Ιστορική από κάθε άποψη η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, με πολλαπλές συνέπειες που θα εκτιμηθούν σε βάθος χρόνου.
Το ξεκίνημα της θητείας Τζο Μπαιντεν δεν είναι απλά ελπιδοφόρο, είναι αντιστρόφως ανάλογο των προσδοκιών μετά την εκλογή του.
Ξεκίνησε με την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα, συνέχισε με ένα τολμηρό πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας και τώρα έρχεται η αναγνώριση της γενοκτονίας.
Πρόκειται για επιλογές καίριας σημασίας παγκόσμια, που στα καθ´ ημάς δείχνουν να επιφέρουν αλλαγές σαρωτικού χαρακτήρα από τις σχέσεις μας με την Τουρκία μέχρι την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εγχώριοι αναλυτές, πολιτικοί και όχι μόνο, που με ύφος περισπούδαστο μας έλεγαν ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν μας αφορούν ιδιαίτερα έχουν σιωπήσει. Το ίδιο και όσοι διακινούσαν τη θεωρία της πανίσχυρης Τουρκίας με την οποία πρέπει να τα βρούμε γενικά και αόριστα.
Στην Ελλάδα δεν ταιριάζουν πανηγυρισμοί ούτε επανάπαυση, η χώρα πρέπει να είναι αμυντικά θωρακισμένη και να πατάει στα δικά της πόδια. Προτεραιότητα μας σήμερα είναι να αναγνωριστεί από την ΕΕ ότι οι αμυντικές μας δαπάνες αφορούν όχι μόνο τα σύνορα μας, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολο της.
Η Ελλάδα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει με καθαρή εθνική γραμμή και αταλάντευτη θέση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν δράσουμε έγκαιρα, ψύχραιμα και πατριωτικά οι στιγμές μπορεί να αποδειχτούν ιστορικές.