Λεβαντίνη (Santolina chamaecyparissus) Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου

By on 17/11/2021

Βαμβακερή λεβάντα

Η λεβαντίνη (επιστ. ονομασία santolina chamaecypatissus ) είναι πολυετής, ξυλώδης και αειθαλής θάμνος, πολύ πυκνός και χαμηλός με πολλές παραφυάδες. Οι παλαιότεροι βλαστοί αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια.

Το φυτό έχει μέτριες διαστάσεις, με μέγιστο ύψος τα 60 εκ. και πλάτος το 1 μέτρο, αν και συνήθως είναι μικρότερο.

Τα κλαδιά του είναι πολύ πυκνά, κι όλος ο θάμνος είναι συμπαγής.

Τα φύλλα είναι μικρά, πυκνά, σύνθετα φτεροειδή με ασιμωπό χνούδι, δίνοντας στο φυτό ένα γκριζοπράσινο χρώμα, και αρωματικά αν τριφτούν.

Τα άνθη βγαίνουν κατά κίτρινα κεφάλια διαμέτρου 1-2 εκ. πολύ πάνω απ’το φύλλωμα σε ψηλούς (10-25 εκ.), λεπτούς και λείους βλαστούς.

Το φυτό ανθίζει Μάιο-Ιούνιο, αλλά τα ξερά άνθη παραμένουν για όλο το καλοκαίρι. Τ

α άνθη έχουν διαφορετική μυρωδιά απ’ το φύλλωμα.

Είναι φυτό εδαφοκάλυψης και μπουρντούρας .

– Δεν έχει σχέση με την λεβάντα

Δεν έχει καμία σχέση με τη λεβάντα, η οποία ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών μαζί μ’άλλα φυτά όπως το θυμάρι, η ρίγανη κι ο δυόσμος, ενώ η λεβαντίνη ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες, τα μαρούλια κλπ.

Τα άνθη της λεβάντας είναι μπλε-μωβ, της λεβαντίνης κίτρινα επίσης οι ταξιανθίες της λεβάντας είναι στάχεις ενώ της λεβαντινης όχι.

 

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από τη χρήση της ως καλλωπιστικό, η λεβαντίνη έχει και φαρμακευτικές χρήσεις, μολονότι χρησιμοποιείται σπανιότερα σε σχέση μ’ άλλα φαρμακευτικά φυτά.

Η λεβαντίνη είναι φυτό,από το οποίο τα μέρη που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος και ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.

Οι άνθρωποι παίρνουν λεβάντινη για προβλήματα πέψης, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), σκουλήκια, κιτρινισμένο δέρμα (ίκτερος), πρήξιμο και μυϊκούς σπασμούς.

– Εντομοαπωθητικό

Η λεβαντίνη εφαρμόζεται μερικές φορές απευθείας στο δέρμα για να απωθήσει τα έντομα. έχοντας πολύ έντονη μυρωδιά.

– Τονωτικό

Έχει τονωτικές, για τον οργανισμό, ιδιότητες.

Το έγχυμα ή αφέψημα των φύλλων και των ανθέων έχει χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό,

– Αντισπασμωδικό,

Το έγχυμα ή αφέψημα επίσης των φύλλων και των ανθέων έχει χρησιμοποιηθεί ως εμμηναγωγό. Και αντισπασμωδικό (Διαταραχές ελέγχου των μυών που χαρακτηρίζονται από ακούσιες κινήσεις και μυϊκό σφίξιμο ).

– Επουλωτικό τσιμπημάτων

Η σκόνη του ξερού φυτού έχει χρησιμοποιηθεί σ’επιθέματα πάνω σε πληγές και τσιμπήματα εντόμων για την ταχύτερη επούλωση τους.

– Σκόρος

Δεματάκια ξερών κλαδιών αυτού του φυτού ανάμεσα σε ρούχα διώχνουν αποτελεσματικά το σκόρο

– Ανθελμυνθικό

Το τσάι από άνθη και φύλλα είναι ανθελμυνθικό . Η λεβαντίνη αντιμετωπίζει μόλυνσεις των εντέρων από παράσιτα.

– Πεπτικά προβλήματα

Λέγεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ,τα κοινά πεπτικά προβλήματα που περιλαμβάνουν καούρα όπως:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Φλεγμονώδη νόσου του εντέρου (IBD )

και Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS ).

Τα συμπτώματα των οποίων μπορεί να περιλαμβάνουν και φούσκωμα, διάρροια, αέρια, πόνο στο στομάχι και κράμπες στο στομάχι.

— Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Λέγεται επίσης ότι μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Ο όρος προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) αναφέρεται σε διάφορα σωματικά ή συναισθηματικά συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν σε μία γυναίκα συνήθως 5 με 11 ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν στην αρχή της έμμηνου ρύσης ή σχεδόν αμέσως μετά.

Από την λεβαντίνη παράγεται αιθέριο έλαιο ,ολιγότερο αρωματικού από την λεβάντα, αλλά το λουλούδι της είναι πιο παραγωγικό σε αιθέριο έλαιο από αυτη
Θεωρείται ότι έχει τις παρακάτω ιδιότητες:

Είναι σπασμολυτικό . Μυοχαλαρωτικό .Πλούσιο σε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη δραστικά συστατικά και αντιβακτηριακό ποικίλης δράσης , αλλά έχοντας συγχρόνως αντιμικροβιακή , αντιμυκητιασική δράση.
Χάρη στο περιεχόμενο των αντισπασμωδικών και χαλαρωτικών ενεργών συστατικών , το αιθέριο έλαιο της λεβαντίνης εκτιμάται από τους αθλητές  για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων , από κράμπες και  μικρά τραύματα .
Συνιστάται ακόμη από παλιά για  τη φροντίδα κατά των ψειρών

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Στα καλλυντικά χρησιμοποιείται ως τονωτικό

Είναι ένα αποτελεσματικό υποκαπνιστικό κατά των εντόμων.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Επειδή η λανθασμένη χρήση και η άγνοια μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα καλόν είναι να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις

— Εγκυμοσύνη και θηλασμός:

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν η λεβαντίνη είναι ασφαλής στην χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού Για τον λόγο αυτό .

Να αποφεύγετε τη χρήση.

– Αλλεργία

Άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια των φυτών Asteraceae/Compositae όπως αμβροσία, μαργαρίτες , χρυσάνθεμα και αλλά σχετικά φυτά ενδεχόμενα να έχουν προβλήματα αλλεργια και από την χρήση της λεβαντίνης.

– Λήψη από το στόμα

Όταν λαμβάνεται από το στόμα: Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν η λεβαντίνη είναι ασφαλές. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

– Εφαρμογή στο δέρμα

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα: Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν τη λεβαντίνη είναι ασφαλής για όλους. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Η παραμικρή παρενόχληση από την εφαρμογή της μστο δέρμα θα πρέπει να οδηγεί στην διακοπή της χρήσης και η λήψη της γνώμης των ειδικών.

– Αλληλοεπιδράσεις φαρμάκων

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για αλληλεπιδράσεις της λεβαντίνης με φάρμακα,

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η παρούσα δημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάθε χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: