- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Με ομορφιά και περίσκεψη η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ίμερας (ΦΩΤΟ)
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Παρά τον τραυματισμό που δέχτηκε η συλλογική ψυχή μας από την, ως μη όφειλε, εκχώρηση-παράδοση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπό ιδίαν ευθύνην, στο γειτονικό, βόρεια της Μακεδονίας μας, κράτος των Σκοπίων, ωστόσο με ομορφιά (συνάμα και περίσκεψη) πραγματοποιήθηκε (28 και 29-6-2018) η ι. πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ίμερας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Δεν (πρέπει να) ξεχνάμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς (Άγγελο Μητρετώδη από την Καστοριά-Μακεδονία και Δημήτρη Κούκλατζη από την Ορεστιάδα-Θράκη) που βρίσκονται αναίτια και άδικα φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης – φυλακές του τουρκικού κράτους. Ζητάμε την απελευθέρωσή τους.
Ιδού το ‘’γιατί’’ της περίσκεψης και της συνοχής της καρδιάς μας.
Το απόγευμα, παραμονή της εορτής, (28-6-2018) τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, η Αρτοκλασία και έγινε η λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό. Ανήμερα της εορτής (29-6-2018) τελέστηκαν, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και διαβάστηκαν τα κόλλυβα εις μνήμην των εορταζόμενων Αγίων. Η Ενορία πρόσφερε εορταστικό κέρασμα στο εκκλησίασμα στην αίθουσα του ι. Ναού.
Τις ι. Ακολουθίες τέλεσαν οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. που κήρυξε το θείο λόγο (και μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευλογία του εορτάζοντος – τα ονομαστήριά του – Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου), οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (εφημέριος Ίμερας-Αύρας), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (εφημέριος Μεσιανής – Κουβουκλίων), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (εφημέριος Λευκάρων).
Στο αναλόγιο έψαλαν με σωστές και πειθαρχημένες στον ήχο των τροπαρίων φωνές οι ψάλτες: Γεώργιος Πελουκίδης, Αχιλλέας Καγιόγλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου και η Φρειδερίκη Σταυρίδου που διάβασε με καλή άρθρωση και τονισμό τον Εξάψαλμο.
Την Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν: ο Πρόεδρος της Τ.Κ. ‘Ιμερας-Αύρας Αθανάσιος Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης και η Ελευθερία Θεοχαροπούλου μέλος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Βελβεντού και πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού.
Πιστοί από την Ίμερα-Αύρα (και νέες οικογένειες Ιμεριωτών με τα παιδιά τους, που διαμένουν σε άλλες πόλεις), το Βελβεντό, τη Νεράιδα, τα Λεύκαρα, το Ροδίτη, τη Μεσιανή-Κουβούκλια, το Πολύφυτο, το Βαθύλακκο, το Πλατανόρεμα, τα Σέρβια, απ’ όλη την περιοχή προσήλθαν στην πανήγυρη της Ίμερας, κέντρο ζωογόνησης της οποίας είναι η ευχαριστιακή τράπεζα, η Θεία Λειτουργία, ο Ναός, ο Λαός, οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, που εμπνέουν και ενώνουν εν Χριστώ την ιστορία όλη και τα πρόσωπα που την διαμορφώνουν.
Τω καιρώ εκείνω άνδρας Μακεδόνας παρουσιάστηκε σε όραμα στον Απόστολο Παύλο που βρισκόταν στην Τρωάδα (σε ασιατικό έδαφος) και τον προσκάλεσε: Διαβάς εις Μακεδονίαν, βοήθησον ημίν. Ο Απόστολος ήρθε πρώτα στους Φιλίππους και σύστησε την πρώτη Εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη συνέχεια πέρασε από τη Θεσσαλονίκη και ήρθε στη Βέροια. Τον ίδιο λόγο-πρόσκληση απευθύνομε στον Απόστολο των Εθνών Παύλο και σήμερα 2000 χρόνια μετά: Διαβάς εις Μακεδονίαν, βοήθησον ημίν.
Επαίνους και ευχαριστίες πολλές ακούσαμε στην κουβέντα μας στην τράπεζα για τον αείμνηστο δάσκαλο Νίκο Παπαευαγγέλου από το Βελβεντό από τον Ιωάννη Δημητριάδη Καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρόεδρο του Συλλόγου των απανταχού Ιμεριωτών: ‘’Στο δάσκαλο Νίκο Παπαευαγγέλου από το Βελβεντό οφείλουμε, η Ίμερα, τα πάντα! Αυτός μας έμαθε –δεν ξέραμε- να μιλάμε και να γράφουμε ελληνικά. Μας φρόντιζε, το καθένα παιδί ξεχωριστά, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις κλίσεις μας. Μας ενίσχυε στο σχολείο, μας οδήγησε στην πίστη, στην αγάπη για την πατρίδα και την ιστορία της, και ενθάρρυνε τους γονείς μας και τους ωθούσε να μας προχωρήσουν στα επόμενα στάδια των σχολείων, ώστε να σπουδάσουμε, να μορφωθούμε. Χρωστάμε πολλά στο δάσκαλο Νίκο Παπαευαγγέλου, όλα όσα καταφέραμε, σ’ αυτόν τα οφείλουμε, υπήρξε για μας η ψυχή μας’’. Συγκινήθηκα με όσα άκουγα. Ο Νίκος Παπαευαγγέλου ήταν ο δάσκαλός μου στην Ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού. Άφησε και σε μένα (μαζί με τους άλλους δασκάλους μου: κυρία Ελενίτσα – Α’ τάξη, Μαρία Χουρχούρου – Β’ τάξη, Όλγα Γκουλιώτη – Γ’ τάξη, Αντώνη Νούραγα – Δ’ τάξη, Νίκο Δαλαμπή – ΣΤ’ τάξη. Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού) τη σφραγίδα του.
Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι, και της οικουμένης διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος. (Απολυτίκιον, ήχος δ’.)
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
1-7-2018
0 comments