Η διαδικασία αυτή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:
Πηγή:makthes.gr
1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.
Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, προωθείται διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμά ότι με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών και την άμεση γνωστοποίηση του θανάτου συνταξιούχων θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα είσπραξης συντάξεων ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει από συγγενείς τους ή πρόσωπα που δεν είναι δικαιούχοι.
Ήδη έλεγχος, ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφορoύσε 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους αποκάλυψε, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, 244 συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους.