giapraki.com

Η εξομολόγηση ενός υψώματος: Μποζ Τεπέ Ελίμειας – Γράφει ο Θανάσης Καλλιανιώτης

Εκτενής συνομιλία του γράφοντος με το ύψωμα Μποζ Τεπέ στην κορυφή του οποίου ανέβηκε πρόσφατα για τη θέση, τη μορφή, το όνομα και την ιστορία του από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα.

.Πριν από όχι πολύ καιρό ανέβηκα[1] στο ύψωμα Μποζ Τεπέ Ελίμειας. Στάθηκα πάνω στην κορυφή, μέρα καλή, ηλιόλουστη, με μιαν ελαφριά αύρα από το Βορρά που θρόιζε ανάμεσα στα φύλλα των δρυών (ημεράδια στη μακεδονική χωριατική), όταν ένιωσα κάτι να με πλησιάζει. Γύρισα τα μάτια μου, δεν είδα τίποτα. Άκουσα όμως μια φωνή:

 

Εικόνα 1. Η θέση του Μποζ Τεπέ στο χώρο της Μακεδονίας (κόκκινη βούλα)

 

Εικόνα 2. Με Μ σημειώνεται το ύψωμα Μποζ Τεπέ, με Γ το Γκιοζ Τεπέ: Goggle Earth.

Ελίμεια ή Τσιαρτσιαμπάς;
Άρχισε. Γεννήθηκα πριν από αναρίθμητους αιώνες στο μέρος αυτό. Με κατέγραψαν πως βρίσκομαι 40°19’59.79″ βόρεια του Ισημερινού και 21°51’38.33″ ανατολικά του πρώτου μεσημβρινού.[2] Το 1929 μ.Χ. μέτρησαν το ύψος μου από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω από 1000 μ.[3]

Εικόνα 3. O Φλαμανδός χαρτογράφος Gerardus Mercator. Αποτύπωση την πόλη Ελίμεια στη σωστή της θέση, όπως επίσης τους οικισμούς της Άγιο Νικόλαο και Βάντσες: Gerard Mercator, Macedonia Epirvs et Achaia, Duisburg 1589

Κατένευσε και συνέχισε να λέει ότι δεν ξέρει ακριβώς που κατατάσσεται γεωγραφικά, αν δηλαδή ανήκει στην περιοχή της Ελίμειας ή στην αντίστοιχη της Εορδαίας. Σύμφωνα με τον υδροκρίτη ανήκει και στις δύο, αφού τα ρέματα που ξεκινούν από το σώμα του καταλήγουν και στα δύο υψίπεδα, τα μεν ανώνυμα των βόρειων όψεων γέμιζαν παλαιότερα το έλος Σαριγκιόλ της δεύτερης, ενώ τα υπόλοιπα Σου Ντερέ και Σαλζιέ Ρέμα χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα.[9] Όταν είπα ότι ίσως τα δύο αυτά ρέματα σήμερα έχουν άλλες ονομασίες, αφού δεν αναφέρονται έτσι στις αποφάσεις του Δήμου Κοζάνης,[10] σήκωσε τους ώμους του.

Μετονομασίες
Γέλασε και είπε πως τίποτα δεν είναι σταθερό, εκτός από την ισχύουσα διαπίστωση ότι όλα είναι ασταθή. Όποια και να είναι σήμερα η εκφώνηση ή η γραφή των ονομάτων, αύριο δεν είναι απίθανο να αλλάξουν, να είναι στο μέλλον αριθμοί με γράμματα π.χ. ή κάθετες γραμμές που θα τις διαβάζουν μόνο μηχανήματα. Και οι μουσουλμάνοι που ζούσαν γύρω μου διαβεβαίωναν ότι ήταν σουνίτες, αλλά στα κοιμητήριά τους έβλεπε κανείς σήματα μπεκτασήδων. Κι αν επαληθευτούν οι παραδόσεις ότι οι τρεις τεκέδες της περιοχής ήταν πρώην ορθόδοξες χριστιανικές μονές,[15] ακόμα και η καταγωγή αρκετών χωρικών αρχίζει να αμφισβητείται.

Συνέχισα πως η επιτροπή μετέφρασε το Μπος λόφος ως Γυμνός λόφος,[21] αλλά πόσο γνώριζε την τουρκική δεν είχε διακριβωθεί. Πιθανότατα καθόλου ή πολύ ολίγον, καθώς μάλλον κανείς τους δεν ήταν πρόσφυγας ή προσφυγικής καταγωγής (από την Ανατολική Θράκη ή τη Μικρά Ασία). Παράλληλα σημείωσαν πως το ύψωμα ανήκε στην κτηματική περιοχή του Δρεπάνου, όχι άδικα αφού η ΒΔ κλιτύς του εκφορτίζει τους νερόλακκούς της προς τους μαχαλάδες του. Ωστόσο στους πρόποδες του υψώματος, πιο κοντά χιλιομετρικά, το ξέρει άψογα, ότι υπάρχουν άλλοι οικισμοί, το Ραχμανλί (τουρκιστί Rahmanlu, μετέπειτα Γαλλιάνα) και το Σαρμουσαλάρ (τουρκιστί SariMusa, ύστερα Πτελέα και Φτελιά).

Γειτονιές
Με ρώτησε επίμονα αν έχω δει κι άλλα σχετικά έγγραφα. Απάντησα πως ήδη τον είχα πει ότι δεν πηγαίνω πια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη κι ότι στα ΓΑΚ δεν αποσπάστηκα (ξανά) πέρυσι, διότι δεν διέθετα τα απαραίτητα προσόντα, οπότε ακυρώθηκε η δυνατότητα να ερευνήσω εξαντλητικά. Ρώτησε ακόμη αν ήξερα ποιο είναι το σημερινό του όνομα. Απάντησα ότι δεν έχω ιδέα για σήμερα, όμως σε διδακτορικό χημικού μηχανικού το 2002 είδα να είσαι σχεδιασμένο, αλλά ανώνυμο,[33] κάτι είναι κι αυτό, έρχεσαι σιγά σιγά στην επιφάνεια. Βέβαια, σε δημοσίευση του Δήμου Κοζάνης δέκα χρόνια αργότερα γράφτηκε ότι η Φτελιά είναι κτισμένη στην λεκάνη που δημιουργούν δύο βουνά, ο Μεγάλος Σκοπός (παλαιότερη ονομασία τούρκικη <<ΓΚΙΟΣΤΕΠΕ>>( δηλαδή ψηλή κορυφή ) και ο Μικρός Σκοπός).[34] Εδώ φαίνεται πως συνεφύρθησαν εντελώς τα υψώματα, διότι η Φτελιά ευρίσκεται όντως στους νότιους πρόποδες του Γκιοζ Τεπέ αλλά και στους ανατολικούς δικούς σου, όχι (πάλι) του «Μικρού Σκοπού», το οποίο αποτελεί συνέχεια του Γκιοζ Τεπέ. Τώρα, αν υπάρχεις σε σύγχρονους χάρτες, πιστεύω πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει, αλλά πώς να τους ζητήσω, αφού δεν έχω πρόσβαση;

Εικόνα 4. Άποψη προς ανατολάς από το ύψωμα Μποζ Τεπέ. Μπροστά οι οικισμοί Φτελιά και Γαλλιάνα. Στο μέσον περίπου η Οινόη με τον Γλα της. Στο βάθος τα Πιέρια όρη.

Ξαφνιάζεται κανείς με την ηλικία του υψώματος και τις γνώσεις του, λογικό, η εμπειρία αυξάνεται με τον χρόνο, η ορμή ανήκει πλήρως στη νεότητα. Συμπλήρωσα, για να φανώ πως διαβάζω αρκετά, ότι έχει γραφεί πως η λέξη Γλα είναι παραφθορά της αλβανικής λέξης Κουλάς-Γουλάς που σημαίνει πύργος-κάστρο,[39] ο συντάκτης λησμόνησε να ανοίξει αρχαίο ελληνικό λεξικό. Επίσης ότι Στου Γλα ονομάζεται επίσης βραχώδης προεξοχή στον οικισμό Παλαιόκαστρο Κοζάνης, κι ακόμη παρομοίως σε άλλα μέρη της χώρας. Έκρυψα, βεβαίως, πως τα βράχια του Γλα Παλαιοκάστρου τα έχουμε τρυπήσει με βύσματα πριν από μερικά χρόνια για να δημιουργήσουμε αναρριχητικές διαδρομές, δεν παρέλειψα όμως να πω πως στη λέξη λας προστέθηκε στην αρχή το Γ και παρέμεινε χωρίς μεγάλες αλλαγές στο λεξιλόγιο των Τούρκων, προφανώς επειδή ομοίαζε με το αντίστοιχο δικό τους kale. Ακόμη παρεφθαρμένο αρχαίο ελληνικό ήταν το τοπωνύμιο Σουλινάρια, που έχει ήδη αναφερθεί, από τη λέξη σωλήν, από τους υδροσωλήνες που είχαν τοποθετήσει οι παλαιοί για την παροχεύτευση νερού από εσένα προς τους μαχαλάδες που αργότερα μετονομάστηκαν Δρέπανο. Πόσα άραγε αρχαία ελληνικά τοπωνύμια δεν κρύβονται κάτω από φαινομενικά αλλόφωνα;

