giapraki.com

Ο Μικρός Αγιασμός μηνός Απριλίου 2020 και ο Μέγας Κανών της Μεγάλης Σαρακοστής 2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αγιασμός για το μήνα Απρίλιο 2020 τελέστηκε (1-4-2020) στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς (και) της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, κεκλεισμένων των θυρών, ένεκα της πανδημίας του επελαύνοντος φονικού ιού.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού το δοχείο Αγιασμού τοποθετήθηκε (και βρίσκεται ήδη) στο Νάρθηκα των Ιερών Ναών προς λήψη Αγιασμού από τους πιστούς.

Η προσέλευση στους Ναούς προς λήψη Αγιασμού, από όσους επιθυμούν, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας των αρμοδίων, των ειδικών και της Ελληνικής Πολιτείας.

Λαμβάνουμε τον Αγιασμό της Εκκλησίας “προς ίασιν ψυχής και σώματος, προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον”.

Απευθυνόμενοι στο Χριστό τον παρακαλούμε: “.. Καταξίωσον ημάς, Κύριε, εμπλησθήναι του αγιασμού Σου, διά της του ύδατος τούτου μεταλήψεώς τε και ραντισμού και γενέσθω ημίν, Κύριε, εις υγείαν ψυχής τε και σώματος” (από την Ευχή του Αγιασμού).

Προς νέους γονείς:

Οι νέοι γονείς καλό είναι να δίνετε στα παιδιά σας να πίνουν Αγιασμό κάθε ημέρα, κάθε πρωί.

 

Καλό μήνα, συνοδίτες, με υγεία, υπομονή, προσευχή, ελπίδα και προσδοκία! 

π. Κ.Ι.Κ.

 

ΥΓ.: Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης υπάγονται οι παρακάτω Ι. Ναοί: Κοιμήσεως Θεοτόκου_Βελβεντό, Αγίας Παρασκευής_Πολύφυτο, Κοιμήσεως Θεοτόκου_Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), Αγίου Νικολάου_Καταφύγι, Αγίου Νικολάου_ Παλαιογράτσανο, Γενεσίου της Θεοτόκου_Πλατανόρεμα, Αγίας Παρασκευής_ Μοσχοχώρι, Πέτρου και Παύλου_Ίμερα, Προφήτη Ηλία_Αύρα, Αγίου Γεωργίου_ Νεράιδα, Κωνσταντίνου και Ελένης_Λεύκαρα, Κοιμήσεως Θεοτόκου_Ροδίτης, Αγίου Αθανασίου_Κουβούκλια, Αγίου Γεωργίου_Μεσιανή, Παμμεγίστων Ταξιαρχών_ Βαθύλακκος, Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω_Βελβεντό.

 

Στα ίδια όρια αναπέμπουν δοξολογία στον Κύριο ”υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”: το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη του Αντιοχέως, η ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού, η νέα Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.    

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 2020

Η σημερινή Πέμπτη (2-4-2020) λέγεται Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνα. Λέγεται έτσι γιατί ψάλλεται ο Μέγας Κανόνας.

 

Στους Ενοριακούς Ναούς ψάλλεται την Τετάρτη το απόγευμα. Στα Μοναστήρια την Πέμπτη το πρωί.

 

Διάβασα (1-4-2020) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, μόνος, κεκλεισμένων των θυρών, ένεκα της πανδημίας του επιτιθέμενου, αόρατου, φονικού ιού, την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνα, για ενίσχυση όλων: ασθενών, γιατρών, νοσηλευτών, των οικογενειών που μένουν σπίτι, των εργαζομένων παντού για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας. Για τη συρρίκνωση του φαινομένου και την εξαφάνιση του φονικού ιού.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Κανόνας, στη γλώσσα της υμνογραφίας, λέγεται ένα υμνογραφικό ποίημα αφιερωμένο σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, σε γεγονός ή σε εσωτερική κατάσταση και ανάγκη του ανθρώπου προσφυγής του στο Θεό, στην Παναγία, στους Αγίους.

 

Ο Κανόνας αποτελείται από τροπάρια, νοηματικά συνδεδεμένα μεταξύ τους γύρω από το κεντρικό θέμα του Κανόνα.

 

Ο Κανόνας, με το σύνολο των τροπαρίων, διαιρείται σε τμήματα. Αυτά λέγονται Ωδές. Οι Ωδές είναι οι εξής: α’, (β’ στο Μεγάλο Κανόνα) γ’, δ’, ε’, στ’, ζ’, η’ και θ’. Το πρώτο τροπάριο κάθε Ωδής λέγεται Ειρμός.

 

Το μετρικό σύστημα των Τροπαρίων κάθε Ωδής συμφωνεί με το μέτρο του Ειρμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική γραφή. Τα Τροπάρια της κάθε Ωδής ψάλλονται, όπως ο Ειρμός.

 

Ο σημερινός Κανόνας λέγεται Μέγας από τον αριθμό των Τροπαρίων. Αποτελείται από 250 Τροπάρια.

 

Ποιητής του Μεγάλου Κανόνα είναι ο Άγιος Ανδρέας αρχιεπίσκοπος Κρήτης, που καταγόταν από τη Δαμασκό της Συρίας, γεννήθηκε το 660 μ.Χ. και πήρε μέρος στην ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδο (681 μ.Χ.), που καταδίκασε τον Μονοθελητισμό.

 

Ο Μέγας Κανών παρουσιάζει με τρόπο συγκλονιστικό την τραγική κατάσταση του μεταπτωτικού ανθρώπου και τον παρακινεί θερμά για τη μετάνοιά του και την επιστροφή του στο Θεό.

 

“Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις; το τέλος εγγίζει, και μέλλεις θορυβείσθαι, ανάνηψον ουν, ίνα φείσηταί σου Χριστός ο Θεός, ο πανταχού παρών, και τα πάντα πληρών” (Κοντάκιον αυτόμελον του Μεγάλου Κανόνα).

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 3-4-2020

Exit mobile version