Νέα πρόσκληση ΕΔΕΤ σε επιστήμονες & ερευνητές για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS

By on 01/11/2017

Ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) η 5η «Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Έργων Παραγωγής» για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS (https://hpc.grnet.gr). Επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά εκπαιδευτικά ή/και ερευνητικά ιδρύματα μπορούν να καταθέσουν πρόταση έργου, η οποία να αφορά σε ανοικτή έρευνα ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, για πρόσβαση και αξιοποίηση του συστήματος ARIS, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου 2017, στις 18.00.

Η υποδομή ARIS αποτελείται από συνολικά τέσσερις νησίδες υπολογιστικών συστημάτων, βασισμένα σε αρχιτεκτονική Intel x86 διασυνδεδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο Infiniband FDR14 προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες και αρχιτεκτονικές επεξεργασίας.

  • Πώς να υποβάλλετε την πρότασή σας

Όλες οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Για να ληφθεί υπόψη μία πρόταση πρέπει να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα “Project Access Application form” και να υποβληθεί συμπληρωμένο το συνοδευτικό αρχείο “Detailed Project Document”, όπως περιγράφεται στις σχετικές οδηγίες εντός της ηλεκτρονικής φόρμας. Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί στην αγγλική γλώσσα και ο υποβάλλων (ΚΕ) φέρει την ευθύνη ότι τα στοιχεία που αναφέρει στην αίτηση είναι αληθή.

Η ηλεκτρονική φόρμα παρέχεται, προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων, και σε μορφή pdf, Project Access Application form.

Η απόφαση επιλογής προτάσεων θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2018(ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο απόκρισης των αξιολογητών), η πρόσβαση στο σύστημα θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018 και θα λήγει 12 μήνες μετά την ημερομηνία κατανομής. Η τελικά αναφορά από τα επιτυχή έργα θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 και ο αριθμός των αποδεκτών έργων θα εξαρτηθεί από την τεχνική και επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεων και τη διαθεσιμότητα πόρων του συστήματος ARIS.

Ανά έργο αναμένεται να εκχωρηθούν μέχρι 5 εκατομμύρια core hours. Μεγαλύτερος αριθμός αιτούμενων core hours απαιτεί πιο αναλυτική και εξειδικευμένη αιτιολόγηση. Η πρόσβαση θα παραχωρηθεί για περίοδο 12 μηνών, ξεκινώντας από την ημερομηνία αποδοχής του έργου.

Η πρόσκληση θέτει τα παρακάτω κριτήρια επιλογής, τα οποία πρέπει να πληρούν τα έργα που θα αποκτήσουν τελικά πρόσβαση στο σύστημα ARIS και με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν/βαθμολογηθούν.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων για πρόσβαση στους διαθέσιμους πόρους είναι:

  • Επιστημονική αριστεία: Η προτεινόμενη έρευνα θα πρέπει να αφορά εργαλεία και μεθοδολογίες κορυφαίας ποιότητας, σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή επιστημονική και τεχνολογική πρακτική, και να έχει δυναμική για σημαντικό αντίκτυπο στην ερευνητική κοινότητα ή/και στην κοινωνία.
  • Ανάγκη χρήσης: Οι προτάσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν την ανάγκη χρήσης των υπερ-υπολογιστικών πόρων του συστήματος ARIS.
  • Επάρκεια: Η ωριμότητα και εμπειρία του κύριου ερευνητή (Principal Investigator) και της ομάδας του, στη χρήση υπέρ-υπολογιστικών συστημάτων, που θα εξασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
  • Εφαρμοσιμότητα: Η δυνατότητα υλοποίησης του έργου στο σύστημα ARIS, βάσει της τεχνικής αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας πόρων.

Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες που σχετίζονται με τις αιτήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα πρόσβασης του ΕΔΕΤ στο email: [email protected]

  • Τι είναι το ARIS;

Το ARIS (Advanced Research Information System) είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα για επιστημονικές εφαρμογές. Τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2015 από την ΕΔΕΤ Α.Ε. προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο έρευνας στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα. Το σύστημα κατά την έναρξη λειτουργίας του συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου (top500.org) και έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη των συστημάτων υψηλών επιδόσεων. Το υπολογιστικό σύστημα ARIS σήμερα έχει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ 444 TFlop/s (μπορεί δηλαδή να εκτελεί 444 τρισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις το δευτερόλεπτο) και προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων.

Σημειώνεται ότι η υποδομή ARIS αποτελείται από:

  • Μία νησίδα (thin nodes) βασισμένη στην πλατφόρμα IBM NeXtScale και σε επεξεργαστές Intel Xeon E5-2680v2. Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και προσφέρει συνολικά 8.520 πυρήνες (CPU cores).
  • Μια νησίδα κόμβων μεγάλης μνήμης (fat nodes) που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R820. Κάθε εξυπηρετητής προσφέρει 4 επεξεργαστές Intel Xeon E5-4650v2 και 512 GB κεντρικής μνήμης
  • Μια νησίδα κόμβων επιταχυντών GPU που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730. Κάθε εξυπηρετητής περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 κάρτες GPU NVidia K40, και

• Μια νησίδα κόμβων επιταχυντών Xeon Phi που αποτελείται από 18 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730, καθένας εκ των οποίων περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi 7120P.

Επιπλέον, το σύστημα προσφέρει 2 PB αποθηκευτικό χώρο, μέσω του συστήματος αρχείων General Parallel File System (GPFS) της IBM. Η υποδομή ολοκληρώνεται με μια βιβλιοθήκη ταινιών ΙΒΜ TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6 PB.

https://www.ekt.gr/el/news/21168

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: