Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης» Αμυνταίου στην ΠΕ Φλώρινας

By on 09/09/2024

Στον Δήμο Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας λειτουργεί το «Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην Κέντρο Αποθεραπείας-Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης-ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου), το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα, δυναμικότητας 100 κλινών κλειστής νοσηλείας και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης. 

Οργανικά και διοικητικά υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, με το οποίο βρίσκεται σε άμεση επιστημονική, νοσηλευτική, εκπαιδευτική και λειτουργική σύνδεση καθώς επίσης βρίσκεται σε άμεση επιστημονική και εκπαιδευτική διασύνδεση με όλα τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της χώρας, καθώς και με το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης. Παρά τη δυνατότητα των υποδομών του ΚΕΦΙΑΠ να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε 100 ασθενείς, εδώ και χρόνια, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του, δεχόταν έως 25-30 ασθενείς. Σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με αποτέλεσμα εδώ και βδομάδες να μη νοσηλεύει ούτε έναν ασθενή και πλέον να μη δέχεται νέους ασθενείς, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους παθήσεις, τόσο νέα περιστατικά όσο και χρόνια πάσχοντες που περιθάλπτονταν μακροχρόνια από το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, αναγκάζονται να μεταφερθούν σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης πολλά χιλιόμετρα μακριά, με αβάσταχτο οικονομικό βάρος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δηλαδή για άλλη μια φορά, παρά τη σκληρή φορολογία και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, που οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει από την τσέπη τους για υγειονομική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων συρρικνώνονται διαρκώς οι υπηρεσίες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οι ασθενείς ή το συγγενικό τους περιβάλλον αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη με την ελπίδα να θεραπευτεί ο άνθρωπός τους.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία, τόσο στους εργαζόμενους του ΚΕΦΙΑΠ όσο και στους ασθενείς, από τις διαρροές για πλήρη παράδοση του σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου Υγείας για την παράδοση της λειτουργίας του Κέντρου στην Α.Ε.Μ.Υ.  Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε.) που θα αποτελέσει το «όχημα» για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των Υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται συνολικά 55 εργαζόμενοι και μόλις δύο (2) φυσίατροι, καθώς και ένας (1) παθολόγος με μπλοκάκι. Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, πολιτική που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή, είναι η πολιτική της Ε.Ε. που στηρίζουν  όλα τα αστικά κόμματα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

– Στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου να ξεκινήσουν εδώ και τώρα εισαγωγές των ασθενών, εξασφαλίζοντας άμεσα την απρόσκοπτη λειτουργία του,  να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες όσων παιδιών και ενηλίκων χρήζουν Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι.

– Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για παράδοση της λειτουργίας στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και σε κανενός είδους ιδιώτη και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό  για όλες τις ανάγκες του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Αμυνταίου, και γενικότερα του Γ.Ν. Φλώρινας όπου υπάγεται οργανικά και διοικητικά, ώστε να προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε ανθρώπους με αναπηρίες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Ο Βουλευτής 

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: