- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
«Παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας: Παλιά πονεμένη ιστορία» του Μιχάλη Ραμπίδη
Με αφορμή τις πρόσφατα δημοσιευμένες, καθόλου τιμητικές φωτογραφίες συμπολίτη μας «για το ποιον των χρηστών του παλιού πάρκου» και αιτίες για την κάκιστη κατάστασή του, πολλές και διαχρονικές, θέλω να παραθέσω κάποιες γνωστές αλλά ξεχασμένες από τις δημοτικές αρχές επισημάνσεις:
-Για όσους δεν γνωρίζουν η διεύθυνση του «Παλιού Πάρκου» είναι Διαδόχου Παύλου με ταχυδρομική διεύθυνση του αναψυκτηρίου τον αριθμό 12. Θυμίζω ότι ο Διάδοχος Παύλος έγινε Βασιλεύς των Ελλήνων , ο διάδοχός του Κωνσταντίνος έγινε επίσης Βασιλεύς, ώσπου με δημοψήφισμα (του Κων/νου Καραμανλή 1974) καταργήθηκε η Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Όλες οι δημοτικές αρχές τις πόλης μας, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις στα αρμόδια όργανα, κώφευσαν για την αλλαγή ονομασίας της οδού, «τιμούν» τον Διάδοχο (ούτε καν τον Βασιλέα), μια τιμή αντίστοιχη & συνυφασμένη με την αξιοποίηση και φροντίδα του εγκαταλελειμμένου πάρκου, στο κέντρο της Πτολεμαΐδας.
-Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Πτολεμαΐδα απέκτησε πολλά νέα (επώνυμα) πάρκα και πολύ πράσινο, περισσότερο από κάθε άλλη συγκριτικά πόλη! Το «Παλιό Πάρκο» όμως στην κατ’ εξοχήν προσφυγούπολη εξακολουθεί να είναι «αβάπτιστο» …..
-Το μεγάλο δίλλημα αν θα πρέπει να μείνουν τα παλιά κάγκελα ή μόνον ο τείχος και αν θα περιλαμβάνεται μέσα και ο χώρος της δημοτικής βιβλιοθήκης, ταλανίζει τις δημοτικές αρχές. Η λύση που προτιμήθηκε είναι να παραμείνουν ως έχουν και να δοθεί στα κάγκελα το χρώμα (κίτρινο-πράσινο) του «ΕΟΡΔΑΙΚΟΥ» συνδυάζοντας και ταυτίζοντας την εξέλιξη του «Παλιού Πάρκου» με την πορεία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας ….
-Ο κίνδυνος από τα παλιά και αδύναμα δέντρα σε κάθε κακοκαιρία παραμονεύει, από πτώσεις κλαδιών ή και δέντρων για τα πολλά παιδιά και τους γονείς καθημερινούς επισκέπτες της παιδικής χαράς, για τους θαμώνες και για τους περαστικούς μέσα από το «Παλιό Πάρκο». Τελευταία έγιναν κάποιες μικρές παρεμβάσεις, κοπή δέντρων-κλαδιών και φυτεύτηκαν ελάχιστα δέντρα, που δεν αρκούν όμως για ν’ ανανεώσουν τα παλιά.
-Η κακοτεχνία της στρώσης δαπέδου και της χάραξης πεζοδιαβάσεων στο «Παλιό Πάρκο» δεν θα μπορούσε να την «ονειρευτεί» κανένας ειδήμων, ούτε ως κατασκευαστής ούτε ως επιβλέπων-παραλήπτης από πλευράς δήμου του έργου! Όλο το δάπεδο εντός πάρκου είναι αισθητά χαμηλότερα από την πέριξ πεζοδρόμηση, με αποτέλεσμα σε κάθε βροχή-χιόνι να δημιουργούνται στους πλακόστρωτους πεζοδιαδρόμους «Βενετσιάνικα» κανάλια με στάσιμο νερό. Οι διερχόμενοι περιμένουν ακόμα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των δημοτικών αρχών, να διαθέσουν κωπήλατες βάρκες-γόνδολες και μικρά γεφύρια για να περνούν …..
-Η εικόνα με τα αμέτρητα ζωντανά αδέσποτα και τις φιλόζωες κυρίες που τους δίνουν τροφές (κάποιες αναβαίνουν στην κορυφή των τεχνικών λοφίσκων του πρασίνου, ρίχνοντας κλεφτές ματιές δεξιά-αριστερά για τον αν γίνεται αντιληπτή η θεάρεστη πράξη τους), δίνει την εντύπωση ότι το κυνοκομείο της Πτολεμαΐδας βρίσκεται μέσα στο «Παλιό Πάρκο» στο κέντρο της πόλης, δίπλα μας! Παιδιά και μεγάλοι «σέρνουν» από ένα σκυλί (σκεφτείτε το δημογραφικό αν έσερναν βρέφη με καρότσι) κάνοντας βόλτες και φυσικά τα συμπαθή τετράποδα αποπατούν, χωρίς κανείς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να περισυλλέγει όπως οφείλει τα περιττώματά τους. Σοβαρό εμπόδιο στο πρόβλημα η μονόπλευρα αποκλίνουσα νομοθεσία ….
-Το παλιό κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δ.Β.) χωρίς σπουδαία αρχιτεκτονική (δεν είναι και το νεοκλασικό του Ιδρ. Ωνάση – Αμαλίας 56 στην Αθήνα) στην καρδιά της Πτολεμαΐδας είναι τα βράδια θεοσκότεινο! Στην πόλη που τροφοδότησε-τεί για πολλές δεκαετίες την Ελλάδα με Ηλεκτρική Ενέργεια, ο φωτισμός κάποιων τουλάχιστον δημόσιων κτιρίων από τις Δημ. Αρχές θεωρείται πολυτέλεια. Είναι αλήθεια ότι το «φως» εμποδίζει και ενοχλεί, το σκοτάδι έλκει τους κάθε είδους παραβάτες (ελάχιστοι πλέον ευτυχώς), που θρονιάζουν στα παράθυρα και γύρο από την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επιλογή το σκοτάδι …..
– Αχρησιμοποίητα παρκόμετρα και υπόγειοι χώροι σκουπιδιών , κειμήλια «ένδοξων» εποχών «κοσμούν» για δεκαετίες το πεζοδρόμιο γύρο από το Παλιό Πάρκο, ως πότε;
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κι άλλες επισημάνσεις για κακώς κείμενα και παράλληλα προτάσεις για την βελτίωση του «Παλιού Πάρκου», όπως και για άλλες περιοχές της πόλης. Όμως αν προσέξουμε τις προαναγραφόμενες, κοινή θα είναι η διαπίστωση ότι απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική-δημοτική βούληση και μικρότερα (μηδενικά σε πολλές περιπτώσεις) κονδύλια. Αν δεν παρήλθε ο καιρός, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν ….
0 comments