- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Πρώτες δοκιμές εμφύτευσης συσκευής – ‘βηματοδότη’ στον εγκέφαλο ασθενών με Αlzheimer
Ερευνητές του Johns Hopkins Medicine, τοποθέτησαν χειρουργικά, συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη, στον εγκέφαλο ασθενούς που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της νόσου, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.
Η συσκευή που παρέχει εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε χιλιάδες ασθενείς με τη νόσο Parkinson, φαίνεται πιθανός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης και αναστροφής της νοητικής εξασθένησης.
Η εγχείρηση αποτελεί μέρος κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται σε διάφορα κέντρα. Η νέα έρευνα εστιάζει στη χρήση ηλεκτρικών παλμών χαμηλής έντασης που στοχεύουν απευθείας τον εγκέφαλο.
Σε 6 ασθενείς που τοποθετήθηκε η συσκευή στον Καναδά το 2010, για να παρατηρηθεί η προκαταρκτική ασφάλεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ελαφριά μορφή της νόσου έδειξαν αύξηση στο μεταβολισμό της γλυκόζης, δείκτη δραστηριότητας των νευρώνων, σε διάστημα 13 μηνών. Την ίδια περίοδο οι περισσότεροι ασθενείς με τη νόσο έδειξαν μείωση του μεταβολισμού γλυκόζης.
Ο πρώτος ασθενής στις ΗΠΑ που έλαβε μέρος στη δοκιμή, χειρουργήθηκε στο Johns Hopkins Hospital, τον Νοέμβριο, και ο δεύτερος θα χειρουργηθεί τον Δεκέμβριο. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τον νευροχειρουργό William S. Anderson, M.D.
Ο Paul B. Rosenberg, του Johns Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι πρόκειται για διαφορετική μέθοδο, όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία μηχανικά. Αποτελεί νέα οδό δυνητικής αγωγής για μια νόσο που γίνεται όλο και πιο συνήθης.
Μόνο ασθενείς των οποίων η νοητική εξασθένηση είναι αρκετά ελαφριά και θα μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους να συμμετάσχουν θα περιληφθούν στις δοκιμές.
Αν και πειραματική για τη νόσο Alzheimer, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι με Πάρκινσον έχουν υποβληθεί στη διαδικασία τα προηγούμενα 15 χρόνια. Πολλοί αναφέρουν λιγότερο τρόμο και χρειάζονται χαμηλότερη δόση φαρμάκων στη συνέχεια.
Η εγχείρηση πραγματοποιεί οπές στο κρανίο για την εμφύτευση καλωδίων στην ψαλίδα κάθε πλευράς του εγκεφάλου. Τα καλώδια επικολλώνται σε συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη, που παράγει μικροσκοπικούς ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο 130 φορές το δευτερόλεπτο.
Για τη δοκιμή θα τοποθετηθεί η συσκευή σε όλους τους ασθενείς που θα πάρουν μέρος στη δοκιμή. Μισοί θα ενεργοποιήσουν τις συσκευές 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση και οι υπόλοιποι μετά από ένα χρόνο. Κανένας από τους ασθενείς ή τους γιατρούς δεν θα γνωρίζουν ποια ομάδα αρχίζει νωρίτερα ή αργότερα να ενεργοποιεί τη συσκευή.
iatronet
0 comments