giapraki.com

«Μέβωλα -Μούγλα -Μόμπολλα -Μόγκολα- Muğla» Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Τα Μούγλα (Μέβωλα) ήταν αρχαία Ελληνική πόλη της Καρίας και σήμερα πόλη της ΝΔ. Μικρά Ασία.
Με το ίδιο όνομα σήμερα υπάρχει στην θέση της η Muğla που είναι είναι πόλη και δήμος στην νοτιοδυτική Τουρκία, στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Αιγαίου που είναι και πρωτεύουσα σήμερα της επαρχίας των Μούγλων. Παλαιότερα υπάγονταν στο νομό της Σμύρνης .
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Βρίσκεται στην νοτιοδυτική ακτή της Μικράς Ασίας ανάμεσα στις επαρχίες Αϊδινίου και Αττάλειας, απέναντι από τα Δωδεκάνησα
Η επαρχία των Μούγλων αντιστοιχεί στην αρχαία νότια Καρία αλλά και στην Δωρίδα της Μικράς Ασίας.
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπαμπά Νταγκ, (του υπό αρχαία ελληνική ονομασία Συλβάκου). Επίνειο έχει το μικρό λιμένα Γκιόβα, (τα αρχαία Ίδυμα), στο Κεραμεικό Κόλπο, (ανατολικά της νήσου Κω
Στην περιοχή βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων ηπειρωτικών πόλεων των Δωριέων, της Αλικαρνασσού και της Κνίδου.
Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην ενδοχώρα σε υψόμετρο 660 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 km (19 mi) από την πλησιέστερη παραλία του Κόλπου της Γκόκοβα στα νοτιοδυτικά της
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922
Τα Μούγλα είχαν 10.000 κατοίκους, 8.000 μουσουλμάνους και 2.000 Ελληνορθόδοξους κατα τον Κοντογιάννης, Π., Γεωγραφία της Μικράς Ασίας. Φυσική σύστασις της χώρας, πολιτική γεωγραφία, φυσικός πλούτος (Αθήνα 1921),.
Δυο χρόνια αργότερα από την έκδοση του βιβλίου το 1923, και ένα 1 χρόνο μετά την καταστροφή της Σμύρνης ο Ελληνικός πληθυσμός εμφανίζεται στους 3000 Έλληνες περίπου στην πόλη.
moygla.PNG
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
— Μόμπολλα”,
Προφανώς ήταν το όνομα της Καρικής πόλεως στο 2000 π.Χ. πριν από την έλευση Ελλήνων κατοίκων
— “Μόγκολα
Το αυτόχθον όνομα “Μόμπολλα”, με την πάροδο του χρόνου άλλαξε σε “Μόγκολα”
Το αυτόχθονο όνομα Mobolla , με την πάροδο του χρόνου αλλοιωμένο σε “Mogolla” και στη συνέχεια περαιτέρω στο σύγχρονο “Muğla”, εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.
— Μέβωλα
Με το όνομα Μέβωλα την συναντούμε στους καταλόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Μητροπόλεως Ηλιουπόλεως και Θειρων
— Μούγλα (Muğla)
Είναι η σημερινή ονομασία που αποτελεί εξέλιξη της Καρικής ονομασίας Μόμπολλα Την ονομασία αυτή την βρίσκουμε στην Τούρκικη ονομασία στους καταλόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Μητροπόλεως Ηλιουπόλεως και Θειρών : Μέβωλα (Muğla)
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το έχουμε ξαναγράψει ότι στην Μ. Ασία την αρχαιότητα ανάμεσα στους ποταμούς Μαίανδρος και τον Καρικό Ποταμό ” Ινδό” ονομαζόταν Καρία .
Στην Ιλιάδα του , ο Όμηρος περιγράφει τους Καραϊνούς ως ιθαγενείς της περιοχής , υπερασπιζόμενος τη χώρα τους εναντίον Αχαιών σε κοινές εκστρατείες σε συνεργασία με τους Τρώες .
Η Μούγλα βρισκόταν σε αυτή την περιοχή ενδεχόμενα με το όνομα ”Μόμπολλα”
Η πόλη της αρχαίας Καρίας, είναι γνωστό ότι καταλήφθηκε από επιδρομές με Αιγυπτιούς , Ασσύριους και Σκύθους , μέχρι που η περιοχή εγκαταστάθηκε από αρχαίους Δωριεις αποίκους .
Οι Δωριείς κατοικούσαν εδώ και πολύ καιρό στην ακτή κτίζοντας εξέχουσες πόλεις, όπως η Κνίδος την Αλικαρνασσό, καθώς και πολλές μικρότερες πόλεις κατά μήκος της ακτής, στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού στην ενδοχώρα, συμπεριλαμβανομένων τη των πόλεων Μακρης ,Τελμέσου , Ξάνθου , Πατάρα και άλλων.
Στην αρχαιότητα, Μούγλα ήταν προφανώς μια μάλλον ασήμαντη στα μισά του δρόμου οικισμού στο πέρασμα μεταξύ των Καρίας πόλεις της Υδρίας (αργότερα Στρατονίκεια ) στα βόρεια και Ιδυμα προς τα νοτιοδυτικά στην ακτή. κατά το πέρασμα της περιοχής από μια προφανώς ομοσπονδία Ανατολικής Καρίας συνδέεται με την Τάμπα και άλλες πόλεις με τη Ροδιακή κυριαρχία.
Το Ροδιακό κράτος
Κατά την κλασική αρχαιότητα και πριν δημιουργηθεί το ενοποιημένο ροδιακό κράτος το 408 π.Χ., οι πόλεις της Λίνδου, Ιαλυσού και της Κάμειρου κατείχαν η κάθε μια περιοχές στα παράλια της Καρίας.
Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονταν η χερσόνησος της Κνίδου (χωρίς την ίδια την Κνίδο), καθώς και την χερσόνησο της Τραχείας και τις γειτονικές περιοχές στα ανατολικά.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ακολουθούσαν τα διοικητικά πρότυπα της Ρόδου και ήταν Ρόδιοι πολίτες.[κατά την περιγραφή του γεωγράφου Σκύλακα (6ος/5ος αιώνας π.Χ.) η περιοχή αυτή ξεκινούσε από το όρος Φοίνιξ και εκτείνονταν ως τα σύνορα της Λυκίας.
— Πέρσες
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την δημιουργία του Ροδιακού Κράτους μέχρι την εμφάνιση των Μακεδόνων η πόλη πέρασε στα χέρια των Περσών
— Μέγας Αλέξανδρος
Οι Πέρσες απομακρύνθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο , τερματίζοντας τη σατραπεία της Καρίας.
— 167 π.Χ.
Ήταν μέρος της Ροδιακής Περαίας σε σταθερή βάση από το 167 π.Χ. έως τουλάχιστον τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η περιοχή της Ρόδου ξεκίνησε εδώ και παρόλο που η περιοχή υπόκειται στη Ρόδο, δεν ενσωματώθηκε στο κράτος της Ρόδου.
–Ροδιακή Περαία
Ροδιακή Περαία ή των Ροδίων Περαία ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή (Περαία) των νοτίων παραλίων της Καρίας στην δυτική Μικρά Ασία κατά τον 5ο με 1ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή ελεγχόταν κατά καιρούς από το νησί της Ρόδου.
— Ρωμαίοι και Σελευκίδες
Κατά την ελληνιστική περίοδο η έκταση της περιοχής μεγάλωσε σημαντικά με την συνθήκη της Απάμειας το 188 π.Χ. μεταξύ των Ρωμαίων και των Σελευκιδών, και η Ρόδος ως σύμμαχος των Ρωμαίων απέκτησε περισσότερες υποτελείς περιοχές έχοντας πλέον σχεδόν ολόκληρη την Καρία και την Λυκία νοτίως του ποταμού Μαιάνδρου.
— Οι Ρωμαίοι κυρίαρχοι
Η διανομή αυτή κράτησε έως το 167 π.Χ., όταν η Ρόδος πλέον απορροφήθηκε από τους Ρωμαίους και έπαψε να είναι ανεξάρτητη.
— Το 1261 μ.Χ.
Το 1261, ο Menteshe Bey, ιδρυτής του πριγκιπάτου του Μεντεσέ που πρωτεύουσά του στη Μίλασσα , επέβαλλε την κυριαρχία του και στην περιοχή της Μούγλα.
Η τουρκική εποχή Μούγλα παρέμεινε μια μικρή τοποθεσία στην αρχή παρά το ότι είχε καταληφθεί σχετικά νωρίς για τη Δυτική Μ. Όσια κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα.
Η πόλη μέχρι το 1390 πέτυχε υψηλό επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης, τα κτίριά του παραμένουν μέχρι σήμερα. Η επαρχία έγινε επίσης μια σημαντική ναυτική δύναμη, συναλλασσόμενη με τα νησιά του Αιγαίου , την Κρήτη και μέχρι τη Βενετία και την Αίγυπτο .
Το 1390 μ.Χ.
Το 1390, τα Μουγλα καταλήφθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Ωστόσο, μόλις δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Ταμερλάνος και οι δυνάμεις του νίκησαν τους Οθωμανούς στη Μάχη της Άγκυρας , και επέστρεψαν τον έλεγχο της περιοχής στους πρώην ηγεμόνες της, τους Menteshe Beys, όπως έκαναν και για άλλα πριγκιπάτα της περιοχής
1451 μ.Χ.
Τα Μούγλα επανήλθαν υπό τον Οθωμανικό έλεγχο από τον Σουλτάνο Mehmed II, τον Κατακτητή, το 1451. Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην περιοχή κατά την Οθωμανική περίοδο ήταν η καλά καταγεγραμμένη εκστρατεία του Süleyman the Magnificent εναντίον της Ρόδου , η οποία ξεκίνησε από τον Μαρμαρίς .
1425.μ.Χ.
Αγαπημένη κατοικία των εμίρων του πριγκιπάτου του Τουρκμενιστάν του 14ου αιώνα, προσαρτήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1425.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
— Η αρχαία Ακρόπολη
Στον ψηλό λόφο στα βόρεια της σημερινής πόλης, μερικά αρχαία ερείπια δείχνουν ότι ήταν η τοποθεσία της αρχαίας ς ακρόπολης
— Επιγραφές στην πόλη
Λίγες επιγραφές ανακαλύφθηκαν μέσα στην ίδια την πόλη και χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ.
— Ο τάφος του Διαγόρα της Ρόδου
Το 2018, οι αρχαιολόγοι πίστεψαν ότι ανακάλυψαν έναν βράχο 2.300 ετών ενός αρχαίου Έλληνα μποξέρ του Διαγόρα της Ρόδου σε έναν λόφο στο χωριό Turgut, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Μούγλα .
Ο Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν ένας από τους διασημότερους πυγμάχους της αρχαιότητας και γενάρχης ολυμπιονικών. Νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ.
Ο τάφος ήταν ένας ασυνήθιστος πυραμιδικός τάφος που θεωρήθηκε ότι ανήκε σε ιερό πρόσωπο και από τους ντόπιους.
Η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε επίσης μια επιγραφή με αυτές τις λέξεις: «Θα είμαι σε εγρήγορση στην κορυφή για να διασφαλίσω ότι κανένας δειλός δεν μπορεί να έρθει και να καταστρέψει αυτόν τον τάφο.
— Η βίλα του Έλληνα ψαρά Φαινού
Το 2018, τα αρχαιολογικά ερείπια και τα ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν στην πόλη έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στη βίλα του Έλληνα ψαρά Φαίνου που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Ο Φαινός ήταν ο πλουσιότερος και ο πιο διάσημος ψαράς της εποχής του
— Πλούσια αρχαιολογικά η περιοχή αλλά ανεξερεύνητη.
Η πόλη των Μούγλων είναι πλούσιο σε αρχαία ερείπια, υπάρχουν με πάνω από 100 ανασκαφικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ,Λητῶον ( Letoon ) όπου βρισκόταν ιερό της Λητούς κοντά στην αρχαία πόλη Ξάνθο, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της Λυκίας στην Μ. Ασία α , και κοντά στην Μάκρη (Fethiye )
— Μουσείο στα Μούγλα
Το Μουσείο στα Μούγλα είναι αι ένα μουσείο γενικής χρήσης που συνδυάζει τη φυσική ιστορία, την αρχαιολογία και την εθνογραφία. Το κτίριο του μουσείου, που βρίσκεται σε μια πρώην φυλακή της πόλης Το κτίριο ανακαινίστηκε και άνοιξε ως μουσείο το 1994.
Σε ένα τμήμα του μουσείου εκτίθενται τα απολιθώματα των ζώων που έζησαν πριν από 5-9 εκατομμύρια χρόνια από το Kaklıcatepe, έναν λόφο κοντά στα Μούγλα .
Ένα άλλο τμήμα επικεντρώνεται στην αρχαιολογία. ευρήματα από ανασκαφές στη Στρατονίκεια εκτίθενται σε αυτήν την περιοχή ανασκαφές.
Υπάρχει επίσης ένας σκελετός μονομάχου.
Στην ενότητα εθνογραφίας εκτίθενται ρούχα και καθημερινά εργαλεία από την περιοχή Μούγλα Υπάρχουν 5460 αντικείμενα στο μουσείο, μερικά από αυτά συμπεριλάβαμε στο κολάζ φωτογραφιών της δημοσίευσης μας
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυστυχώς όπως και στις άλλες πόλεις της Καρία που κατοικούσαν Έλληνες Χριστιανοί πολίτες το 1922 Λείπουν οι πληροφορίες λες και κάποιο χέρι τις διέγραψε .Ήταν φυσικό με 2000-3000 Έλληνες στο διάστημα 1921-1923 να υπάρχει σχολείο για την μόρφωση των Ελληνοπαίδων
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Το ίδιο φυσικά ήταν να υπάρχουν εκκλησιά ή εκκλησιές στην Χριστιανική κοινότητα των Μούγλων ή Μεβώλων όπως είναι καταγεγραμμένα στους καταλόγους του πατριαρχείου τα Μούγλα δυστυχώς δεν έπεσε στην αντίληψη μας γιαυτό το θέμα τίποτα, πέρα από τις καταγραφές του πατριαρχείου.
Τα Μέβωλα ανήκαν στην Μητρόπολη Ηλιουπόλεως και Θειρών
λ) (Muğla) από τη σημερινή Επαρχία Muğla (Μεβώλων) του ομώνυμου Νομού
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα Μούγλα παρά τον οδικό αποκλεισμό τους είχαν μεγάλη αγορά. Η πεδιάδα τους παρήγε σιτηρά και βρίζα. Στα Μούγλα οι μουσουλμάνοι ήταν γαιοκτήμονες και έμποροι, ενώ οι Ελληνορθόδοξοι εργάτες και χειρώνακτες.
Η ΜΟΥΓΛΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΗΜΕΡΑ
. Η επαρχία καταλαμβάνει έκταση 13.338 Km2 και ο πληθυσμός της είναι 793.785 σύμφωνα με εκτίμηση το 2007. Πρωτεύουσα της είναι τα Μούγλα, χτισμένα κοντά στην άκρη του Κεραμεικού κόλπου, με πληθυσμό 43.845 κατοίκων
Σήμερα, στην πόλη υπάρχει πανεπιστήμιο συγκεντρώνει μια φοιτητική κοινότητα αρκετών χιλιάδων παιδιών .
Είναι μια τοπική αγορά για τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής και συνδέεται οδικώς με τον Σμύρνη και τον Ντενίζλι.
Το κλίμα είναι μεσογειακό, με έντονη χειμερινή βροχόπτωση. Τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται στην παράκτια λωρίδα και δημητριακά, βαμβάκι και καπνό στην ενδοχώρα. Αμπέλια καλλιεργούνται στην εύφορη λεκάνη κάτω από το Μούγλα .
Φυσικά η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορικά μνημεία και σε συνδυασμό με την θάλασσα που υπάρχει σε απόσταση 30 χλμ από το κέντρο της πόλης αναπτύσσεται έντονα τουριστικά
Στην πόλη γραφικά σπίτια με ασβεστωμένους τοίχους, κόκκινες στέγες με πλακάκια και ξεχωριστες καμινάδες έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη και προσελκύουν κόσμο. .
Exit mobile version