giapraki.com

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου η Μεσιανή

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος πανηγύρισε (3-11-2018) την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μεσιανής.

 

Στις ιερές Ακολουθίες (Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία) συμμετείχαν και πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο οι πατέρες: αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα-Αύρα), οικον. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση Θεοτόκου Βελβεντού), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή-Κουβούκλια), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα).  

 

Πιστοί από τη Μεσιανή, τα Κουβούκλια και από τις άλλες γειτονικές Ενορίες, Βαθυλάκκου, Ροδίτη, Λευκάρων, Νεράιδας προσήλθαν λαμπροί στην ι. πανήγυρη.

 

Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Αχιλλέας Καγιόγλου και Γεώργιος Παπαγεωργίου. Διακονητής στο Ιερό ο Βασίλης Ποτουριάδης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για το εορταζόμενο γεγονός της ημέρας. Την ανακομιδή δηλαδή των λειψάνων του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Έδωσε επισκοπικές-πατρικές συμβουλές και πνευματικές νουθεσίες στο εκκλησίασμα.

 

Επαίνους επέδωσε στους διατελέσαντες Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Μεσιανής διά του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου.  

 

Η ημέρα του μαρτυρικού θανάτου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι η 23η Απριλίου του 303 μ.Χ. στη Νικομήδεια της Βιθυνίας.

 

‘’Ο Γεώργιος, σαν γενναίος αθλητής, που ‘’δέρεται και νικά’’, θυσιάζεται και πέφτει, μα την ίδια ώρα ο θάνατός του είναι γέννηση και νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου. Η ημέρα του θανάτου των αγίων Μαρτύρων είναι η γενέθλιος ημέρα των’’. (Μικρός Συναξαριστής. 23 Απριλίου. Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού).  

 

Η 3η Νοεμβρίου είναι η ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και της μετακομιδής τους από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας στη Λύδδα της Παλαιστίνης, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

 

Επί του τάφου του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα της Παλαιστίνης, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ‘’οι της ευσεβείας και του Μάρτυρος ερασταί, ναόν τω Αγίω χαριέστατον άμα και κάλλιστον εν Λύδδη ανεγείρουσι’’. (Συναξάριον. Μηναίον Νοεμβρίου Γ’).

 

Οι προσκυνητές των Ιεροσολύμων-Αγίων Τόπων μετά την έξοδο από το αεροδρόμιο ‘’Μπεν Γκουριόν’’ του Τελ-Αβίβ (Ισραήλ) επισκέπτονται στη Λύδδα το Ναό του Αγίου Γεωργίου και προσεύχονται στον τάφο του.   

 

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Γερασίμου.

Ως ήλιος έμψυχος, τη ση αθλήσει φανείς, θεσμώ έδυς φύσεως, αλλ’ ανατέλλεις εκ γης, διά των λειψάνων σου, όλος λελαμπρυσμένος, τη του Πνεύματος αίγλη, εκλάμπων τη οικουμένη, ιαμάτων ακτίνας, Γεώργιε μεγάλαθλε, πιστών η αντίληψις.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

6-11-2018

Exit mobile version