενικευμένη εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών πρακτικών και η αναγκαιότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτέλεσαν τους τρεις πολιτικούς άξονες στην τοποθέτηση του Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρι Κουκουλόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», με θέμα την ενημέρωση του Κοινοβουλίου από το Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Ι. Τσουκαλά, επί της Έκθεσης για το Δ΄ τρίμηνο του 2023.

Κατ’ αρχάς, εστίασε στην εξέλιξη των ρυθμών ανάπτυξης και στο ευκταίο σενάριο προσδοκώμενης αύξησης επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Σημειώνοντας, λοιπόν, ότι «εντυπωσιάζει» το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας που υπάρχει στο βασικό σενάριο της Έκθεσης, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις, δεδομένου του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του.

Περαιτέρω, ανέδειξε τις συνέπειες των ολιγοπωλιακών πρακτικών στον πληθωρισμό, διάσταση που έχει θέσει και η Τράπεζα της Ελλάδας. «Δεν είναι μόνο η ακρίβεια των βασικών ειδών που πλήττει πρωτίστως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα κόστους ζωής, που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τη στέγαση, την υγεία και την παιδεία, με πιο ακραία έκφανση την ενέργεια. Επαναλαμβάνω πως το ολιγοπώλιο στην ενέργεια και η επιλογή της Ν.Δ. να κλείσει τον ηλεκτρικό χώρο μόνο για πέντε ισχυρούς, μας απομακρύνει από την Ενεργειακή Δημοκρατία», υπογράμμισε.  Αναφορικά ειδικά με το ρεύμα των αγροτών, υπενθύμισε ότι «η Κυβέρνηση δεν έδωσε ηλεκτρικό χώρο στην αγροτιά. Αντιθέτως, με τον πρόσφατο νόμο, προέβλεψε γι’ αυτούς PPA’s (διμερή συμβόλαια) σε τιμές 50% πάνω από τα τιμολόγια που έχουν πετύχει βιομηχανίες με διμερή συμβόλαια και πενταπλάσιες από το πολύ χαμηλό κόστος που θα είχαν, εάν τους δινόταν ηλεκτρικός χώρος». 

Επιπρόσθετα για το μέτωπο της ακρίβειας, έκανε μνεία στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην υπερτιμολόγηση προϊόντων

Στον τρίτο άξονα της ομιλίας του, με αφορμή συγκεκριμένα σημεία της Έκθεσης, ανέπτυξε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να καθορίζει μονομερώς ο Πρωθυπουργός τον κατώτατο μισθό και τον τρόπο εφαρμογής των τριετιών. Οφείλουμε να ακούμε τη φωνή της αγοράς, καθώς υπάρχουν κλάδοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά ταυτόχρονα άλλοι κλάδοι μας λένε ότι θα είχαν τη δυνατότητα να δίνουν περισσότερα ή ακόμα και να προδώσουν αναδρομικότητα στις τριετίες. Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η μισθολογική πολιτική, ιδίως δε οι τριετίες, έχουν ξεχωριστή σημασία για τη νέα γενιά και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο “brain gain” που παραμένει νούμερο ένα ζητούμενο της Χώρας. Όταν η οικονομική δυσπραγία πλήττει τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, η οικονομία δεν έχει προοπτική. Χρειάζεται, λοιπόν, να υιοθετήσουμε εμπροσθοβαρείς λογικές και σε αυτό το πεδίο, για να στείλουμε σαφές μήνυμα στήριξης στους νέους, είτε ζουν ακόμα στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό».

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~j6HBe

Exit mobile version