Στις 29/9 διάβασα σε ιστοσελίδα εφημερίδας της πόλης μας πως προχωρά το καταστατικό μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία και Επιμελητηρίου Κοζάνης για τη δημιουργία Αστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων .
Μέτοχος θα είναι η Περιφέρεια με 60% και το ΕΒΕ με 40%.Το νέοκαταστατικό θα εγκριθεί από το Υπουργείο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Έχω πει επανειλημμένως ότι η διαχείριση του Εκθεσιακού Κέντρου είναι δουλεία αποκλειστικά του ίδιου του επιμελητηρίου και όχι τρίτων
Από την επιμελητηριακή νομοθεσία υπάρχει το δικαίωμα δημιουργίας και διαχείρισης τέτοιων εκθεσιακών κέντρων και ακόμη υπάρχει από τον νόμο η ασφαλιστική δικλείδα για σωστή οικονομική διαχείριση (εκ της αυστηροτητας του νόμου ), το μόνο που δίνει η διαχείριση τέτοιων μη κερδοσκοπικών εταιρειών είναι ευελιξία κινήσεων στην πρόσληψη προσωπικού και παράκαμψη χρονοβόρων οικονομικών συναλλαγών, που δυστυχώς τις περισσότερες φορές οδηγεί σε παρατράγουδα.
Από το 1984 έως το 2000 η έκθεση στα Κοίλα η γινόταν αποκλειστικά και μόνον από την διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης, τι άραγε άλλαξε και από την χρονολογία αυτή και μέχρι σήμερα και το ΕΒΕ χρειάζεται κηδεμονία.
Υποτίθεται ότι τα εκλεγμένα μέλη της διοίκησης είναι επιχειρηματίες που πέτυχαν στις δουλείες τους και αν έτσι που είναι , πως τώρα δεν μπορούν να διαχειριστούν έναν εκθεσιακό χώρο.
Θα έλεγα ας μη βιαστούν στις αποφάσεις τους, η πανδημία και τα 10 χρόνια μνημονίου, δημιούργησαν πολλά προβλήματα, το ίδιο δημιούργησε προβλήματα και η κακή διαχείριση στην λειτουργία που οργανισμού που δημιουργήθηκε από το 2000 έως το 2018 .
Εκείνο που με ανησύχησε ιδιαιτέρως και αποφάσισα να κάνω αυτή την δημοσίευση, είναι το ”συγκινητικό” ενδιαφέρον μιας Γερμανικής εταιρίας για το κτίριο , γιατί ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Γράφει το δημοσίευμα που αναφέρθηκε στην αρχή:
”Στον πάνω όροφο του Εκθεσιακού θα στεγαστεί κατά πάσα πιθανότητα η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων με πρόγραμμα 2εκ του ΕΣΠΑ και στον κάτω θα λειτουργήσει το εκθεσιακό -συνεδριακό κέντρο ”
και λίγο πιο κάτω :.
”Την ίδια στιγμή για μελλοντικές επενδύσεις του γερμανικού ομίλου PRODYNA στην Κοζάνη ενημερώθηκε με επιστολή το Επιμελητήριο Κοζάνης και ειδικότερα για την εγκατάσταση της θυγατρικής της εταιρείας exciting στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κοζάνης. ”
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, συνδυάζοντας τα δυο αυτά αποσπάσματα , οι Γερμανοί θα εγκατασταθούν στον πάνω όροφο του κτιρίου ,δημιουργώντας θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με 2 εκατομμύρια .
Και στον κάτω όροφο θα λειτουργήσει το εκθεσιακό -συνεδριακό κέντρο (το οποίο κάλλιστα φαντάζομαι μπορεί να ενταχθεί στις δραστηρίοτητες της ” Γερμανικής θερμοκοιτίδας” των επιχειρήσεων .
Φυσικά υπάρχει και το δόλωμα γράφει το δημοσίευμα :
”Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή ψηφιακών λύσεων επιχειρήσεων , ουσιαστικά παρέχει την τεχνολογία για υποστήριξη τηλεφωνικών κέντρων και πληροφοριακών συστημάτων. Εκπρόσωποι της παραπάνω εταιρίας θα έρθουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή για να διερευνηθεί η πρόταση του ομίλου για ενοικίαση του Εκθεσιακού Κέντρου, ο οποίος μπορεί να προσφέρει και 200 θέσεις εργασίας στην περιοχή.”
Θέλησα να μάθω ποιες είναι αυτές οι εταιρίες που θα φέρουν στην περιοχή μας 200 θέσεις εργασίας (Το δόλωμα που λέγαμε) , που τόσο πλήττεται από την ανεργία και που σύντομα θα αυξηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης
Ανέτρεξα στο διαδίκτυο να δω το μέγεθος τους και την δραστηριότητα στην ΕΕ και την Ελλάδα Σε δημοσιεύσεις που έχουν πηγή τις ίδιες μαθαίνουμε :
1.Ότι εδώ και 2 χρονιά η «Prodyna»,και η αδελφή εταιρεία της «exciting» έχουν εγκατασταθεί στην Θεσ/νικη σε παρακείμενο χώρο, και η «Prodyna», εξειδικεύεται σε λύσεις πληροφορικής
2. Η Prodyna, με έδρα την Φρανκφούρτη, διατηρεί 15 γραφεία με– 320 υπαλλήλους, — κυρίως σε χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Ελβετία, χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Σερβία.
Έχει παρουσία σε 14 πόλεις εκτός Γερμανίας δραστηριοποιείται σε Ζυρίχη, Βιέννη, Λονδίνο, Άμστερντααμ και Βελιγράδι
3. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Prodyna, Hüseyin Cifci, οι θέσεις που προσφέρονται παρέχουν μισθούς υψηλότερους από τον μέσο όρο στην Ελλάδα, με στόχο να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό συναδέλφων τους στη Γερμανία.(και άλλο δόλωμα )
4. Τα Ιωάννινα και το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής έχουν τραβήξει για τα καλά το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας του κλάδου ΙΤ, PRODYNA AG,
Στο ίδιο δημοσίευμα γράφει για τα Γιάννενα ”, ο Δήμος έχει ήδη ετοιμάσει ένα φάκελο με διαθέσιμους χώρους στους οποίους αρχικά θα μπορούσε να εγκατασταθεί η Prodyna για να ξεκινήσει εργασίες, κάποιοι από τους οποίους είναι κληροδοτήματα του Δήμου, ”
5. Σήμερα, η Prodyna Greece απασχολεί στη Θεσσαλονίκη περισσότερα των 20 ατόμων και σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση δημιουργίας παραρτήματος στα Ιωάννινα, θα ενισχύσει με τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή, την ανάπτυξη ενός κλάδου με πολύ σημαντικές προοπτικές για την Ήπειρο αλλά και τη Δυτική Μακεδονία.
”H «exciting Χ», με το «Χ» να την ακολουθεί από την εποχή ακόμη που εκκολαπτόταν στο χώρο της Πληροφορικής, απασχολεί ήδη 20 άτομα προσωπικό και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προσλάβει ακόμη 30”
Συνοψίζοντας τις παραπάνω πρώτες πληροφορίες αναρωτιέμαι:
Οι 200 θέσεις εργασίας στην Κοζάνη που θα βρίθουν ;
Όταν σε ολόκληρο το κόσμο απασχολεί 320 υπαλλήλους έχοντας όπως γράφουν πελάτες κολοσσούς.
Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις στην περιοχή με αντίστοιχο αντικείμενο (φυσικά μικρότερου μεγέθους ) που να βοηθήσουν τους επαγγελματίες ;
Η δέσμευση ενός κτιρίου για δεκάδες χρόνια που δημιουργήθηκε για να προβάλει τα προϊόντα της περιοχής, με όρους που κάνεις δεν αμφιβάλλει θα είναι δυσμενείς μακροπρόθεσμα (παράδειγμα αεροδρομίου Θεσ/νικης και fratrop ) τι θα προσφέρει στην οικονομία της.
Και αν τελικά περάσει σε χέρια ξένα ως προς το επιμελητήριο και όχι μόνον.
Με τι θα ασχολείται η νέα διοίκηση του Εκθεσιακού κέντρου: Με είσπραξη του ενοικίου ;
Ειρήσθω εν παρόδω ότι από την δημοσίευση προκύπτει ότι έχουν ήδη δεσμευτεί 80.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. (Η οποία ναι μεν είναι απαραίτητη, αλλά θα γίνει για να εξυπηρετήσει του νέους ” ενοίκους ”)
Η Διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης έχει υποχρέωση να προστατέψει την ιδιοκτησία του ΕΒΕ και το συμφέρον των μελών του που συνταυτίζεται με το συμφέρον της οικονομίας της περιοχής μας
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια το ΕΒΕ με την δημιουργία ενός χώρου που θα προβάλει τα προϊόντα της και θα οργανώνει τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην μεταλιγνιτική εποχή θα πρέπει να συνεχιστεί όταν μάλιστα έφτασε στην πόρτα μας και και πριν την ώρα της , με επώδυνο τρόπο.
Τα μνημόνια μιας ολόκληρης δεκαετίας και η πανδημία του covid-19 κάνουν ακόμη πιο δύσκολη στην προσαρμογή της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή , υποχρέωση της διοίκησης του ΕΒΕ είναι να ασχοληθεί με τα προβλήματα να τα καταγράψει και να δώσει λύσεις, συγχρόνως ένα εργαλείο το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ που δημιουργήθηκε για να είναι χρήσιμο σε τέτοιες στιγμές να αναβαθμιστεί αποδίδοντας τα μέγιστα για την διάσωση της οικονομίας της Δ. Μακεδονίας