Τα καλά νέα για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας είναι η ειλημμένη απόφαση-εκτέλεση έργου, του αγωγού σύνδεσης με τον ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 και η τεχνικά εφικτή τροφοδοσία με Θερμική Ενέργεια των Δημοτικών Κοινοτήτων που βρίσκονται πλησίον του νέου αγωγού μεταφοράς ζεστού νερού. Το Καρυοχώρι, ο Άγιος Χριστόφορος και ίσως το Ανατολικό, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συνδεθούν. Στα καλά νέα εντάσσεται και η δοκιμαστική λειτουργία τμημάτων της πανάκριβης και μονάκριβής μας μονάδας, του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 που ελπίζουμε σύντομα και πετυχημένα να μπει σε εμπορική λειτουργεία.
Ανηφορίζοντας το δρόμο της Δυτικής Εορδαίας τους χειμερινούς μήνες, στο ψηλότερο σημείο στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μελιώτισας και ατενίζοντας το λεκανοπέδιο Μουρικίου, ένα κίτρινο σύννεφο, ένα πέπλο Αιθαλομίχλης σκεπάζει τον ορίζοντα, μαζί με τα χωριά (Αναρράχη, Εμπόριο, Μηλοχώρι, Φούφας)που βρίσκονται στις παρυφές του όρους Μουρικίου.
Η καύση κυρίως ξύλου και προϊόντων ξύλου, όπως πέλετ κ.λπ. επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα (θυμίζει οπτικά εποχές λειτουργίας ΑΕΒΑΛ) και είναι πολύ επικίνδυνη και για την υγεία των κατοίκων. Επιστημονικές μελέτες (Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Νορβηγίας – επικεφαλής έρευνας Anette Kocbach Bolling) απέδειξαν ότι: Τα συστατικά από την καύση ξύλου είναι καρκινογόνα και περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες κ.α. βλαβερά σωματίδια. Οι φυσικές και χημικές ουσίες τους, επηρεάζουν σοβαρά στην επιδείνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και αναπνευστικών νόσων. Επηρεάζουν ακόμα την κανονική ανάπτυξη των πνευμόνων σε βρέφη, παιδιά και τα επιβαρύνουν με ασθένειες, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία!
ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ – ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΙΔΕΑ
Οι κοινότητες Αναρράχης-Μηλοχωρίου κατέχουν δασική έκταση από την οποία τροφοδοτούνται οι κάτοικοί τους με φτηνά καυσόξυλα για τον χειμώνα. Το Εμπόριο έχει ένα μεικτό σύστημα παροχής καυσόξυλων στους κατοίκους από ιδιώτες και Δασαρχείο. Οι δυνατότητες ξύλευσης των δασών του Φούφα είναι για την ώρα περιορισμένες.
Μπορούν όμως τα δάση αυτά να τροφοδοτήσουν αναλογικά από κάθε κοινότητα (3000 χωρικά κατ’ έτος μόνο από δάσος Αναρράχης και 3000 χωρικά από το Μηλοχώρι) ένα κοινό Δημοτικό εργοστάσιο βιομάζας, αντιρρυπαντικό-αντί των εκατοντάδων οικιακών καπνοδόχων, για παροχή φτηνής θερμικής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες στους κατοίκους. Η κατ’ έτος συμμετοχή των (4) κοινοτήτων στην προμήθεια πρώτης ύλης και ο αριθμός των καταναλωτών, θα αποτελούν κατά βάση τον καθορισμό της τιμής μονάδας της Θερμικής Ενέργειας των καταναλωτών κάθε χωριού. Η υψομετρική διαφορά δεν δημιουργεί αξεπέραστα τεχνικά προβλήματα στην τροφοδοσία των κοινοτήτων. Αυτά και άλλα απρόβλεπτα θα ξεκαθαριστούν από την οικονομοτεχνική μελέτη. Στα χωριά υπάρχουν επίσης κτηνοτροφικές μονάδες-απορρίμματα ζώων (κοπριά), αγροτικά υπολείμματα κ.α. που με την κατάλληλη πρόβλεψη μπορούν να αξιοποιηθούν για καύση. Μπορούν παράλληλα να αναπτυχθούν μονάδες & μικρότερα συνεργεία επεξεργασίας-συλλογής βιομάζας.
Το έργο εκτός από περιβαλλοντικό είναι και αναπτυξιακό.
-Υλοποίηση μελέτης – Επίβλεψη κατασκευής – Λειτουργία, με ευθύνη της Δ.Ε.ΤΗ.ΠΤΟΛ/ΔΑΣ
Είναι βέβαιο ότι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Δ/ση της ΔΕΤΗΠ θα στηρίξουν την προσπάθεια.
Θα είχε αρκετή τόλμη το εγχείρημα αν προσθέταμε και έναν πολυμετοχικό συνεταιρισμό των κατοίκων των τεσσάρων χωριών για Φωτοβολταικό Πάρκο, που θα ενίσχυε το σύστημα Τηλεθέρμανσης, λειτουργώντας και σαν εφεδρεία και ανάλογα με την επάρκεια θα τροφοδοτούσε αδιάληπτα με φτηνό ρεύμα τους κατοίκους! Εύλογη ερώτηση: Δίνουν άδεια στους «πολλούς» και μάλιστα για κοινωφελή έργα …..
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Επειδή από τις οικολογικά «ευαίσθητες-καταπράσινες» κυβέρνηση και αντιπολιτεύσεις όλα μπορούν να συμβούν (ακόμα και τα καλά και όχι μόνον η βίαιη απολιγνιτοποίηση), θα είχε ενδιαφέρον οι τέσσερις αγαπητοί πρόεδροι (Κωτσίδης Μάκης-Μπόζιας Σάκης-Τριανταφυλλίδης Αντρέας & Βόρσιας Νίκος, με αποφάσεις των κοινοτικών τους συμβουλίων) να επεξεργαστούν και να διαβουλευτούν με τα κοινοτικά συμβούλια και τους συντοπίτες τους την πρόταση.
Οι κάτοικοι Αναρράχης-Εμπορίου-Μηλοχωρίου-Φούφα θα ήταν σίγουρα ευτυχείς στο ενδεχόμενο υλοποίησης μιας διακοινοτικής συνεννόησης των προέδρων, με επιθυμητή κατάληξη μια ανοιχτή πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοτικών συμβουλίων, για λήψη και διαμόρφωση απόφασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, για να γίνει σε πρώτη φάση μια προμελέτη από τους ικανούς και έμπειρους μηχανικούς της Δ.Ε.ΤΗ.Π. Ένα πρώτο λιθαράκι για την επιβίωση και αναβάθμιση του τόπου μας, μια αρχή. Να θυμάστε, κάπως έτσι ξεκίνησε το 1992 η ιδέα για Σήραγγα στην Κλεισούρα, με μειδιάματα και γελάκια κάτω από το μουστάκι και δυνατούς πολέμιους ….
Το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο ταμείο Δίκαιας Μετάβασης και να χρηματοδοτηθεί με κρατικά κονδύλια, χωρίς να παραβλέπετε η συνεταιριστική συμμετοχή των κατοίκων, ή ακόμα και Σ.Δ.Ι.Τ.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΕΛΕΤΕ – ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΙΝΟΥΜΕ – ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!!
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ «ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ – ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΤΕ;
Σημ.: Με αφορμή την απολιγνιτοποίηση και τις διάφορες υποσχόμενες πηγές οικονομικής στήριξης, η πρόταση μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχει εξ’ άλλου η τεχνογνωσία από το εργοστάσιο βιομάζας του Δήμου Αμυνταίου.