Χαρτογραφία
Είμαι όλο αυτιά, είπε, και ξάπλωσε νωχελικά πάνω στα βρύα και τις φασκομηλιές. Οπότε άρχισα να το λέω πως ο πρώτος διαθέσιμος γεωγράφος στη μελέτη μου είναι ο Κλαύδιος Πτολεμαίος τον 1ο αιώνα μ.Χ., των οποίων δυστυχώς οι χάρτες δεν έχουν διασωθεί, αλλά παραθέτει με συντεταγμένες πόλεις, ποταμούς, ορωνύμια, π.χ. στην Ελίμεια έχει τις πόλεις Βουλλίς και  Έλυμα κι από τα όρη το Βέρμιο,[40] Η πρώτη προφανώς ευρίσκεται κάτω από τον σημερινό οικισμό Αυλές, από το οποίο ελέγχονταν τόσο η δίοδος του Σαρανταπόρου προς τη Θεσσαλία όσο και η διάβαση του Αλιάκμονα ποταμού, και η δεύτερη αντίστοιχα στη θέση Παλιόκαστρου Καισαρειάς.

Στην Εορδαία τοποθετεί τις πόλεις Σκαμπείς, Δίβομα, Δαυλία, αλλά δεν έχω ερευνήσει πού μπορεί να είναι, δεν διαβάζω αρχαιολογικά περιοδικά και είναι κάπως μακριά η περιοχή από μένα ή, τέλος πάντων, δεν ήρθε ακόμη ο καιρός.

Δεν απάντησα. Συνέχισα ότι στον Κλαύδιο Πτολεμαίο βασίστηκε ευανάγνωστος χάρτης που τυπώθηκε στη Ρώμη το 1478.[42] Περιέχει το Βέρμιο και τον Αλιάκμονα ονομαστικά και σχεδιαστικά, αλλά την Ελίμεια την θέτει παραθαλάσσια κι αρκετά μακριά, στο Ιόνιο Πέλαγος. Και οι αρχαίοι χαρτογράφοι δεν είχαν επισκεφτεί την περιοχή ούτε είχαν ρωτήσει επισταμένως για τη θέση της. Δεν λείπει από την επιστήμη η εξ αποστάσεως γνώμη και γραφή.

Οι επόμενοι αντίστοιχοι του Μεσαίωνα, ο Γερμανός Sebastian Münster[43] π.χ., τύπωσε το 1544 τον πρώτο γεωμορφολογικό χάρτη, όπου συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της Μακεδονίας ζωγραφίζοντας ευκρινέστερα τα βουνά και τους ποταμούς,[44] όχι όμως αυτό, το Μποζ Τεπέ, ούτε και τα ρέματα που το περιρρέουν.

Εικόνα 5. Ιταλικός χάρτης του 1478 βασισμένος στη γεωγραφία του Πτολεμαίου, στον οποίο αποτυπώνεται ο ποταμός Αλιάκμων και το όρος Βέρμιο: Antique Maps / Europe / Southern Europe / Greece, 1478, Rome edition of Ptolemy’s Geography, created under the direction of Conrad Swenheym

Μια ελπίδα που είχες να φανείς, συνέχισα, ήταν το έτος 1588-89 στο χάρτη[45] Ιταλού μοναχού[46] κι αργότερα σε άλλους αντίστοιχους[47] εξανεμίστηκε. Καθώς υπάρχει συνέχεια -συνήθως εμπλουτισμένη, όχι όμως πάντα αληθής- και στη χαρτογραφία, ας λεν διάφοροι εραστές των θεωριών ό,τι θέλουν για τις ασυνέχειες, εμφανίζεται πάλι ονομαστικά ο Αλιάκμονας ποταμός, τον γράφει όμως Aloto, και ο Όλυμπος, τον οποίο καλημερίζεις κάθε πρωί, όταν δεν έχει ομίχλες ή νέφος από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Εδώ όμως θα επαινέσω τον ειρημένο κληρικό, πρώτον επειδή κατέγραψε, έστω και λειψά ως S. Nico τον Άγιο Νικόλαο αλλά και την Vastanza, δηλαδή την Άνω και Κάτω Κώμη, γνωστοί οικιισμοί της Ελίμειας με το ως πρότινος όνομα Βάντσις. Δεν γνώριζε ότι στο ίδιο οροπέδιο οι Βάντσις είχαν 251 εστίες την εποχή αυτή, ενώ η Κάλιανη, μετέπειτα Αιανή, τριπλάσιες;[48]

Αλλά, θα πεις, συνέχισα ότι η μνήμη άγεται και φέρεται ανάλογα με τους καιρούς, όπως και οι ιδιοκτήτες της ή οι εργαλειοποιοί της. Αν, βέβαια, θέλεις πάμε στους σύγχρονους καιρούς, όταν τα τζαμιά των Τούρκων που έφυγαν από δω τα διαμόρφωσαν το 1925[50]οι πρόσφυγες της Φτελιάς και Γαλλιάνας σε Δημοτικό Σχολείο το πρώτο, σε Σχολείο ομού με χριστιανικό ναό το δεύτερο.[51] Μεταμορφώσεις, η μεν του ουρανού, η έτερη γήινη, αλλά η βάση τους πέρα από τα λόγια ίδια: ενσωμάτωση στο περιβάλλον.

