- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Νο 6λ/Γ Ανοικτή Επιστολή: Τα Πρωτογενή προϊόντα της χώρας μας με τις ελλείψεις λόγω επίκαιρων ή μελλοντικών πλημμυρών ή πυρκαγιών είναι επαρκή για την κάλυψη των αναγκών κατοίκων, τουριστών και μεταναστών ;
Από την παραδοσιακή γεωργο-κτηνoτροφική κοινωνία μέχρι την μεικτή κοινωνία της εποχής μας, που χαρακτηρίζεται από μεταναστευτικό εποικισμό των μεγάλων πόλεων επιφορτισμένων ήδη από την εσωτερική μετακίνηση πληθυσμών από την ύπαιθρο προς τις πόλεις και για τον λόγο αυτό από την εκγύμνωση των αγροτικών περιοχών, αλλά και από το πλήθος των τουριστικών επισκεπτών, επιθυμητών για πολλούς λόγους , η πρωτογενής ανάγκη παραμένει η ίδια. Είναι αυτή της επιβίωσης.
Η παραδοσιακή γεωργοκτηνοτροφική παράδοση εναπόθετε τις ελπίδες της στον Θεό ,από τον οποίο ευλαβικά ζητούσε να συνεργήσει και ευλαβικά προσκόμιζε πρόσφορο ευλογίας και ευχαριστίας τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων. Σήμερα οι νεόδμητες, πολύμορφες κοινωνίες εμπιστεύονται κυρίως την τεχνολογία. Όμως οι κοινωνίες αντιμετώπισαν στο παρελθόν και αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής (κατακλυσμοί , αδηφάγες πυρκαγιές επικουρούμενα κάποτε και από ανθρώπινες επιβουλεύσεις ) μετατρέπονται σε στοιχεία που αποδυναμώνουν , απογυμνώνουν, αλλοιώνουν και καταστρέφουν αυτό πού από αιώνες τώρα θρέφει τον άνθρωπο. Τη τροφό γη.
«ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ»
Η Πράσινη Συμφωνία και η νέα ΚΑΠ αποδεικνύουν την αξία της γης για τον άνθρωπο. Για αυτό και στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, φιλοδοξώντας να μετατρέψει τις αναγκαίες κλιματικές δράσεις σε αναπτυξιακή στρατηγική, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το 2020 τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Οι δύο αυτές στρατηγικές θέτουν τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030, όπως η μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων, η μείωση κατά τουλάχιστον 20% της χρήσης λιπασμάτων, η μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβιακών, που χρησιμοποιούνται για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια, η αύξηση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας στο 25% της γεωργικής γης, και η εξασφάλιση πλήρους πρόσβασης σε ταχύ ευρυζωνικό διαδίκτυο στις αγροτικές περιοχές έως το 2025.
Η Ελλάδα αν και στα βιολογικά προϊόντα, βρίσκεται περίπου και ίσως παραπάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. (αυτό πριν τις τεράστιες επιπτώσεις από τις πλημμύρες και πυρκαγιές), ωστόσο υπολείπεται σημαντικά από το ποσοστό που διατηρούν κάποιες χώρες. όπως η Αυστρία (25%) ή κάποιες βόρειες, όπως η Εσθονία (22% ).Θεωρείται λοιπόν, συγκριτικά, ότι βρίσκεται μακριά από τον στόχο της Πράσινης Συμφωνίας, που ορίζει ότι η βιολογική καλλιέργεια θα πρέπει να φτάσει στο 25% της γεωργικής γης έως το 2030. Οι τάσεις, πάντως, είναι ανοδικές, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το 2016 η γεωργική γη, που ήταν αφιερωμένη στη βιολογική παραγωγή, ήταν μικρότερη κατά 35% της σημερινής έκτασης.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έχει διαπιστωθεί από Eurostat και τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πλεονεκτεί η χώρα μας στις μεταποιήσεις προϊόντων κατά ποσοστό 9,1% σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-27
Στο προ ετών δημοσίευμά μας (201..) με τίτλο: «Το MASTER PLAN πολιτών για την Ανάπτυξη και Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο» αναδεικνύουμε ότι η Δυτική Μακεδονία κατά την μεταλιγνιτική εποχή έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις, ακόμη και μετά τις επίκαιρες καταστροφικές θεομηνίες αλλά και τις πιθανά επερχόμενες, να συμμετέχει στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών της Ελληνικής Επικράτειας εμπλουτισμένης και με την παρουσία εκατομμυρίων τουριστών και μεταναστών, . Και όχι μόνο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να βοηθήσει και στην αύξηση εξαγωγών των πρωτογενών προϊόντων εκμεταλλευόμενη τις απέραντες εκτάσεις των πρώην Ορυχείων (πάνω από 200.000-300.000 στρέμματα, μαζί με τις γειτνιάζουσες κοινοτικές και δημόσιες εκτάσεις) για την Γεωργία και τις αντίστοιχες Ορεινές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων για την κτηνοτροφία της σ’ όλα τα οροπέδια της Περιφέρειας (τον 18ο αιώνα διέθετε η Δυτική Μακεδονία 2.500.000 αιγοπρόβατα στο Βόιο, στα Καμβούνια, στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στην Φλώρινα). Εδώ έχουμε την δυνατότητα παραγωγής και κάλυψης των επιδιωκόμενων προσδοκιών της Κομισιόν με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για βιολογικά προϊόντα σ’ ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον και με εξειδικευμένο ένα μέρος του εργατικού δυναμικού από την παρούσα υπάρχουσα κτηνοτροφία και γεωργία.
