- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Πρόστιμο 100 ευρώ για πληρωμές με μετρητά!
Αναδρομικά πρόστιμα από τον Ιούνιο του 2017, για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αποδέχτηκαν πληρωμές με μετρητά προβλέπει εγκύκλιος-βόμβα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στόχος είναι η πάταξη της διακίνησης «μαύρου χρήματος», αλλά και της φοροδιαφυγής, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πολύ εύκολο να ελεγχθούν.
Στην εγκύκλιο (ΠΟΛ.1026/2018) που αναλύει τα πρόστιμα που επιβάλλονται για διάφορες φορολογικές παραβάσεις προβλέπεται πλέον, η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ ανά παράβαση όταν οι συναλλαγές 500 ευρώ και άνω εξοφλούνται με μετρητά και όχι με τη χρήση μέσω πληρωμών όπως πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω web banking κ.λπ.
Το πρόστιμο τρων 100 ευρώ επιβάλλεται, στον πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και όχι στον πελάτη και είναι αυτοτελές για κάθε παράβαση. Δηλαδή επιχειρηματίας που δέχτηκε ή θα δεχτεί πληρωμές με μετρητά, θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ, για κάθε μία παράβαση.
Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει πως η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει από τις 7 Ιουνίου 2017, που σημαίνει πως έχει αναδρομική εφαρμογή. Ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παραβάτες αναδρομικά, αλλά εντοπίζονται εύκολα σε περίπτωση ελέγχου, με την αντιπαραβολή των αποδείξεων ή τιμολογίων που έχουν εκδοθεί και των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχουν αποδεχτεί.
Φυσικά, δεν εντοπίζονται, όταν δεν έχει εκδοθεί καθόλου απόδειξη.
Το επίμαχο τμήμα της εγκυκλίου της ΑΑΔΕ που υπογράφει ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής είναι το ακόλουθο:
«Μη συμμόρφωση με τις κατά την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α58) υποχρεώσεις (άρθρο 54, παρ. 1 περ. ιζ’ του ν. 4174/2013, όπως προστέθηκε με την περίπτωση α’ της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του ν. 4474 /2017)
Για παραβάσεις που αφορούν τη μη συμμόρφωση με τις κατά την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α) υποχρεώσεις, οι οποίες διαπράττονται από 7.6.2017 και μετά, επιβάλλεται, στον εκδότη (πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών), το πρόστιμο που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης θ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 54, όπως αυτές προστέθηκαν με την περίπτωση β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του ν.4474 /2017, ήτοι 100 ευρώ για κάθε παράβαση.
Για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, ως μη συμμόρφωση με τις κατά την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 υποχρεώσεις, θεωρείται η μη εξόφληση, από τον λήπτη (ιδιώτη- αγοραστή) των αγαθών ή των υπηρεσιών, φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης, κλπ) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών, κλπ)».
0 comments