Στα ιατρεία των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι που χρειάζονταν γιατρό σχημάτιζαν ουρές, αλλά ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν.
«Μπάχαλο» στο ΙΚΑ Κοζάνης, ταλαιπωρία ασφαλισμένων
«Στο ΙΚΑ επικρατεί ένα μπάχαλο αυτές τις ημέρες», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των ιατρείων της Κοζάνης, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, απεικονίζοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την υπάρχουσα εικόνα. Πρόσθεσε ότι «έρχονται ασθενείς και τους διώχνουμε, ενώ άλλοι έρχονται με συνταγές ιδιωτών γιατρών».
Η συμμετοχή των γιατρών του ΙΚΑ στην απεργία, στην Κοζάνη έφτασε το 98% και η 48ωρη στις 8-9 Φεβρουαρίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία συμμετείχε ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης κυμάνθηκε στο 50-60%, εκτιμά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Δ. Λαμπρόπουλος.
Ο Δ. Λαμπρόπουλος πρόσθεσε ότι «οι γιατροί της περιοχής βρίσκονται σε θέση μάχης και αναμένουν τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων». Είπε ότι «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνεδριάζει σήμερα, οπότε στις επόμενες ώρες θα έχουμε εξελίξεις. Είμαστε εν αναμονή αποφάσεων».
Πάντως, οι γιατροί σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο υποστηρίζουν ότι «διάλογος με το υπουργείο υγείας δεν μπορεί να γίνει στη βάση που θέτει το υπουργείο, τη στιγμή μάλιστα που η ίδρυση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι νόμος του κράτους». Μάλιστα τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά σε σχέση με τις ρυθμίσεις του νόμου για τις αλλαγές στην υγεία.
Στο μεταξύ, χθές ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσαν ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, και ΟΑΕΕ, αναμένεται να ξεκινήσει σε πέντε μήνες. Όμως μόλις τώρα ξεκινά ο διάλογος με τις διοικήσεις των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων για την οριστικοποίηση των διαδικασιών ενοποίησης των κλάδων υγείας, για τη σύνταξη του υγειονομικού χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στο καθεστώς απασχόλησης των γιατρών που συνεργάζονται με ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσαν ότι μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα διαδικαστικά και διοικητικά ζητήματα του ΕΟΠΥΥ και αφού καταγραφούν οι ανάγκες θα κληθούν οι γιατροί στον διάλογο για να συζητηθούν ο τρόπος και το ποσό της αμοιβής τους.
Να σημειωθεί τέλος ότι από 1 Απριλίου η τιμολόγηση των φαρμάκων περιέρχεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα αυτή είχε το υπουργείο Ανάπτυξης.