Την είδηση αυτή έδωσε ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, Παναγιώτης Λεσγίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης και των φορέων της Εορδαίας στις 16 Απριλίου.
Πηγή:Πτολεμαίος
Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να ζητηθεί η στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελία του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, Στάθη Θεοφυλακτίδη, το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και της διοικητικής δομής της εκπαίδευσης σχεδιάζεται το κλείσιμο και του 2ου γραφείου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Εορδαία, με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα που θα προκύψουν στις σχολικές μονάδες της Εορδαίας από την μεταφορά του έργου του συγκεκριμένου γραφείου στην έδρα της Α΄/θμιας διεύθυνσης εκπαίδευσης στην Κοζάνη.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση αυτή σημαίνει ότι «κλείνει μία εκπαιδευτική δομή που λειτουργούσε στην Πτολεμαΐδα από το 1929, ως γραφείο επιθεωρητή τότε, που από το 1985 μετονομάστηκε σε 2ο γραφείο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης», αλλά και ότι σε αντίστοιχο κλείσιμο οδεύουν και τα αντίστοιχα γραφεία εκπαίδευσης που λειτουργούν στη Σιάτιστα και τα Σέρβια.
Ο κ. Θεοφυλακτίδης τόνισε δε ότι αίτημα του συλλόγου των δασκάλων- νηπιαγωγών Εορδαίας είναι να δημιουργηθεί στην Εορδαία διεύθυνση εκπαίδευσης, καθώς το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη δημιουργία 14 νέων διευθύνσεων σε μεγάλες πόλεις και έδρες νομών.
«Εμείς διεκδικούμε μία από αυτές τις διευθύνσεις να έχει έδρα την Πτολεμαΐδα, διότι το σημερινό γραφείο της Πρωτοβάθμιας εξυπηρετεί 71 σχολικές μονάδες (δημοτικά και νηπιαγωγεία) και 438 εκπαιδευτικούς», ιδιαίτερα που στις σκέψεις του υπουργείου είναι κι ένας επόμενος Καλλικράτης σε επόμενη φάση με τη δημιουργία ενιαίων διευθύνσεων εκπαίδευσης (Α΄/θμιας και Β΄/θμιας).
«Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί τρομερό πρόβλημα και θα απειληθεί με κατάρρευση το όλο σύστημα», είπε, επισημαίνοντας ότι με τη δημιουργία διεύθυνσης εκπαίδευσης σήμερα στην Πτολεμαΐδα θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία 90 σχολικών μονάδων (και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων) της Εορδαίας και θα εξυπηρετούνται καλύτερα περισσότεροι από 1.000 συνολικά εκπαιδευτικοί.
Διαφορετικά, είπε «η Διεύθυνση της Κοζάνης θα πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από 2.500 εκπαιδευτικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού αρμοδιότητα των γραφείων εκπαίδευσης είναι να λύνουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται σε κάθε σχολική μονάδα».