Μέσα από θεματικά πάνελ της έκθεσης- φωτογραφίες και πλούσιο πληροφοριακό υλικό- οι διοργανωτές της καλούν τους επισκέπτες «να μάθουν όλα όσα πρέπει, για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών».
Πηγή: Έθνος
Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών επιμελήθηκε την προετοιμασία του εκθεσιακού υλικού, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο δήμος Πρεσπών και οι δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ψαράδων «Άγιος Νικόλαος» και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Ποσειδών».
Η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ειδών ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου. Η διάκριση αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους, με κυρίαρχο ότι πολλά από τα είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες μας, δεν ζουν σε καμιά άλλη λίμνη στον κόσμο, παρά μόνο στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα.
Από τα 23 είδη ψαριών, που ζουν στην περιοχή, τα 9 είναι ενδημικά, απαντώνται δηλαδή μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιπλέον, μερικά από τα είδη ψαριών, όπως το τσιρόνι, το τσιρονάκι, η μπράνα και το σκουμπούζι, ανήκουν σε οικογένειες ψαριών που συνήθως ζουν σε ποτάμια και ρυάκια και όχι σε λίμνες.
Όλα τα ενδημικά είδη ψαριών βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας βάσει εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών νόμων και συμβάσεων.
Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών». Πρόκειται για έκθεση η οποία στη διάρκεια του προγράμματος θα ταξιδέψει στην ευρύτερη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.