Ο χάρτης των επενδυτικών ευκαιριών στα Βαλκάνια για τις ελληνικές επιχειρήσεις

By on 07/02/2019

Σημαντική για την επενδυτική παρουσία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει η αγορά των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των στελεχών των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την πΓΔΜ.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, που διοργάνωσε στις 4 Φεβρουαρίου 2019  στις εγκαταστάσεις του ΕΒΕΘ, ο Οργανισμός Enterprise Greeceκαι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης 200 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων επιχειρήσεων και στελεχώντων Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών στις χώρες: Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις των αγορών των Βαλκανίων και τις ευκαιρίες εξαγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Πριν από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, προηγήθηκε μία σύντομη παρουσίαση, από τους εκπροσώπους των Γραφείων ΟΕΥ, των δυνατοτήτων και των προοπτικών είτε εμπορικών, είτε επενδυτικών, που διαθέτουν οι χώρες των Βαλκανίων.

  • Αλβανία: Η Ελλάδα πρώτη χώρα σε επενδύσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια

Η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία τα τελευταία 15-20 χρόνια, τόνισε ο σύμβουλος ΟΕΥ Α’ του γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, Σαράντης Μοσχόβης. Το 2018- επισήμανε- παρατηρήθηκε σταδιακή αποεπένδυση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και τραπεζών), πλην όμως, πρόσθεσε, καταγράφεται προσέλκυση μικρότερων επενδύσεων σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Αναφερόμενος στην τομεακή κατανομή του ΑΕΠ σημείωσε ότι το 39,8% αφορά στις υπηρεσίες, με τον πρωτογενή τομέα να έχει μερίδιο 22,9%, το εμπόριο 12,7% και η βιομηχανία μόλις 9%, ενώ οι κατασκευές έχουν συμμετοχή στο ΑΕΠ με 10%.

  • Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας

Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν πεδία για την δραστηριοποίηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την παρουσίαση του Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη Σύμβουλου ΟΕΥ Α’, Γραφείο ΟΕΥ στο Σαράγεβο.Το 2017, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα προϊόντα που εξάγονται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι αλουμίνιο και προϊόντα αλουμινίου, δομικά υλικά, φρούτα – λαχανικά και πλαστικά.

  • Βουλγαρία: Πάνω από δύο δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις

Στα 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται η αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία, αγορά στην οποία οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν λίγο παραπάνω από το 10% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της χώρας. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 5η θέση σαν αγοραστής ελληνικών προϊόντων και στην 11η θέση σαν προμηθευτής. Στην τομεακή κατανομή του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι υπηρεσίες, ακολουθεί η βιομηχανία και η γεωργία.

  • πΓΔΜ: Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος η Ελλάδα

Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ είναι η Ελλάδα, είπε η Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α´Σκόπια – πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι το συνολικό απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα αυτή είναι περίπου 474 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα ως προμηθευτής της πΓΔΜ, έχει την τρίτη θέση, ενώ στις εξαγωγές βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση της κ. Λάρδα, η ολοκλήρωση του Άξονα 10 εντός της χώρας και η υλοποίηση έργων υποδομών θα δώσει θετική προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, το 2017, 1.072 εκατομμύρια πολίτες από την γειτονική χώρα, επέλεξαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

  • Ρουμανία: Σε 1,36 δισ. ευρώ το απόθεμα ελληνικών επενδύσεων

Το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ και στη χώρα -σύμφωνα με υπολογισμούς του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι – είναι ενεργές περί τις 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, είπε ο Αριστοτέλης Ξενάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου.

Η Ρουμανία αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και η Ελλάδα έχει – σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη – πολύ καλές προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών της σε σειρά προϊόντων με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Σημειώνεται, ότι στο 9μηνο 2018, την Ελλάδα επισκέφθηκαν 1,25 εκατομμύρια Ρουμάνοι επισκέπτες και στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρέθηκαν η Χαλκιδική, η Θάσος, η Κατερίνη και η Λευκάδα.

  • Σερβία: Στο 1,5 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις

Σε 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή ειναι 150, είπε ο Χαράλαμπος Κουναλάκης Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ Γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου. Το 2018, ο όγκος του διμερούς εμπορίου (Ελλάδας- Σερβίας) έφτασε το μισό δισ. ευρώ, επίπεδο ρεκόρ. Επισήμανε επίσης, ότι η σερβική οικονομία, που καταγράφει σημαντικές αναπτυξιακές επιδόσεις (το 2018 «έτρεξε» με ρυθμό 4,4%) και αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Το 2018, οι ΑΞΕ ήταν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας στο 6,2% του ΑΕΠ. Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφονται σε τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων & ποτών και των κατασκευών.

Τις παρουσιάσεις των βαλκανικών χωρών  πραγματοποίησαν:

Για την Αλβανία ο κ. Σαράντης Μοσχόβης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Τιράνων.

Για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Σεράγεβου.

Για την Βουλγαρία ο κ. Δημήτριος Μάος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας.

Για την πΓΔΜ η κα. Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων.

Για την Ρουμανία ο κ. Αριστοτέλης Ξενάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ , Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου και

Για την Σερβία ο κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’,  Γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου.

Οι σχετικές παρουσιάσεις εδώ

Επισυναπτόμενα Αρχεία

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: