Σταύρου Π. Καπλάνογλου
Αρχίζουμε, από σήμερα, την παρουσίαση μικρών βιντεοταινιών, με παλιές φωτογραφίες, στις οποίες θα δίνουμε τους λόγους, για τους οποίους η δημοτική αρχή διαχρονικά έδωσε σε πλατείες και δρόμους τα ονόματα που σήμερα φέρουν, αλλά και την εικόνα, που είχαν σε διάφορα τμήματα τους, κατά το πέρασμα των χρόνων.
Καθώς, κάθε δημοτικό συμβούλιο δίνει το όνομα στις οδούς, με σκοπό να τιμήσει ένα άτομο ή και να θυμίσει κάτι στο κοινωνικό σύνολο ενός τόπου, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε το γιατί.
Πίσω από την ονομασία μιας οδού , μιας πλατείας ,ενός ανδριάντα, κρύβεται μια πράξη, ένας συμβολισμός που τίθεται
α) για να φαίνεται στους νεότερους η ανθρώπινη προσφορά και
β) να είναι παράδειγμα προς την τοπική κοινωνία η στην πατρίδα γενικότερα.
Πίσω από κάθε ονομασία, πολλές φορές κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία που έδωσε το έναυσμα για την συγκεκριμένη ονοματοδοσία και που οι περισσότεροι την αγνοούμε.
Αλλά και με το πέρασμα των χρόνων σε αυτούς τους χώρους συνέβησαν και άλλα αξιομνημόνευτα γεγονότα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, που δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Αρχίζουμε, σήμερα, με την Οδό 11ης Οκτωβρίου και την συνέχεια της Οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, δυο δρόμους που τους συνδέει η ίδια ιστορία και δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση της πόλης που γεννηθήκαμε, της Κοζάνης.
Στις 4 40′ το απόγευμα στις 11 του Οκτώβρη, μπήκε στην πόλη ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης – ανιχνευτής μετά την μάχη του Σαρανταπόρου (9-10 Οκτωβρίου 1912) και από τότε η Κοζάνη έπαυσε να ανήκει στην Οθωμανική επικράτεια.
Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Δίνουμε σήμερα με εικόνες, το μικρό Video που κάναμε για τους δυο αυτούς δρόμους και θα ακολουθήσουν σε τακτά διαστήματα , οι δημοσιεύσεις:
Α)Για το Χρονικό της 11ης Οκτωβρίου
Β) Τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Αργότερα, θα ακολουθήσουν και άλλα αξιομνημόνευτα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό τον δρόμο από παλιά, ενώ όλες οι δημοσιεύσεις θα έχουν και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό .
Δείτε το σημερινό video
«Οδός 11ης Οκτωβρίου»: Η ιστορία πίσω από το όνομα – Το χρονικό της Απελευθέρωσης της Κοζάνης