Προς πώληση η Εγνατία Οδός

By on 02/06/2011

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣΜέσα στα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο, τα οποία θα πλήξουν για μία ακόμη φορά όλους τους πολίτες, προκαλώντας  σοκ κυρίως στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους,  περιλαμβάνεται και ένα πρωτοφανές πακέτο αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, σε ποσοστό ακόμη και 100%.

 

 

Πηγή:’Πρωϊνή’ Γρεβενών

 

Η πώληση ουσιαστικά της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιταγών της τρόικας, έχει προγραμματιστεί να “τρέξει” εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, αφού πρώτα δηλαδή προωθηθεί το πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ξεκινάει άμεσα.

 

Αναλυτικότερα:

 

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε άμεσα προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για τον OTΕ, τη ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Λιμένες Αττικής, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και κύριους Περιφερειακούς Λιμένες.

Η Εγνατία Οδός

 

Με βάση τους παραπάνω σχεδιασμούς, η μεγάλη αλλαγή, για τη περιοχή μας τουλάχιστον, θα έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2012 με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλους τους προηγούμενους μήνες είχαν κυκλοφορήσει κάποια σενάρια που ήθελαν την Κυβέρνηση να σκέφτεται την ιδιωτικοποίηση μεγάλων οδικών αξόνων, ωστόσο υπήρχε και η άλλη άποψη που υποστήριζε ότι αυτοί οι οδικοί άξονες και κυρίως η Εγνατία, θα μπορούσε να μείνει στην κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο και θα αντλούσε έσοδα από τα διόδια. Η διαχείριση των διοδίων θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο ώστε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του αυτοκινητοδρόμου, εξασφαλίζοντας και τη συντήρησή του.

 

Η κρισιμότητα όμως των στιγμών για την ελληνική οικονομία και κυρίως επιτακτική ανάγκη εκταμίευσης της 5ης δόσης από το ΔΝΤ, φαίνεται ότι επέτρεψε στην άλλη πλευρά, να περάσει την άποψή της για πλήρες «ξεφόρτωμα» της διαχείρισης του δρόμου σε ιδιώτες. Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στην επαρχία και ιδίως στις περιοχές από όπου περνάει η Εγνατία.

 

Η πρόταση ιδιωτικοποίησης, θα γίνει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που αναμένεται να είναι 30 ή 40 χρόνια. Ο ιδιώτης θα δώσει ένα συγκεκριμένο ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία και θα λάβει ως ανταμοιβή τον πλήρη έλεγχο των διοδίων.

 

Θεωρείται βέβαιο ότι άμεσα θα αυξηθούν και οι τιμές των διοδίων που είχαν ανακοινωθεί- κατά τουλάχιστον 30%. Αυτό σημαίνει σημαντική επιπλέον επιβάρυνση όλων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που διέρχονται καθημερινά από τον σημαντικό αυτό οδικό άξονα, με αρκετές παράπλευρες αρνητικές συνέπειες

 

. Ας μην ξεχνάμε ότι η Εγνατία Οδός είναι ένας σημαντικός άξονας προόδου και ανάπτυξης για τη περιοχή μας και πολλοί έχουν επενδύσει πάνω σε αυτή τη προοπτική. Μια προοπτική που πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού η διαχείρηση του αυτοκινητοδρόμου θα γίνεται πλέον με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Εκτιμάται λοιπόν ότι η εκποίηση της Εγνατίας θα ακυρώσει ικανό μέρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της υποδομής και θα δημιουργήσει εμπλοκές και εξαρτήσεις στα αναπτυξιακά οράματα των τοπικών κοινωνιών.

 

Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε με Κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και πόροι των ΠΕΠ, που προοριζόταν για την ανάπτυξη των Περιφερειών. Κατά συνέπεια, ήδη οι Έλληνες φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει για το συγκεκριμένο έργο με πόρους που προοριζόταν για τη πρόοδο του τόπου, θα κληθούν να πληρώνουν εκ νέου στους ιδιώτες, τα διόδια που αυτοί θα επιβάλλουν.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: