Site icon giapraki.com

Λογαριασμοί ρεύματος: πληρώνουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντί για 200 εκατομμύρια!

Στις 9/2/2022 ο Υπουργός Ενέργειας γεμάτος περηφάνια μας ανακοίνωσε πως «για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ». Στις 18/2 ωστόσο, ούτε καν 10 μέρες αργότερα, με νέα ανακοίνωση μας ενημέρωσε πως «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων» επειδή «Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων».

Για όποιον δεν κατάλαβε, οι δυο ανακοινώσεις μας ενημερώνουν πως η κυβέρνηση προτίμησε να ζημιώσει τους Έλληνες με πάνω από 2 δισεκατομμύρια, προκειμένου να μη ζημιωθεί η ΔΕΗ 200 εκατομμύρια. Το απολύτως χειρότερο είναι πως η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ζημιωθεί απ’ το λιγνίτη, καθώς, παρά τη μεγάλη άνοδο του φόρου CO2, το φυσικό αέριο έχει ακριβύνει τόσο, που, για τιμές φυσικού αερίου πάνω απ’ τα 80€/MWh και τιμή φόρου CO2 90-100€/t, η παραγωγή ηλεκτρισμού από  λιγνίτη είναι σημαντικά πιο φθηνή! 

Με περίσσια αμετροέπεια ο Υπουργός μας σύστησε «να μην ξεχνούμε το θερμοσίφωνα αναμμένο» όταν η κυβερνητική πολιτική πενταπλασίασε το κόστος λειτουργίας του ψυγείου, του πλυντηρίου, του φωτισμού, της τηλεργασίας, της φόρτισης τηλεφώνων, κλπ κι έκανε συνολικά την οικονομία πολύ λιγότερο ανταγωνιστική. Επιπλέον όμως λησμόνησε να μας πει πολλά ακόμα και πολύ πιο ενδιαφέροντα:

Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολλούς ακόμα, η κρίση την οποία βιώνουμε δεν είναι απλά και μόνο ενεργειακή. Είναι πρωτίστως πολιτική, καθώς αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής είναι η ακριβή ενέργεια, που απειλεί ν’ αφήσει τα χωράφια ακαλλιέργητα και τα ράφια άδεια από τρόφιμα. Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση σβήνει το λιγνίτη, προκειμένου να καίει φυσικό αέριο, η Κίνα μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 αύξησε την παραγωγή των διαφόρων μορφών κάρβουνου κατά περισσότερο από 55 εκατομμύρια τόνους! Τον Ιανουάριο 2022 το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανακοίνωσε νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής κάρβουνου για το 2021. Ανάλογα συμβαίνουν στη διπλανή μας Τουρκία, απ’ την οποία εισάγουμε συστηματικά ρεύμα

Ένα πουκάμισο αδειανό είναι η ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας και γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα! Η μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας δεν μπορεί να είναι αγώνας ταχύτητας, δεν μπορεί να είναι άναρχη, να διαλύει την κοινωνία και την οικονομία και να λειτουργεί προς όφελος των ξένων. Για δυο γενιές Ελλήνων ο λιγνίτης προστάτευσε τη χώρα απ’ τις αναταραχές στις διεθνείς τιμές ενέργειας κι αυτό μπορεί να γίνει και τώρα. 

Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα και πρέπει και μπορεί :

 

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ.

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. 

Exit mobile version