giapraki.com

Οι καλλιεργητές της γης και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας (της λεκάνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου) τίμησαν τον άγιο Τρύφωνα

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Οι καλλιεργητές της γης (καλλιεργητές και παραγωγοί του ροδάκινου, της ελιάς, του αμπελιού-οίνου, του μήλου, του αχλαδιού, του κερασιού, των δημητριακών, και άλλων γεωργικών καλλιεργειών) και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας (της λεκάνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου) με τον εκκλησιασμό τους (1-2-2020) και την τέλεση του Μικρού Αγιασμού (όπου αναγνώστηκε η Ευχή του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος)  και με την συνεύρεση του Αγίου στο εκκλησιαστικό Σώμα, τίμησαν την εορτή τους (συγκρότησαν εαυτούς και αλλήλους εν Χριστώ) και ζήτησαν, για τις πολύμοχθες εργασίες τους, για την καλή και ποιοτική παραγωγή και την καλή και απρόσκοπτη προώθηση των προϊόντων τους, την κατ’ άμφω υγεία, το φωτισμό και την ενίσχυση του Αγίου Τρύφωνα.  

Η περιοχή μας (η ευρεία λεκάνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, παραλίμνια, πεδινή, ημιορεινή και ορεινή) είναι κατά βάση γεωργική και κτηνοτροφική. Η τεχνητή λίμνη δίνει την ευκαιρία στην ανάπτυξη και της ιχθυοκαλλιέργειας. Είναι μια περιοχή που σφύζει από ζωή και από ανθρώπους που μοχθούν σε ετήσια και καθημερινή βάση, αξιοποιούν τον τόπο και τις φυσικές δυνατότητές του. Τον ομορφαίνουν. Είναι ο τόπος μας μια κυψέλη πολύμοχθης συν-εργατικότητας και τίμιου ιδρώτα.  

Αναπέμφθηκαν την 1η Φεβρουαρίου, μνήμη του αγίου Τρύφωνα και αναπέμπονται ευχές, δι’ ευχών του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, από όλους τους Ιερούς Ναούς της Α.Π.Β. σε καθημερινή βάση, ειδικότερα στη γιορτή των καλλιεργητών της γης και των κτηνοτρόφων (ο άγιος Τρύφων ήταν βοσκός χηνών) ‘’υπέρ υγείας και σωτηρίας’’, ‘’υπέρ ευκρασίας αέρων, ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών’’. 

Στις ι. Ακολουθίες της Εκκλησίας έχει αποκρυσταλλωθεί η μακραίωνη πατερική θεολογική παράδοση σε όλες της τις διαστάσεις. Τίποτε δεν αφήνεται έξω από το ενδιαφέρον της Εκκλησίας. Η Εκκλησία ενσκήπτει σε όλους και σε όλα. Φωτίζει τον άνθρωπο, την εργασία του και τα περί αυτόν πράγματα. Υπάρχουν, μάλιστα, ειδικές ακολουθίες, και προπάντων ευχές, (όχι μόνο του αγίου Τρύφωνα) που αναφέρονται στη φύση και στη ζωή των ανθρώπων μέσα σ’ αυτήν, όλες συγκεντρωμένες στο πιο άμεσο και καθημερινό βιβλίο της Εκκλησίας, το ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ. Η αγροτική και ποιμενική ζωή καταλαμβάνει σ’ αυτό σημαντική θέση και μάλιστα σε κάθε της λεπτομέρεια. 

 

Μερικές από τις ευχές για τη φύση, για τις εργασίες των ανθρώπων, για τα ζώα, που περιέχονται στο Ευχολόγιο είναι οι παρακάτω: Ευχή εις το ευλογήσαι ποίμνην. Ευχή εις το ευλογήσαι δίκτυα. Ευχή επί ορύξει φρέατος. Ευχή εις το ευλογήσαι άλας. Ευχή επί τρυγής αμπέλου. Ευχή επί ευλογήσαι οίνου. Ευχή επί ευλογήσαι σπόρου. Ευχή εις το ευλογήσαι άλωνα. Ευχή εις φύτευμα αμπελώνος. Ευχή επί ανομβρίας και εξαλλαγής ανέμων. Ευχή επί ανομβρίας και προσβολής. Ευχή εις νόσον βοών. Ευχή εις κτήνη, του Αγίου Μοδέστου. Ευχή εις κτήνη, του Αγίου Μάμαντος. Ευχή επί της μετάξης, ήτοι σηρικής πλοκής. Ακολουθία επί εγκαινίοις αρδευτικών έργων. Ευχή επί απειλή βροντών και αστραπών. Ευχή εις το ευλογήσαι τυρόν ή ωά. Ευχή επί των προσφερόντων απαρχάς οπωρών. Εξορκισμός εις κήπους, αμπελώνας και χωράφια, του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος. Και άλλες. 

Ευχές αναπέμφθηκαν, [1-2-2020] (και) από τους Ι. Ναούς της Α.Π.Β.: 

α. Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού (με τον, κατά παράδοση, εκκλησιασμό του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού και των δύο Συνεταιρισμών ‘’ΑΣΕΠΟΠ’’ και ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’). Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πλατανορέματος. Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου. Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καταφυγίου. Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης). Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου. Ι. Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου Ιμέρων. Ι. Ναό Προφήτη Ηλία Αύρας. Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νεράιδας. Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκάρων. Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ροδίτη. Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Κουβουκλίων. Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Μεσιανής. Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βαθυλάκκου. Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού. 

β. Από τα δύο Μοναστήρια: Το ιστορικό της Αγίας Τριάδας Βελβεντού και το νέο του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου. 

 

γ. Από τα (γύρω στα) 100 μικρά, όμορφα και συμπαθητικά Εξωκλήσια σύνολης της περιοχής (στα οποία βρίσκουν καταφυγή και αντλούν ελπίδα πολλές οικογένειες, και που τα φροντίζουν εθελοντικά και με περισσή αγάπη) με προεξάρχον το Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου στο απάνεμο λιμανάκι, απέναντι από τον ΝΟΚ.

 

Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά στους αγρότες (τους πάσης φύσεως καλλιεργητές της γης) και στους κτηνοτρόφους μας. 

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας 

παπαδάσκαλος 

3-2-2020

Exit mobile version