Το προσδόκιμο αποτέλεσμα από την εκμετάλλευση αυτή οριοθετεί και ως στόχο την ίδρυση και λειτουργία μιας αντίστοιχης γνωστικά Τεχνολογικής Σχολής, καθώς και αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παροχή κινήτρων προς ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων μας που μετακινήθηκε στο εξωτερικό σ’ αξιόλογες θέσεις και με δημιουργία θέσεων εργασίας σε ένα άλλο μέρος των επιστημόνων μας που υπολειτουργεί ή χειμάζει στα καφενεία.
Έχουμε την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να γίνουμε το πρότυπο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, εφόσον οι προτεινόμενες υποδομές για την παραγωγή πρωτογενών προϊόντων στην Δυτική Μακεδονία, τοποθετηθούν με τις τελευταίες επιστημονικές τεχνοκρατικές διαδικασίες-προδιαγραφές και γνώσεις προς αντιμετώπιση και των συχνών πλέον θεομηνιών. Και με αυτό τον τρόπο συγχρόνως θα αντιμετωπίζονται και οι απότομες και μεγάλες απορροές υδάτων σε χωριά και πόλεις από τα γύρω βουνά στα Λεκανοπέδια Φλώρινάς-Αμυνταίου-Πτολεμαιδός-Βελβενδού-Σερβίων και στα λοιπά λεκανοπέδια της Δυτικής Μακεδονίας ‘Όπως το παράδειγμα των Κάτω Χωρών, που βρίσκονται κάτω από το ύψος της Θάλασσας (Βέλγιο- Ολλανδία- Βρυξέλλες) .
Στο άρθρο μας με τίτλο «Νο 6α: Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση. (28-12-2018): Νο 6γ: ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (20-5-2019) είχε επισημανθεί (προσέξτε τις ημερομηνίες) η ανάγκη ετοιμότητας, σε επίπεδο μελετών, για την αντιμετώπιση της μεταλιγνιτικής περιόδου με τεκμηριωμένες προτάσεις των 13 Δήμων, της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων, των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων κλπ. Ακόμη και μ’ ένα Διαχειριστικό-Διοικητικό Νομικό όργανο με τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων μας, με έδρα την Δυτική Μακεδονία . Ενώ με το άρθρο μας «Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Αναφορά αριθ. 0760/2021 του Θωμά Γκατζόφλια, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με τη μεταλιγνιτική περίοδο και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα)» επικρίνεται ο Νόμος που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή (ΝΟΜΟΣ 4872/2021(Κωδικοποιη-μένος) – ΦΕΚ Α 247/10.12.2021 Άρθρα 3, 4, 5, 6, 7, 8,9,10,11,12) για να λύσει τα προβλήματα της Λιγνιτικής και Μεταλιγνιτικής Εποχής, καθώς είναι αντίθετος με τις οδηγίες της Κομισιόν, της Παγκόσμιας Τράπεζα και του ΟΟΣΑ, όπου στους κανόνες τους για τις Μεταλιγνιτικές Περιοχές σημειώνουν μεταξύ των άλλων : «το νόημα της δικαιοσύνης είναι ακόμη ευρύτερο και εκτείνεται σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κλιματικής δικαιοσύνης, καθώς και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετοχικών διαδικασιών που επιτρέπουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εμπλακούν όχι μόνο στην εφαρμογή αλλά και στον σχεδιασμό των πολιτικών μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
κατέθεσε τεκμηριωμένες θέσεις, σ όλους τους αρμόδιους Φορείς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για τους συγκεκριμένους στόχους, θέσεις τις οποίες ήδη η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου τις χαρακτήρισε ΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αλληλογραφία μας, σημειώνει μεταξύ των άλλων «ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία επιλέγονται και υλοποιούνται υπό την Ευθύνη των Κρατών μελών». Λεπτομέρειες για τις αλληλογραφίες με Φορείς μπορείτε ν ανατρέξετε στην Ιστοσελίδα « Η Πολιτεία της Ουτοπίας» ή στην Σελίδα του Facebook https://www.facebook.com › hpoliteia. Ή στα ΜΜΕ που δημοσιεύουν τις εργασίες μας και έχουν δημιουργήσει ακόμη και ΥΠΟ ιστοσελίδες.
