Κινδύνευσε 3χρονο κοριτσάκι στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

By on 28/01/2011
ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ
Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ένα τρίχρονο κοριτσάκι που διακομίστηκε διασωληνωμένο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που παρουσίασε, όταν οι γονείς του το μετέφεραν για να εξεταστεί από γιατρούς στα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.

 

Πηγή:eordaia.org

 

Eυτυχώς το περιστατικό συνέβη  τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, αφού, ως γνωστόν, λόγω της υποστελέχωσης των Παιδιατρικών Κλινικών τόσο του Μποδοσάκειου όσο και του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, τα δύο Νοσοκομεία εφημερεύουν εκ περιτροπής, καλύπτοντας το καθένα τις μισές μέρες του μήνα για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

 

Η Παιδιατρική Κλινική του Μποδοσάκειου εφημερεύει τις 15 πρώτες ημέρες του μήνα, ενώ από κει και πέρα συνεχίζει μέχρι τέλος του μήνα η αντίστοιχη Κλινική του Μαμάτσειου, σε συνεννόηση πάντα των Διευθύνσεων των δύο Κλινικών, οπότε θεωρείται ευτύχημα το γεγονός ότι το νήπιο μεταφέρθηκε τις πρωινές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου, όπου και συνέβη το περιστατικό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να είχε μεταφερεθεί στο Μαμάτσειο και να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του παιδιού.

 

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μποδοσάκειου, κ. Δημήτρης Κυφωνίδης, η μικρή, ενώ περίμενε να εξεταστεί, έκανε σπασμούς οι οποίοι δεν σταματούσαν (status) και αναγκάστηκε να τη διασωληνώσει, όμως από κει και πέρα άρχιζε ένας Γολγοθάς για να βρεθεί άδειο κρεβάτι σε ειδική ΜΕΘ για παιδιά, που δυστυχώς δεν υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία.

 

Ο γιατρός εκτός από την παρακολούθηση του παιδιού, είχε και την αγωνία να εξασφαλίσει το χώρο για τη διακομιδή του σε άλλο Νοσοκομείο και κατέβαλε κάθε προσπάθεια, πλην όμως τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη ούτε μία κλίνη και αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε Νοσοκομεία των Αθηνών και να γίνει μια τέτοια κινητοποίηση για την άμεση μεταφορά του νηπίου που κινδύνευε η ζωή του.

 

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και όλα ήταν έτοιμα για αερομεταφορά με ελικόπτερο, αλλά την τελευταία στιγμή ενημέρωσαν από το Ιπποκράτειο πως βρέθηκε (άδειασε) κρεβάτι στη ΜΕΘ Παίδων, οπότε και έγινε η διακομιδή της μικρής με ασθενοφόρο.

 

Σε έξαρση οι ιώσεις

 

Η κίνηση που παρουσίασε αυτό το 15ήμερο η Παιδιατρική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και αυτό λόγω των ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση.

 

Σύμφωνα πάντα με το Δ/ντή της κ. Κυφωνίδη, κάθε μέρα εξετάζονταν 80-90 παιδιά και μάλιστα μόνον τις πρωινές ώρες που λειτουργούσαν τα εξωτερικά ιατρεία, αφού ήταν η σειρά του Μαμάτσειου για τις εφημερίες και από 1ης Φεβρουαρίου αναλαμβάνει τη σκυτάλη το Μποδοσάκειο.

 

Στις αυξημένες απαιτήσεις καλούνται να ανταποκριθούν οι δύο ειδικοί Παιδίατροι της Κλινικής (ο κ. Κυφωνίδης και ένας επιμελητής Β΄), συνεπικουρούμενοι από τρεις ειδικευόμενους συναδέλφους τους,οι οποίοι πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν. Για να λειτουργήσει πλήρως η Κλινική, με βάση και τα νέα μέτρα, χρειάζονται ανά τμήμα 7 ειδικοί και άλλοι 7 ειδικευόμενοι γιατροί. Σήμερα πάντως είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν συμπληρωματικά με την αντίστοιχη Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου, προκειμένου να λειτουργεί μία τουλάχιστον κλινική για τα οποιαδήποτε προβλήματα υγείας των παιδιών.

 

«Τώρα με τις ιώσεις, έχουμε πάρα πολύ δουλειά. Πρόκειται για κάτι το εποχιακό, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος είναι υπερβολικό», είπε ο κ. Κυφωνίδης, ο οποίος μάλιστα έκανε τη σκέψη να συστήσει στη Δήμαρχο Εορδαίας να κλείσει τα σχολεία, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, αλλά τελικά το χιόνι που έπεσε αναμένεται να δράσει θετικά και να ξεθυμάνει η κατάσταση.

 

Σύστησε ωστόσο στους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο όταν παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης, που είναι έντονος βήχας και υψηλός πυρετός, ο οποίος διαρκεί πέντε ημέρες, για να ενισχύσει όλα αυτά επικαλούμενος και τα όσα του μεταφέρουν οι δάσκαλοι, που κάνουν μάθημα σε άδειες αίθουσες, αφού τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: