giapraki.com

«Ποικιλίες Μελιτζάνες» της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου (Γεωπόνου- Τεχνολόγου)

Με καταγωγή από την Ασία, η μελιτζάνα είναι λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, με πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Μπορούμε να την φυτέψουμε, τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία

Ένα μεγάλο φάσμα σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων από μελιτζάνες καλλιεργούνται στον κόσμο και βεβαίως, μικρότερο στην Ελλάδα.

Διαφορετικές ποικιλίες του φυτού παράγουν καρπούς διαφορετικού μεγέθους, σχήματος και χρώματος, αν και τυπικά μοβ.

Οι λιγότερο συνηθισμένες είναι οι λευκές ποικιλίες μελιτζάνας

Κάποιες από τις ποικιλίες έχουν εγκλιματισθεί, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος τόσο, που, λόγω και των ιδιαιτέρων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών και του μακρού χρόνου καλλιέργειας τους, σε συγκεκριμένες περιοχές να χαρακτηρίζονται ντόπιες και παραδοσιακές και να ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία μελιτζάνας Λαγκαδά, με τους μακρόστενους μωβ καρπούς, ,η μωβ φλάσκα μελιτζάνα, που χρησιμοποιείται στα γεμιστά, η δίχρωμη Τσακώνικη μελιτζάνα με τις άσπρες και μωβ ρίγες και η μελιτζάνα της Σαντορίνης, με τον λευκό στρογγυλό καρπό και τη γλυκιά γεύση. ,πρώιμη μωβ μελιτζάνα της Σύρου κ.α.

Κάποιες άλλες, υβρίδια κυρίως, καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια, έχοντας δείξει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλές αποδόσεις με αποτέλεσμα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αυτές τις ποικιλίες, να αυξάνονται ,με σταθερή ταχύτητα.

Όπως οι ποικιλίες Sofia , Long purple, Ecavi, Black beaty , Listada de Gandia, Bonica, Clara, Delica , Rosa bianca, White beaty, Black magic κ.α.

Στο μικρό video, που ακολουθεί , δίνουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους, όπως :
Σχήμα ,μέγεθος, ,χρώμα , γεύση καρπού, αντοχές σε ασθένειες του φυτού και του καρπού στις μεταφορές , περιοχές που μπορούν να καλλιεργηθούν ,πρωιμότητα παραγωγής και ότι νομίζουμε ότι θα σας φανεί χρήσιμο, για να τις επιλέξετε.

 

Exit mobile version