Πηγή:kerdos.gr
Πρόκειται συγκεκριμένα για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση προχωρεί στον διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου από εκείνες που ανάγονται στο καθεστώς δημόσιου νομικού προνομίου (παρακαταθήκες, υποχρεωτικές καταθέσεις κ.λπ.) ανοίγοντας τον δρόμο για την πώληση ή τη συγχώνευση του Ταμείου με άλλες τράπεζες.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, εξάλλου, επιχειρούνται σημαντικές αλλαγές στην αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ΟΔΔΗΧ αλλά και των ΔΕΚΟ, οι οποίες προβλέπεται να «λειτουργούν» με επταμελή συμβούλια στο πλαίσιο αυτοπεριορισμού των δαπανών τους, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των εθνικών κληροδοτημάτων. Το προσχέδιο αναρτήθηκε για διαβούλευση μέχρι και την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.opengov.gr/minfin/?p=869, με τις βασικότερες διατάξεις του να έχουν ως εξής ως προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων:
Προβλέπεται η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με στόχο να εναρμονισθούν οι διατάξεις που διέπουν το Ταμείο με το Κοινοτικό Δίκαιο. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η επιδότηση των υπηρεσιών που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην ελεύθερη αγορά (λ.χ. παροχή δανείων σε ιδιώτες, αποδοχή καταθέσεων κ.λπ.) από δραστηριότητες που ανάγονται στη δεσμευμένη λειτουργία του υπό καθεστώς δημόσιου νομικού προνομίου (παρακαταθήκες, υποχρεωτικές καταθέσεις κ.λπ.). Η ρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο προβλέπει τον λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου ως εξής:
– Συστήνεται εσωτερικός κλάδος του Ταμείου Παρακαταθηκών για τις εμπορικές δραστηριότητες.
– Η παροχή δανείων προς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένει λειτουργικά στον δεσμευμένο τομέα, δεδομένου του έντονα κοινωφελούς, αναπτυξιακού και περιφερειακού τους χαρακτήρα.
– Ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων αποκτά λογιστική αυτοτέλεια, δεδομένου ότι εισάγεται διακριτή λογιστική παρακολούθηση.
– Εισάγεται η αρχή ότι οι λογαριασμοί τόσο του δεσμευμένου τομέα, όσο και του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να ακολουθούν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών:
– Δεν θίγεται η ενότητα της νομικής προσωπικότητας του Ταμείου, το οποίο παραμένει ενιαίο και περιλαμβάνει τόσο τον δεσμευμένο τομέα, όσο και τον κλάδο εμπορικών δραστηριοτήτων.
– Η απόσχιση του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων δεν θεωρείται αναγκαία. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία στο μέλλον προβλέπεται η δυνατότητα απόσχισης και εισφοράς σε υφιστάμενη ή νεοϊδρυόμενη εταιρεία του Ταμείου.
– Ενισχύεται η διαφάνεια στη δράση του Ταμείου με την πρόβλεψη εξουσιοδοτικής βάσης για την έκδοση κανονισμού λειτουργίας και δράσης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερος βαθμός προβλεψιμότητας και ανιχνευσιμότητας στην εσωτερική και εξωτερική δράση του.