giapraki.com

Π. Κουκουλόπουλος: «Η αποεπένδυση των τραπεζών, γκρίζο τοπίο κυβερνητικών επιλογών»

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το μείζον δημοσιονομικό ζήτημα της αποεπένδυσης των τραπεζών, ανέπτυξε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, με θέμα τη σχετική ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ι. Στουρνάρα, και τον Πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Α. Βερύκιο.

Υπενθυμίζοντας ότι η εν λόγω συνεδρίαση υπήρξε αίτημα και του ΠΑΣΟΚ ενόψει -τότε- των επικείμενων ενεργειών αποεπένδυσης, άσκησε αυστηρή κριτική στο χρόνο στον οποίο τελικά αυτή διεξήχθη, στηλιτεύοντας ότι «εν τω μεταξύ μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις». «Η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη, βάλατε προσωπικά, κε Υπουργέ, τη σφραγίδα σας στην επίσπευση της αποεπένδυσης των τραπεζών, όπως και στην επίσπευση της ανάκτησης στην υπόθεση της Aegean. Ο χρόνος θα αποδείξει εάν οι επιλογές σας ήταν σε όφελος ή όχι του δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε με έμφαση.

Περαιτέρω, στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε η διαφορά, ύψους 44 δις, ανάμεσα σε όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση και σε όσα αποτυπώνει η μελέτη του ΚΕΠΕ για το κόστος της αποεπένδυσης. «Η απόκλιση δισεκατομμυρίων στο δημόσιο διάλογο ξυπνά μνήμες που η Χώρα οφείλει να αφήσει στο παρελθόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις ξαναζήσει. Μόνο κάνοντας αποτίμηση όσων πραγματικά συνέβησαν, μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον» υπογράμμισε, παραθέτοντας «τρεις ξεκάθαρες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση: 

1) Η συμμετοχή των τραπεζών στη δημιουργία της κρίσης είναι μεγάλη και μετρήσιμη, συνέβαλαν ιδιαίτερα με τα κέρδη που άθροιζαν από το δανεισμό του δημοσίου με ομόλογα, προκαλώντας σαθρότητα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

2) Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου (επενδυτικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια) δεν είχε καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή δεν είχαν φροντίσει να θωρακισθούν έναντι ενδεχόμενου κινδύνου, απλώς κερδοσκοπούσαν.

3) Τα κόκκινα δάνεια λίγων και ισχυρών υπήρξαν βασική γενεσιουργός αιτία της κρίσης».

«Αν δεν είχε γίνει το PSI, είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα υπήρχε Χώρα, καθώς με αυτό ουσιαστικά κάναμε την άτακτη χρεοκοπία “συντεταγμένη”. Για ένα μείζον γεγονός, με το οποίο προκλήθηκαν συνέπειες για όλη την κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι δίνουμε πίσω μόνο στις τράπεζες όσα τότε έχασαν, όταν μάλιστα είχαν συμμετάσχει στη δημιουργία του προβλήματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία από 30/6/2023 στοιχεία για τo ΤΧΣ, δείχνουν συσσωρευμένη ζημία 36,8 δις. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το ΤΧΣ να επιτύχει το σύνολο των καταστατικών του στόχων. Από τους πέντε στόχους,  επιτυγχάνεται η προστασία των καταθέσεων, η σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Είχε, όμως, και δύο άλλους στόχους που παραμένουν ζητούμενο. Τη ρευστότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς δημόσιο χρήμα -που μάλιστα εγγράφεται στο χρέος- είναι το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΧΣ και είναι υποχρεωμένο να το προστατεύει, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη».

Τέλος, επανέφερε το αίτημα που έχει επανειλημμένως διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα διεξαγωγής ξεχωριστής συνεδρίασης, παρουσία και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τα υπόλοιπα “καυτά” τραπεζικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~FKwTt

Exit mobile version