- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Ορχιδέες και σαλέπι, το εκπληκτικό ρόφημα από το παρελθόν (video)
ΟΡΧΙΔΕΕΣ (Εχθροί και ασθένειες των φυτών ,άλλες χρήσεις )
ΣΑΛΕΠΙ (Διατροφικά οφέλη, Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες , Προφυλάξεις)
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
Τα Orchidaceae είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες οικογένειες ανθοφόρων φυτών, μαζί με τα Asteraceae . Περιέχει περίπου 28.000 επί του παρόντος αποδεκτά είδη , κατανεμημένα σε 763 γένη . Επιπλέον, από την εισαγωγή των τροπικών ειδών στην καλλιέργεια τον 19ο αιώνα οι κηπουροί έχουν παραγάγει περισσότερα από 100.000 υβρίδια και ποικιλίες .
Εκτός από τις κηπευτικές χρήσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ορχιδέες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την παράγωγη βανίλιας και σαλεπιού
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Ορχιδώδη (Orchidales)
Οικογένεια: Ορχιδοειδή (Orchidaceae)
Ειδη για παραγωγη σαλεπιου : Οrchis militaris &, Οrchis mascula
ΧΡΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν πολλές και διάφορες χρήσεις από τις ορχιδέες σε όλο τον κόσμο,οι βασικότερες από αυτές είναι :
— Καλλωπιστική χρήση
Η οικογένεια των ορχιδέων είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες φυτών από μια κηπουρική άποψη.
-Βανίλια
Η βανιλια παράγεται από τα είδη Vanilla planifolia ,V. pompona και V. tahitensis τα οποία καλλιεργούνται εμπορικά
–Σαλεπι
Το σαλέπι παράγεται από τα είδη Οrchis militaris &, Οrchis mascula, τα οποία κάποτε αφθονούσαν στα Ελληνικά δάση αλλά και όλης της Μεσογείου.
Η αλόγιστη όμως και άνευ ελέγχου συλλογή τα εξαφάνισε από τα δάση μας και την αγορά .
Με αποτέλεσμα πλέον να κυκλοφορεί στην αγορά σαλέπι εισαγωγής ή νοθευμένο.
Το σαλέπι προέρχεται βασικά από τους κονδύλους πολλών ειδών Orchis . Οι κόνδυλοι βράζονται, στη συνέχεια ξηραίνονται και κονιοποιούνται. Το παρασκεύασμα που προκύπτει χρησιμοποιείται συχνά ως αλεύρι υποκατάστατο
-Φαρμακευτικές χρήσεις
Διάφορες άλλες ορχιδέες χρησιμοποιούνται για μια ποικιλία λαϊκών φαρμάκων και θεραπείες.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Στην σημερινή δημοσίευση θα αναφερθούμε στις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες της ορχιδέας και στην παρουσίαση μια παλιότερης εκπομπής σε 2 μέρη που κάναμε στο παρελθόν για και αφορούσε τις << Ασθένειες ,και τους εχθρούς της ορχιδέας και την παραγωγή της Βανίλιας και του Σαλεπιού με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες
******************************
ΣΑΛΕΠΙ – ΕΝΑ ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
(Η ληστρική εκμετάλλευση της ύπαρξης των αυτοφυών φυτειών το εξαφάνισε από την Ελλάδα)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ
Το σαλέπι , είναι ένα αλεύρι που παρασκευάζεται από τους κονδύλους του γένους Orchis ορχιδέας (συμπεριλαμβανομένων των ειδών Orchis mascula και Orchis militaris ).
Η ρίζα (κόνδυλος), που κονιοποιείται και προστίθεται στο νερό, χρησιμοποιείται ως φάρμακο
Αυτοί οι κόνδυλοι περιέχουν έναν θρεπτικό, αμυλούχο πολυσακχαρίτη που ονομάζεται γλυκομαννάνη . Το αλεύρι σαλέπι καταναλώνεται σε ποτά και επιδόρπια, ειδικά στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ,. Η αύξηση της κατανάλωσης προκαλεί τοπικές εξαφανίσεις ορχιδέων
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν αλεσμένους βολβούς ορχιδέας για να φτιάχνουν ποτά, τα οποία αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα, ιδιαίτερα satyrion και priapiscus . Όπως δείχνουν τα ονόματα, το θεωρούσαν επίσης ισχυρό αφροδισιακό.
Για το σαλέπι, ο Παράκελσος έγραψε: “ιδού η ρίζα Σατύριον , δεν σχηματίζεται όπως τα αρσενικά μυστικά μέρη; Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Κατά συνέπεια, η μαγεία το ανακάλυψε και αποκάλυψε ότι μπορεί να αποκαταστήσει την αρρενωπότητα και το πάθος ενός άνδρα”.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Είναι μια φυσική άμυνα: η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δίνει ώθηση ενέργειας λόγω της υδατανθρακικής δομής του.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτη – γλυκομαννάνη μαλακώνει το λαιμό και το στήθος, μειώνει τον βήχα και το κρυολόγημα και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες.
Το σαλέπι με ένα ποτήρι γάλα χωρίς ζάχαρη – περιέχει μόνο 100 θερμίδες (λίπη – 2,8, πρωτεΐνες – 3,3, υδατάνθρακες – 14,6), Όταν προστεθεί ζάχαρη, η περιεκτικότητά της σε θερμίδες γίνεται 188.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
–Ζεσταίνει το σώμα,
Ένα απαραίτητο ποτό τους χειμερινούς μήνες. Ζεσταίνει το σώμα, παρέχοντας αντίσταση στο κρύο.
— Μνήμη & πονοκέφαλος
Ενισχύει τη μνήμη, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την ένταση.
— Προάγει την απώλεια βάρους
Ένα φλιτζάνι σαλέπι με κανέλα και μια χούφτα ξηρούς ξηρούς καρπούς δίνει αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, προάγει την απώλεια βάρους.
–Αφροδισιακό
Λειτουργεί ως αφροδισιακό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται με κανέλα, έχει θετική επίδραση στη σεξουαλική αδυναμία στους άνδρες.
— Πεπτικά προβλήματα
Διευκολύνει την πέψη, όχι μόνο χαλαρώνει το στομάχι, αλλά κάνει και καλό για τα έντερα.
Οι άνθρωποι παίρνουν σαλέπι για προβλήματα πέψης, όπως καούρα, αέρια (μετεωρισμός) και δυσπεψία. Υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με βλέννα μέσα στο σαλέπι που μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του πεπτικού συστήματος.
— Διάρροια
Το σαλέπι χρησιμοποιείται επίσης για τη διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Το σαλέπι μπορεί να είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι πιθανές παρενέργειες δεν είναι γνωστές.
— Αλλεργίες
Δεδομένου ότι είναι η ρίζα ενός κονδυλώδους φυτού, μπορεί να υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σαλέπι.
–Δυσανεξία στην περίπτωση ανάμιξης με γάλα
Δεδομένου ότι το σαλέπι χρησιμοποιεί γάλα, μπορεί να υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη.
— Πρόβλημα με τις θερμίδες και τον διαβήτη
Η ποσότητα ζάχαρης αυξάνει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Το σαλέπι περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα.
–Εγκυμοσύνη και θηλασμός:
Δεν είναι αρκετά γνωστά για τη χρήση του σαλέπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση.
— Δοσολογία
Η κατάλληλη δόση του σαλέπι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και πολλές άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους δόσεων για το σαλέπι.
Η ΝΟΘΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Το καθαρό σαλέπι έχει υψηλότερη τιμή από τα μείγματα σαλέπι.
Λόγω της απρόσιτης απόκτησης σαλέπι, υπάρχουν πολλά ψεύτικα· αντί για αλεύρι ορχιδέας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκόνη από οστά ζώων ή συνηθισμένο άμυλο.
Ακόμα και μια μικρή ποσότητα σκόνης σαλέπι μπορεί να πυκνώσει το νερό , το ψεύτικο σαλέπι δεν θα πήξει στο νερό και θα παραμείνει σε υγρή κατάσταση (1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λίτρα κρύου νερού)
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα φυσικά προϊόντα όταν χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση ασθενειών δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις που θα χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια μας .
Ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε μια ακόμη εκπομπή που έγινε για τις ορχιδέες και το σαλέπι σε 2 μέρη που έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό FLASH TV στο πλαίσιο της σειράς ΑΕΙΦΟΡΙΑ (Ανάρτηση στο YOUTUBE 4 Ιουλ 2014 )
1ον. Αειφορία Ορχιδέα[3] =ΣΑΛΕΠΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΕΧΘΡΟΙ-ΦΑΡΜΑΚΟ-
2ον. Αειφορια ΟΡΧΙΔΕΑ[4]= ΣΑΛΕΠΙ+ΒΑΝΙΛΙΑ [ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΧΡΗΣΗ & ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ]
0 comments