Ολοκληρώθηκε με εξαιρετικές εντυπώσεις η εκπαιδευτική επίσκεψη επιχειρήσεων & εταίρων του προγράμματος Ecotours

By on 02/10/2024

Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η 6η εκπαιδευτική επίσκεψη μελέτης Ecotours. Το θέμα της επίσκεψης μελέτης στην Κοζάνη ήταν «Βιώσιμο μάρκετινγκ & διαχείριση προορισμού στο πλαίσιο του κυκλικού τουρισμού» και υπό αυτή την οπτική, το περιεχόμενο της επίσκεψης εκπαιδευτικού χαρακτήρα οργανώθηκε από την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας.

Την πρώτη ημέρα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΝΚΟ, ακολουθούμενη από παρουσιάσεις όλων των συμμετεχόντων, των εταίρων του προγράμματος και των δικαιούχων επιχειρήσεων. Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος, και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού, Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη, απηύθυναν χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες. Η Δρ. Φαρμάκη παρουσίασε τη στρατηγική της περιφέρειας για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου βιώσιμου, εναλλακτικού τουρισμού, βασισμένου στην αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Κρόκος και στον Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης, όπου ο Κωνσταντίνος Κατσικαρόνης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, παρουσίασε τις εξαιρετικές ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης, ΠΟΠ, του ελληνικού σαφράν, ενός από τα ποιοτικότερα και ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο, καθώς και τις σημαντικές επιχειρηματικές συνεργασίες που έχει πετύχει ο Συνεταιρισμός με παγκόσμιους ηγέτες της βιομηχανίας τροφίμων, εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται ο κρόκος από τον 17ο αιώνα είναι η περιοχή της Κοζάνης, λόγω του μοναδικού συνδυασμού συγκεκριμένων κλιματικών και εδαφικών συνθηκών.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και γευσιγνωσία κρασιού στο Οινοποιείο και Αμπελώνα Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης, μια οικογενειακή και ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση στον τομέα του κρασιού. Εκτός από την επιτυχία της στην παραγωγή κρασιού, το οινοποιείο συμβάλλει στην αύξηση της προβολής και των επισκεπτών στην περιοχή, χάρη στο φυσικό τοπίο κοντά στη μαγευτική λίμνη Πολυφύτου και τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί στον αμπελώνα του.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης, η ομάδα εξερεύνησε την γραφική πόλη της Καστοριάς, μια πόλη στολισμένη με μοναδικά στοιχεία μακεδονικής αρχιτεκτονικής και ίσως το πιο σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ομάδα ξεναγήθηκε στο μοναδικό Αρχοντικό Τσιατσιαπά, χτισμένο το 1754, και στο Σπήλαιο του Δράκου, μισοκρυμμένο από τα αιωνόβια πλατάνια και ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, ενώ θαύμασε την πόλη, χτισμένη σε μια χερσόνησο, με το δημοτικό σκάφος της Καστοριάς. Μετά την Καστοριά, η ομάδα επισκέφθηκε την ιστορική πόλη της Σιάτιστας, όπου στο πανέμορφο παλιό κτήριο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου, γεωλόγοι από το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης παρουσίασαν το έργο που υλοποιείται εκεί. Το Γεωπάρκο αποτελεί μέρος του δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, και τόνισαν την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στην προώθηση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου μοντέλου τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης μελέτης, πραγματοποιήσαμε περιήγηση στη μεγαλοπρεπή νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας, αναβαθμισμένης τουριστικής προσφοράς για την πόλη της Κοζάνης και πέρα από αυτήν.

Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφθηκε την οικογενειακή επιχείρηση «Etheleo Oils & Natural Cosmetics» στην περιοχή της Εορδαίας, όπου οι ιδιοκτήτες παρουσίασαν την επιχειρηματική πορεία της εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα, στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στον σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους, τις οποίες έχουν υιοθετήσει στις λειτουργίες και τα προϊόντα τους. Επισκέφθηκαν επίσης την παραδοσιακή Ταβέρνα Ναουμίδης, που βρίσκεται στο όμορφο παραλίμνιο χωριό Άγιος Παντελεήμονας της περιοχής Φλώρινας, όπου απόλαυσαν παραδοσιακή κουζίνα που αξιοποιεί τοπικές συνταγές. Η εταιρεία Ναουμίδη καλλιεργεί και επεξεργάζεται την μοναδική κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ένα προϊόν που επιδιώκεται να πιστοποιηθεί ως εγγυημένη παραδοσιακή ιδιαιτερότητα.

Τέλος, οι επισκέψεις μας ολοκληρώθηκαν στο πανέμορφο χωριό Νυμφαίο, το οποίο θεωρείται από ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά στην Ευρώπη. Εκεί, η ομάδα επισκέφθηκε το Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μια μη κερδοσκοπική, ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1992, επικεντρωμένη στην προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, προτεραιότητα έχει δοθεί στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε ζητήματα όπως η βιοποικιλότητα και η βιωσιμότητα.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία απέδειξε, για ακόμη μία φορά, ότι το πρόγραμμα Ecotours μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει ως πεδίο έμπνευσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη, η οποία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διαφυλάξει το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις αξίες της, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει ένα πραγματικά βιώσιμο τουριστικό προϊόν για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: