giapraki.com

Μπλόκο στη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και για χρέη προς ΟΤΑ

Μπλόκο στη χορήγηση φορολογικής ενηµερότητας για όσους χρωστούν σε ΟΤΑ βάζει το Υπουργείο Οικονοµικών µε προσθήκη που κατατέθηκε χθες στο νοµοσχέδιο για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Ετσι επεκτείνεται και στους δήµους το µέτρο της µη χορήγησης φορολογικής ενηµερότητας, εφόσον ο πολίτης έχει χρέη προς κάποιον ΟΤΑ, όπως ζητούσε εδώ και καιρό η ΚΕ∆ΚΕ.


Σε περίπτωση δε που ο πολίτης έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από µια δηµόσια υπηρεσία, π.χ. επιστροφή φόρου από την Εφορία, αλλά παράλληλα οφείλει ένα ποσό σε δήµο, τότε αυτό θα του παρακρατείται και ο ίδιος θα εισπράττει τη διαφορά.

Ακριβώς για τον λόγο αυτόν οι ΟΤΑ υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων τις οφειλές προς αυτούς που συνεπάγονται τη µη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενηµερότητας.

Τo μέτρο της καθιέρωσης δηµοτικής φορολογικής ενηµερότητας αποτελούσε πάγιο αίτηµα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο εξής µε τη ρύθµιση του Υπουργείου Οικονοµικών οι οφειλές ενός πολίτη σε έναν δήµο (από τέλη, κλήσεις ή άλλες οικονοµικές υποχρεώσεις) θα συµψηφίζονται µε τις τυχόν απαιτήσεις που έχει από µια δηµόσια υπηρεσία.

Exit mobile version