Σταύρου Π. Καπλάνογλου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Λίμυρα ήταν μια αρχαία Ελληνική πόλη της Λυκίας που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην θέση παλαιότερης Σημιτικής πόλης*
η οποία είχε σαν λιμάνι σε μικρή απόσταση από αυτή ,νοτιοδυτικά την Φοινίκη όνομα που προφανώς το έδωσαν προς τιμήν του λαού που προερχόταν.
* (Φοίνικες ονομάζονταν από τους αρχαίους Έλληνες διάφοροι σημιτικής προέλευσης πληθυσμοί που ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο στη Μεσόγειο. )
********ΛΙΜΥΡΑ *********
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
Η αρχαία Ελληνική πόλη Λίμυρα)μικρή πόλη στην αρχαία Λυκία, βρισκόταν στη νότια ακτή της Μικράς Ασίας, στον ποταμό Λίμυρο ( Λιμύρος).
Η Λίμυρα ήταν μια μικρή πόλη στη Λυκία, στη νότια ακτή της Μικράς Ασίας, στον ποταμό Λίμυρο και είκοσι στάδια από τις εκβολές αυτού του ποταμού
Τα ερείπια της Λιμύρας βρίσκονται περίπου 5 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Φοίνικας (αρχαίος Φοίνικας) στην επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟ 1922
Η πόλη πρέπει να εγκαταλείφθηκε τον 14 ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα υπάρχουν μόνον τα ερείπια της
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Μεταφράστηκε από την αρχαία γλώσσα “Limyr” σημαίνει Μητέρα του Ήλιου
ΙΣΤΟΡΙΑ
Αναφέρεται από τους Strabo (XIV, 666), Ptolemy (V, 3, 6) και αρκετούς Λατινικούς συγγραφείς.
Η αρχαία πόλη των Λυμίρων που χτίστηκε στον 5ο αιώνα π.Χ χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πολιτισμούς έως ότου εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της.
Τα ερείπια βρίσκονται κοντά στην πόλη Φοινίκη (Finike ) της Αττάλειας
Σύμφωνα με αρχαιολογικά δεδομένα, ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε εδώ περίπου το 5o π.Χ. αλλά πρέπει να προϋπήρχε και η λέξη ΄΄Λύμιρ = ήλιος’’ που τελικά αποδόθηκε σαν Λίμυρα να είναι συνέχεια εκείνης της περιόδου
Κατά την περίοδο της αρχαιότητας, ο Ήλιος χρησίμευσε ως το κύριο σύμβολο που όλοι προστάτευαν.
Ο Δίας θεωρήθηκε ο Θεός του Ήλιου μεταξύ των κατοίκων των Λιμύρων.
Προς τιμήν του, υπήρχαν γιορτές κάθε χρόνο.
Άκμασε τον 5ο & 4ο αιώνα π.Χ. Σήμερα, η πόλη έχει διατηρήσει πολλά αρχαία κτίρια που μαρτυρούν αυτά τα γεγονότα.
– Βασιλιάς της Λυκίας Περικλής
Αυτή η πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. όταν ο κυβερνήτης του Λυκείου Περικλής υποστήριξε την εξέγερση των σατραπών στη Μικρά Ασία εναντίον των Περσών που κυβερνούσαν.
Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Περικλής ο βασιλιάς των Λυκίων έκανε πρωτεύουσα του Λυκιακού Συνδέσμου την Λίμυρα
Η Περσική κυριαρχία τελικά αποκαταστάθηκε με τη συμμετοχή του Μαυσώλου, του σατράπη της Αλικαρνασσού
–Πέρσες
Στη συνέχεια του Περικλέους της Λυκίας ήταν η έλευση και ο έλεγχος της Περσικής Αυτοκρατορίας
– Μ. Αλέξανδρος
. Αφού ο Μέγας Αλέξανδρος τερμάτισε την περσική κυριαρχία το 333 π.Χ., μεγάλο μέρος της Λυκίας, συμπεριλαμβανομένης της Λύμυρας, κυβερνήθηκε από τον διάδοχό του Πτολεμαίο στην Αίγυπτο, ακολουθούμενο από τους Συριακούς Σελευκίδες, στη συνέχεια από τη Ρόδο και τέλος από τη Ρώμη μετά το 167 π.Χ. Η ρωμαϊκή κυριαρχία έφερε αιώνες ευημερίας.
Η Λίμυρα έχει την ασυνήθιστη διάκριση για τον εορτασμό καθεμιάς από αυτές τις ιστορικές περιόδους με ένα συγκεκριμένο μνημείο για τον κυβερνήτη του 4ου αιώνα π.Χ. Περικλή, την περίοδο Πτολεμαϊκής κυριαρχίας του 2ου αιώνα π.Χ.
–Ελληνιστική εποχή
Μετά το τέλος της Περσικής κατοχής από τον Μεγά Αλέξανδρο και στην συνέχεια μετά τον θάνατο του ήρθε ο Πτολεμαίος ο Σωτήρ.
– Πτολεμαίοι
Το μεγαλύτερο μέρος της Λυκίας κυβερνήθηκε από τον Πτολεμαίο Α΄ Σότερ
Ο γιος του Πτολεμαίος Β ‘Φιλάδελφος υποστήριξε τους Λυμίρους ενάντια στους Γαλάτες που εισέβαλαν και οι κάτοικοι του αφιέρωσαν ένα μνημείο, το Πτολεμαίο, συνέχεια των Πτολεμαίων ήταν οι Σελευκίδες με τον Αντίοχο
– Ρωμαίοι
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η πόλη έφτασε στο αποκορύφωμά της. Εκτός από την εμπορική και πολιτιστική πλευρά, οι προβλέψεις και ο μυστικισμός άνθισαν επίσης στην Λίμυρα .
Ο Γάιος Καίσαρας, υιοθετημένος γιος του Αυγούστου, πέθανε εκεί
Η κάτω πόλη στη βάση του λόφου περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές περιοχές με τείχη. Μια πύλη στη συνοικία προς τα δυτικά οδηγεί σε μια ελώδη περιοχή και κάτω προς μια τεράστια κατασκευή που στέκεται πάνω σε ένα πέτρινο βάθρο. Αυτό είναι το κενοτάφιο του Γάιου Καίσαρα, εγγονού και κληρονόμου του Αυτοκράτορα Αυγούστου. Ο Αύγουστος είχε υιοθετήσει τον Γαίο Καίσαρα το 17 π.Χ. και τον όρισε ως κληρονόμο του.
Στην ηλικία των 21 ετών, ο Γαίος Καίσαρας στάλθηκε σε μια πολιτική αποστολή στην Αρμενία, την οποία εισέβαλαν πρόσφατα οι Παρθικοί. Ο Γάιος έβαλε με επιτυχία έναν φιλο-Ρωμαίο βασιλιά στον Αρμενικό θρόνο, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας επακόλουθης αψιμαχίας. Στις 21 Φεβρουαρίου, το έτος 4 ο Γαΐας Καίσαρας πέθανε από τις πληγές του στη Λίμυρα κατά την επιστροφή του στη Ρώμη
– Βυζάντιο
Κατά τη βυζαντινή εποχή, η πόλη έγινε το μεγαλύτερο κέντρο του βυζαντινού πολιτισμού. Εκείνη την εποχή, πολλές εκκλησίες και ακρόπολη χτίστηκαν στην πόλη, από την οποία, δυστυχώς, μόνο ερείπια έχουν επιβιώσει στην εποχή μας.
Η Λύμυρα αναφέρεται ως επισκοπή στο Notitiæ Episcopatuum έως τον 12ο και 13ο αιώνα ως υποκείμενη στην μητροπολίτη των Μύρων.
Έξι επίσκοποι είναι γνωστοί:
Διότυμος ( Diotimus ), που αναφέρεται από τον St. Basil (ep. Ccxviii).
(Λουπίτσινος ) Lupicinus, παρών στο Πρώτο Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, 381.
Στέφανος στο Συμβούλιο της Χαλκηδόνας (451)
Θεόδωρος (Theodore ), στο δεύτερο συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης το 553 ·
Λέων, στο δεύτερο συμβούλιο της Νίκαιας το 787 ·
Νικηφόρος, στο λεγόμενο Συμβούλιο Φωτονών της Κωνσταντινουπολης (879).
Στο Annuario Pontificio αναφέρεται ως τίτλος της Ρωμαϊκής επαρχίας Λυκίας
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ήταν μια ευημερούσα πόλη και μια από τις παλαιότερες πόλεις της Λυκίας
Η πόλη είχε πλούσιο και άφθονο έδαφος και σταδιακά έγινε ένας από τους καλύτερους εμπορικούς οικισμούς στην Ελλάδα.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
Τα ερείπια της Λιμύρας βρίσκονται περίπου 5 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Φοίνικας (αρχαίος Φοίνικας) στην επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας. Αποτελούνται από θέατρο, τάφους, σαρκοφάγους, ανάγλυφα, ελληνικές και Λυκιακές επιγραφές κ.λ.π.
Περίπου 3 χλμ. Ανατολικά της τοποθεσίας βρίσκεται η Ρωμαϊκή Γέφυρα στα Λίμυρα, μια από τις παλαιότερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου. .
– Θέατρο
Βρέθηκε Ρωμαίκο θέατρο .Βρίσκεται πίσω από τον σύγχρονο δρόμο που στη βάση ενός λόφου με χωρητικότητα 8000 θεατών
—Λουτρά
Στα δυτικά του θεάτρου βρίσκεται ένα μικρό λουτρό του 2ου αιώνα με ένα πολύπλοκο σύστημα θέρμανσης και τους κιονοστοιχούς δρόμους.
– Ρωμαϊκή γέφυρα
Η Ρωμαϊκή Γέφυρα στη Λίμυρα, ανατολικά της πόλης, είναι μια από τις παλαιότερες τμηματικές αψίδες του κόσμου
– Χριστιανική εκκλησία
Σε ένα ρέμα σε περιφραγμένη περιοχή υπήρχε μια μεγάλη εκκλησία του 5ου μ.Χ. αιώνα με ένα κοντινό παλάτι επισκόπου
–Ναός
Βρίσκεται κοντά στο νότιο τείχος της ακρόπολης ένας τεράστιος ναός υψωμένος σε ψηλό βάθρο διακοσμημένο με ανάγλυφα.
– Μαυσωλείο του Περικλέους
Είναι το πιο ενδιαφέρον αρχαιολογικό κατάλοιπο το μαυσωλείο του βασιλιά των Λυκίων Περικλή, που αποτελείται από δύο επίπεδα και είναι διακοσμημένο με Καρυάτιδες
Το μαυσωλείο του Περικλή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για τα ωραία ανάγλυφα και τα εξαιρετικά γλυπτά του, όπως ο Περσέας που σκοτώνει τη Μέδουσα και μια από τις αδερφές της.
. Πίσω από το θέατρο βρίσκεται ο τάφος του Xatabura που χρονολογείται από το 350 π.Χ. και ανήκε σε στενό συγγενή του Περικλή
– Νεκροπόλεις
Εκτός από το μαυσωλείο, η πόλη έχει αρκετές ταφές και τάφους που χρονολογούνται από διαφορετικές εποχές.
Οι πέντε νεκροπόλεις αυτής της περιόδου δείχνουν τη σημασία της πόλης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης οι τάφοι και οι σαρκοφάγοι λαξευμένοι σε πέτρα που ανήκουν σε βασιλείς και πλούσιες οικογένειες
Η νεκρόπολη της Λίμυρας εκτείνεται πέρα από το θέατρο και περιέχει έναν τεράστιο αριθμό περίτεχνων τάφων.
– Βραχόταφοι
Τάφοι αυτοί είναι οι περισσοτεροι από όλους τους τύπους των τάφων της Λυκίας και μερικοί είναι ίσως οι πιο εντυπωσιακοί – περίτεχνοι θάλαμοι κηδείας λαξευμένοι απευθείας στο πρόσωπο του βράχου. .
Τις περισσότερες φορές, οι τάφοι είναι λαξευμένοι σαν την πρόσοψη των ξυλείας σπίτια Λυκίας με προεξέχοντα δοκάρια (τάφοι τύπου σπιτιού), συνήθως με μία ή δύο ιστορίες, μερικές φορές τρεις.
Οι τάφοι μοιάζουν με την πρόσοψη των σπιτιών κτισμένων στερεά από ξύλο με οροφές από ακατέργαστους κορμούς δέντρων.
Συνήθως υπάρχει μια σειρά από στρογγυλά ή τετράγωνα άκρα πάνω από την πόρτα.
Μερικές φορές υπάρχει ένα αέτωμα από πάνω παραπάνω, σε μερικές περιπτώσεις σε σχήμα γοτθικού (μυτερού) τόξου. Πιστεύεται ότι οι πρώτοι λαξευτοί τάφοι τύπου σπιτιού σκαλίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ.
****** ΦΟΙΝΙΚΗ ******
Για αιώνες, η Φοινίκη (Finike) ήταν το επίνειον της Λίμυρας και το εμπορικό της λιμάνι, .
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
Βρίσκεται στη νότια ακτή της χερσονήσου Teke, στην ακτή της Μεσογείου στην επαρχία της Αττάλειας στην Τουρκία, στα δυτικά της πόλης της Αττάλειας, κατά μήκος της τουρκικής Ριβιέρας .
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922
Η πόλη κατοικήθηκε από Έλληνες πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας., την περίοδο της ανταλλαγής κατοικούσαν στην Φοινίκη 254 Έλληνες
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
– Φοίνιξ – Φοίνικας 5ο αιώνα π.Χ.
Ο Φοίνικας λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 5ο αιώνα π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τους ιδρυτές του. ΗταΝ από τότε το λιμάνι της πόλης της Λίμυρας .
– Phoîniks / Phoínikê Finike, Finika / Fineka
Από την έλευση των Ρωμαίων πήρε σε λατινική γραφή το ίδιο όνομα με μικρές παραλλαγές το συναντάμε το 451 μ.Χ. το 1118 μ.Χ. αλλά και ε
– Φοινικούς – Phoenicus – Phoîniks
Επί βυζαντινών το 1118 μ.Χ.
– Finike
–Επί Οθωμανών το 1665 μ.Χ.
– Iskele,1910
Η γειτονιά Iskele, που βρίσκεται μέσα στην ακτή, ιδρύθηκε ως οικισμός μεταναστών γύρω στο 1910
– Finike
Η ονομασία το 1922 ήταν Φοινίκη για τους Έλληνες, και Finike για τους Οθωμανούς μέχρι σημερα
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η πόλη και λιμάνι του Φοίνικα ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Φοίνικες και χρησίμευσε ως σημαντικό εμπορικό λιμάνι για την περιοχή υπό την Περσική κυριαρχία.
Το αρχαίο λιμάνι αργότερα έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έπεσε στα χέρια των Σελτζούκων για να καταληφθεί τελικά από τους Οθωμανούς. Η λιμενική πόλη έχει επιβιώσει από επιθέσεις στρατών από τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Ρόδο και καταλήφθηκε προσωρινά από αραβικές δυνάμεις
– Προϊστορία
Ενδεχόμενα η περιοχή να προϋπήρξε από την προϊστορική εποχή και να μην ιδρύθηκε με την άφιξη των Φοινίκων που είναι ιστορικά αποδεκτό
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στοιχεία κοντά στην πόλη του Ελμαλί που δείχνουν ότι η χερσόνησος Teke έχει εγκατασταθεί από το 3000 π.Χ. (αν και στην ακτή δεν έχει αποκαλυφθεί τίποτα που χρονολογείται πριν από το 2000 π.Χ.).
– Φοίνικες
Λέγεται ότι όταν ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τ ονομάστηκε έτσι από τους ιδρυτές προς τιμήν του λαού τους.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός που έζησε στη βόρεια Χαναάν, στην παραλιακή πεδιάδα μήκους περίπου 200 χλμ. και πλάτους μόλις 30 χλμ. του σημερινού Λιβάνου ,τμήμα της αρχαίας χώρας ανήκει σήμερα και στο Ισραήλ και στη Συρία. Κατά τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα ήλθαν από την Ερυθρά θάλασσα και εγκαταστάθηκαν στη λεγόμενη Φοινίκη (της Χαναάν ) γύρω στο 2000 π.Χ., ωστόσο ως διακριτή πολιτισμική οντότητα άρχισαν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λαούς της Χαναάν γύρω στο 1200 π.Χ.. Από τότε και έως το 700 π.Χ. περίπου που χρονολογείται η μέγιστη ακμή τους, εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν, ιδρύοντας αποικίες, αναπτύσσοντας το εμπόριο και φέρνοντας σε επαφή τους πολιτισμούς όλης της Μεσογείου.
– Πέρσες
Το εμπόριο κατά μήκος της ακτής ιδρύθηκε πρώτα από τους Πέρσες, οι οποίοι έφυγαν από τη Λυκία όταν έφθασε ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
– Μέγας Αλέξανδρος
Μετά την κατάληψη της Αλικαρνασσού το 334 π. Χ, ακολούθησε η υποταγή της Λυκίας, . Στη Λυκία όλες οι πόλεις Τελμησσός, Πίναρα, Ξάνθος, Πάταρα και άλλες τριάντα μεταξύ των οποίων Λίμυρα και Φοινίκη παραδόθηκαν στον Μέγα Αλέξανδρο χωρίς καμία αντίσταση .
Έχοντας υποτάξει το σύνολο της Λυκίας, την άνοιξη του 333 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κινήθηκε από τις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας προς την Παμφυλία και στην συνέχεια προς την Πισιδία
–Ελληνιστικοί εποχή
Μετά τον θάνατο του ήρθε ο Πτολεμαίος Α΄ ο Σωτήρ, για να ακολουθήσει ο
γιος του Πτολεμαίος Β ‘Φιλάδελφος και μετά ο Αντίοχος
– Σύριοι -Αιγύπτιοι & Ροδιού
Ωστόσο, η ακτή ήταν πάντα ευάλωτη σε δυνάμεις από τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Ρόδο
–Ρωμαίοι
Όταν έφθασαν οι Ρωμαίοι στην περιοχή όλη η Λυκία εντάχθηκε στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία
– Βυζαντινοί
Ο εκχριστιανισμός της περιοχής και η μετά τον θάνατο του 395 μ.Χ.του αυτοκράτορα Θεοδοσίου ενέταξε την περιοχή στην Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία την αποκλεισθείσα από τους ιστορικούς αργότερα Βυζαντινή αυτοκρατορία
Ακόμα και τότε οι Βυζαντινοί απειλήθηκαν από τους αραβικούς στρατούς που προέρχονταν από την αραβική χερσόνησο.
–Οθωμανοί
Τελικά η περιοχή χάθηκε από τους Τούρκους Σελτζούκ τον 13ο αιώνα.
Αυτά διαδέχθηκαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1426.
*****************************
– Μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες στον κόσμο έγινε στα νερά του κόλπου και τις ακτές της Φοινίκης αποκλήθηκε «Ναυμαχία των Καταρτιών».
Το 655, ο Μωαβίας κυβερνήτης της Συρίας ξεκίνησε μια εκστρατεία στη Βυζαντινή Καππαδοκία, ενώ ο στόλος, υπό την διοίκηση του Αμπντουλάχ ιμπν Σάαντ προωθούνταν κατά μήκος των νοτίων ακτών της Μικράς Ασίας.
Ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που εγκυμονούσαν οι δραστηριότητες των Σαρακηνών στη θάλασσα, καθώς ήταν φανερό ότι ότι η καρδιά του Βυζαντίου στην Μικρά Ασία απειλούνταν να βρεθεί σε «λαβίδα» υπό την διπλή απειλή των Αράβων από ξηρά και θάλασσα.
Για το λόγο αυτό έπλευσε στα παράλια της Μικράς Ασίας με έναν μεγάλο στόλο
Οι αντίπαλοι στόλοι συναντήθηκαν στις ακτές της αρχαίας Λυκίας, κάτω από το όρος Φοινικούς, ανοιχτά από την πόλη Φοίνιξ ή Φοινίκη
Οι Άραβες χρησιμοποίησαν μια πρωτοφανή τακτική δένοντας τα πλοία τους μεταξύ τους με σχοινιά και αλυσιδες ώστε ήταν αδύνατος ο διέκπλους, δηλαδή η διείσδυση στο σχηματισμό από τα αντίπαλα πλοία. Οι Άραβες πλησίασαν τους Βυζαντινούς με αυτόν τον συμπαγή σχηματισμό και ορμούσαν στα καταστρώματα των Βυζαντινών καραβιών που δεν μπορούσαν να ελιχθούν.
Τα πλοία ενεπλάκησαν σε τόσο μικρή απόσταση που τα κατάρτια τους μπλέχτηκαν και γι’ αυτό η σύγκρουση ονομάσθηκε «Ναυμαχία των Καταρτιών». Η ναυμαχία εξελίχθηκε σε μάχη σώμα με σώμα, σαν να πολεμούσαν στην ξηρά. Και φαίνεται ότι αυτού του είδους η συμπλοκή έδωσε πλεονέκτημα στους Άραβες, που, επιπλέον, έδειξαν ανώτερη ναυτοσύνη απ’ ότι αναμενόταν.
Από την άλλη, μέσα σε αυτόν τον χαμό, οι Βυζαντινοί υπέφεραν από την ανυπαρξία συντονισμού και ηγεσίας.
Η ναυμαχία διήρκεσε σχεδόν δυο μέρες. Σύμφωνα με την περιγραφή του Βυζαντινού ιστορικού Θεοφάνη του Εξομολογητή: (ανακατεύεται η θάλασσα με το αίμα των Ρωμιών).
Έτσι, αν και με αριθμητικό μειονέκτημα, οι Άραβες ήταν οι θριαμβευτές στο τέλος.
Καθώς οι Βυζαντινοί διέφευγαν, μια καταιγίδα αποδεκάτισε ό,τι είχε μείνει από τον τσακισμένο στόλο τους. Ο Κώνστας κατάφερε να διαφύγει αλλάζοντας στολές με ένα εκ των αξιωματικών του.
Ο θριαμβευτής Μουσουλμανικός στόλος είχε επίσης βαριές απώλειες και αποσύρθηκε,
Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Ένας σταθμός στην ιστορία της Μέσης Ανατολής καθώς καθιέρωσε την υπεροχή των Μουσουλμάνων στη θάλασσα, όπως και στην ξηρά. Τους επόμενους αιώνες οι Ελληνικές θάλασσες υπέφεραν από τις επιδρομές των Σαρακηνών, και όλα είχαν αρχίσει με αυτήν την ήττα..
Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν :
Ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β Πωγωνάτος είχε 500 πλοία και στην ναυμαχία υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή
Ο Αμπντουλάχ ιμπν Σάαντ είχε 200 πλοία υπέστη βαρύτατες απώλειες αλλά ήταν ο νικητής
******************************
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ανήκε στην επισκοπής της Λίμυρας η οποία με την σειρά της ανήκε στην Μητρόπολη Μύρων
Τον 5ο αιώνα, έγινε το επισκοπικό γραφείο για λογαριασμό του αντί της Λίμυρας.
Με την έλευση των Οθωμανών και την εθνοκτόνο πολιτική που εφάρμοσαν μειώθηκε ο Χριστιανικός πληθυσμός η μητρόπολη Μύρων τον 18ο αιώνα συμπτύχθηκε στην Μητρόπολη Πισιδία στην οποία ανήκε και η Φοινίκη η χριστιανική κοινότητα της οποίας ανήκε μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή
Δεν έχουμε πληροφορίες για ύπαρξη εκκλησίας
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για ύπαρξη σχολείου στην τουρκοκρατία.
ΔΙΩΞΕΙΣ
Ότι έχει συμβεί στον διπλανό Κουκλουτζά έγινε και στην γειτονική Φοινίκη ,οι διώξεις άρχισαν από το 1914 εως το 1918 και μια μικρή ανάπαυλα 2 ετών και αφού είχε μπει ο Ελληνικός στρατός στην Σμύρνη επαναλήφθηκε το 1920 Τότε βγήκε η διαταγή όλοι οι άντρες από
14 χρονών μέχρι 70 να φύγουν στο εσωτερικό στην μεγάλη συνεχή πορεία και στα Αμελέ Ταμπουρού (τάγματα εργασίας ). για την Φοινίκη ισχυε η ίδια διαταγή με αυτή του Κούμλουτζα Στα σπίτια και εδώ μείνανε μωρά παιδιά, γυναίκες και οι πολύ γέροι
Ο ΟΙΚ.ΣΗΜΕΡΑ
Η περιοχή έχει πληθυσμό 46138 σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Η ίδια η πόλη έχει 11.329 κατοίκους.
Οι παραλίες τηςΦοινίκης είναι ένα σημαντικό έδαφος για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και τα βραχώδη μέρη της ακτής χρησιμοποιούνται από τη σπάνια μεσογειακή φώκια μοναχούς-μονάχους.