- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Ποικιλίες πιπεριάς καλλιεργούμενες στην Ελλάδα (VIDEO)
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος Τεχνολόγος
Η πιπεριά( επιστ. Ονομασία: Capsicum annuum L.
Η πιπεριά( επιστ. Ονομασία: Capsicum annuum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, μαζί με την τομάτα, την μελιτζάνα και την πιπεριά, με καταγωγή από τις περιοχές της τροπικής Αμερικής, όπως είναι το Μεξικό.
Κατέχει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή λαχανικών.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της, για νωπή κατανάλωση, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και υπό κάλυψη έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, δίνοντας υψηλές αποδόσεις.
Αν και πολυετές φυτό, καλλιεργείται ως ετήσιο, λόγω της ευαισθησίας του, στο ψύχος.
Είναι ποώδες φυτό,μικρού ύψους, με μερικώς ξυλοποιημένους βλαστούς.
Το φυτό αναπτύσσεται , με συνεχείς διακλαδώσεις, παίρνοντας μια θαμνώδη εμφάνιση.
Τα φύλλα του είναι απλά, ελλειπτικά, οξύληκτα, κατ’ εναλλαγή.
Έχει λευκά ή ανοιχτοπράσινα άνθη, τα οποία είναι αυτογονιμοποιούμενα.
Οι καρποί του διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τις καυτερές και τις γλυκές πιπεριές.
Ο καρπός μπορεί να ποικίλλει σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, καυστικότητα, αλλά και χρήση, ανάλογα με την ποικιλία. Αρχικά, είναι πράσινος, αλλά, κατά την ωρίμανση μπορεί το χρώμα να γίνει , εκτός από πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί.
Η καυστικότητα του καρπού οφείλεται στο αλκαλοειδές καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, στον πλακούντα, γύρω από τους σπόρους, εσωτερικά του καρπού και λιγότερο, στη σάρκα.
Η πιπεριά έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και σημαντική ποσότητα καλίου.
Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 10° C. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους εδαφών, αλλά έχει καλύτερη ανάπτυξη σε καλά στραγγιζόμενα, μέσης σύστασης εδάφη, με pH 5,5-6,8.
ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Έχουμε ποικιλίες:
α) καμπάνας, όπως οι
California wonder, golden California wonder, π-14(γεμιστή εγχώρια), Bonita F1 FM, Figaro F1 Vilmorin, Mayata F1 RS Asimi, Eagle, Vivaldi F1 Vilmorin, Maor, Tequila, Yolo wonder,Mad Hatter Pepper, Σταυρός
β)επιμήκεις, (με γλυκιά ή καυτερή γεύση),
όπως οι Banan F1 RS, Lenor F1 RS, Spadi F1 Vilmorin, Marconi, Π-13(κίτρινη, εγχώρια), Φλωρίνης,Anaheim, Bounty f1, Gedeon F1, Sammy F1, Corno di toro, Karamida F1, Kaptur F1,Pimiento, Καγιέν, Χαλαπένος,Καυτερή (κέρατο, πράσινη, μακρυά),Καράτζοβα, Τσούσκα Φλωρίνης, Μακεδονικό μυτερό
γ)τοματοπιπεριάς και
δ)για παραγωγή γλυκού πιπεριού, οι οποίες μοιάζουν με τις ποικιλίες τύπου καμπάνας και έχουν γλυκιά γεύση
Στο vıdeo που ακολουθεί παρουσιάζουμε ορισμένες από τις ποικιλίες που καλλιεργουνται στην Ελλάδα, δίδοντας και ορισμενα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την ποιο σωστή ποικιλία ειτε για τις προσωπικές ανάγκες ,είτε για καλλιέργεια για οικονομική εκμετάλλευση.
Συνήθως για την επιλογή και κυρίως για οικονομικούς σκοπούς, λαμβάνονται υπόψιν ποικιλίες που έχουν πρώιμη παραγωγή ,τότε που οι τιμές είναι υψηλές , ακόμη ποικιλίες που αντέχουν σε εχθρούς και ασθένειες , όπως είναι οι διάφορες ιώσεις και ο βοτρύτης και βεβαίως ποικιλίες που έχουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ζητά ο κόσμος.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες κυρίως υβρίδια που έχουν μεγάλες αποδόσεις αλλά και παραδοσιακές ποικιλίες με ξεχωριστά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά .
0 comments