Με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και την έλλειψη εδώ και 20 και πλέον μήνες των πρωτογενών προϊόντων στην χώρας μας, χωρίς να υπάρχουν οι παράγοντες που ισχυριζόμασταν ότι τις προκαλούν, αναρωτιόμαστε, αν επανέλθουν και οι κακοί παράγοντες, όπως η πρόσφατα τεράστια καταστροφή στον κάμπο της Θεσσαλίας και οι τεράστιες Πυρκαγιές του Έβρου, τότε πού θα φτάσει η ακρίβεια και οι ελλείψεις των πρωτογενών προϊόντων ;
Η πολυεπίπεδη σημαντικότητα του πρωτογενή παράγοντα, ο οποίος ομολογουμένως στο παρελθόν είχε απαξιωθεί, καταδεικνύει πλέον επιτακτικά την αδήριτη ανάγκη οι εξουσίες, Κεντρικές και Τοπικές, αλλά και οι πολίτες, αυτοί που ασχολούνται με τον πρωτογενή παράγοντα και έχουν την εμπειρία του, να αναδείξουν εκείνους τους τρόπους που θα οδηγήσουν στην βελτίωση και εξάλειψη της παθογένειας που τον πλήττει και στην αποτελεσματική επίλυση όποιων προβλημάτων του.
Θεωρήθηκε ότι με προσπάθεια, μεθόδευση, διαχείριση διοικητική και εξειδικευμένα επιστημονική, με πραγματική στήριξη στους νέους αγρότες-κτηνοτρόφους, αλλά και στους δεινοπαθούντες από τις θεομηνίες καθώς και στις παράπλευρες βιοτεχνίες, τις σχετικές με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μπορούμε να έχουμε επάρκεια των πρωτογενών προϊόντων και για εσωτερική και για εξωτερική χρήση. Μπορούμε ακόμη και να εφαρμόσουμε το λογότυπο της Κομισιόν «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της πράσινης συμφωνίας. Έτσι θα πιστεύεται ότι θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της οικογενειακής οικονομίας και θα δημιουργηθούν επαρκείς παράπλευρες επιχειρήσεις.
Η τελευταία όμως πράξη, αυτή της έντονης διαμαρτυρίας των αγροτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έδειξε ότι δεν ήταν επαρκή τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ειδημόνων σκεπτόμενων για την βελτίωση του περιβάλλοντος με στόχο την αποτελεσματικότερη απόδοση του πρωτογενή παράγοντα και αυτών που αποφάσισαν την εφαρμογή τους. Και ο λόγος είναι απλός. Απ’ αυτή την επιτροπή απουσίαζαν και απουσιάζουν οι εκπρόσωποι των εμπειρογνώμονων, οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν καθημερινή τριβή με την γη στις Περιφέρειες τους και είναι άμεσοι γνώστες των προβλημάτων των μεμονωμένων Περιφερειών.
Ευχόμαστε στους νεοεκλεγέντες Συμβούλους της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού να εκπληρώσουν τους στόχους που κατέθεσαν στους ψηφοφόρους τους για το καλό του Κοινωνικού συνόλου. Και επειδή λεφτά υπάρχουν πολλά για την Δυτική Μακεδονία , έτσι μας διαμήνυσαν οι άρχοντες, τοπικοί, Κεντρικοί και Βρυξελλών, και μέχρι στιγμής κανένας πολιτικός δεν το διέψευσε, περιμένουμε από τους νεοεκλεγέντες και το ευχόμαστε να αξιοποιηθούν έγκαιρα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου , γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε , υπάρχει ημερομηνία λήξης για την διάθεση τους.
Συνεχίζουμε……………….. .
Θωμάς Γκατζόφλιας Φωτεινή Χατζάρα
0 comments