giapraki.com

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Σε διαβούλευση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές. Ανάγκη για ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι τις 06/10/2024 είναι σε διαβούλευση τα Σχέδια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) των προστατευόμενων περιοχών Natura του όρους Μπούρινου και των λιμνών Βεγορίτιδα, Πετρών, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και Άγρα. Επίσης είναι σε διαβούλευση και η Ε.Π.Μ. της Πρέσπας και της λίμνης Καστοριάς. Δεδομένης της έκτασης και της πολυπλοκότητας των παραπάνω κειμένων αλλά και της σημασίας τους είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει παραταθεί στη διαβούλευσης, και να γίνει συζήτηση των Ε.Π.Μ. στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής.

Οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν κρίσιμο κεφάλαιο για την χώρα αλλά και για την περιφέρεια μας και είναι υποχρέωση μας να τις διαφυλάξουμε σε καλή κατάσταση. Πέρα από την αναγνώριση ότι δεν ζούμε μόνοι στον πλανήτη και την ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε την οικολογική ισορροπία της Γης, η διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας αποτελούν το βασικότερο ίσως παράγοντα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών. 

Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, η προστασία και η ήπια αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα. Καθώς η περιοχή μας απομακρύνεται από την εξάρτηση από τον λιγνίτη, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία και ανάδειξη των φυσικών μας αξιών προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τρόπους που σέβονται το περιβάλλον και προάγουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Πληρ: Λευτέρης Ιωαννίδης

(Χάρτης των μετακινήσεων των Αργυροπελεκάνων με πομπό που περιλαμβάνεται στην Ε.Π.Μ. της Πρέσπας)

 

Exit mobile version