Εικόνα 6. Γερμανικός χάρτης του 1544 με τον ποταμό Αλιάκμονα, την οροσειρά της Πίνδου και τον Όλυμπο: Münster Sebastian, New Griechenland mit andern anstossenden ländern wie es zu unsern zeiten beschribe nist, 1544

Στη σκιά του Γκιοζ Τεπέ
Εδώ κι αιώνες το ξέρω, με διέκοψε. Δεν μετράει το μέγεθος, αλλά το μέσον, οι σχέσεις, το ψεύτικο κλάμα, η γονυκλισία, η υποταγή. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυτά τα «προτερήματα» θα αυξάνονται γεωμετρικά. Και μάλιστα, κάτι πολύ ιδιαίτερο να σε πω, όταν άρχισε η λεπτομερής χαρτογράφηση, πάλι ήμουν αποσυνάγωγο. Είχα ατυχήσει, βρίσκομαι δίπλα στο Γκιοζ Τεπέ, που έκτοτε με μονοπωλεί ως σήμερα.[56] Γιατί όμως, αφού έχουμε το ίδιο εδαφικό υπόστρωμα, ασβεστόλιθος, και όμοια χλωρίδα (άρκευθοι, κέδρα και δρύες) και πανίδα. Επειδή είναι λίγο πιο ψηλό από μένα; Στο κάτω κάτω αν ήταν όντως καλύτερο εμού, θα το σχεδίαζαν, όπως είπες, αρκετά νωρίς οι χαρτογράφοι.

Συνέχισα λέγοντας πως έκτοτε ύστεροι χαρτογράφοι άρχισαν να το παραθέτουν σχεδιαστικά και ονομαστικά ως Goestepe τo 1875,[65]ενώ Σκώτοι συνάδελφοί τους εν έτει 1911 το ονομάτισαν Σκοπός, μάλιστα το είπαν και βουνό (Μ. Skopos).[66] Τοποθέτησαν όμως τον οικισμό Akbunar (Νίσβουρου στην ιδιόλεκτο, Λευκόβρυση αργότερα) σε λανθασμένη θέση, τι να πρωτοπιστέψει κανείς στην Επιστήμη της Γεωγραφίας, και το κυριότερο άλλαξαν τον δρόμο Βεροίας-Κοζάνης που περνούσε κάτω από τους πρόποδές του.

Εικόνα 7. Ιταλικός χάρτης του 1585 με σημειωμένες τη Vastanza (Βάντσες ή Άνω και Κάτω Κώμη) ως και τον S. Nicolo, εξαφανισμένο σήμερα οικισμό ευρισκόμενο νοτίως του χωριού Αμυγδαλιά Κοζάνης:  Bonsignori Stefano, Hellenic peninsula: Greece, Albania, Bosnia and Bulgaria 1585

Γαλλιάνα και Φτελιά
Άρχισε να γελάει σαρδώνεια. Αν είναι δυνατόν, είπε, από τον 14ο αιώνα ως το 1923 που έφυγαν οι μουσουλμάνοι από επάνω και γύρω μου, να άκουσα ελληνική λέξη, εκτός από τους περαστικούς! Για να το αποτυπώσουν έτσι ή ήταν πεπλανημένοι ιδεολόγοι ή μικροί στην ηλικία ή έκαναν χάρες σε γνωστούς και φίλους των, μετά ή χωρίς ανταμοιβή.

Εικόνα 8.Εθνολογικός χάρτης Δυτικής Μακεδονίας. Οι πρόποδες του Μποζ και Γκιοζ Τεπέ παρουσιάζονται ως κατοικημένες από ελληνόφωνο πληθυσμό, κάτι που δεν ίσχυε: Kümmerly & Frey, Carte ethnographique de la Macédoine, de l’ Èpireet de la Thrace (1912), 1912-1919

Εικόνα 8. Καλλιεργητικά δάνεια προσφύγων Γαλλιάνας 1924, τα οποία συμψηφίζονται με πρότερα έτερα. Ενδιαφέρουσα η αναγραφόμενη πρόταση για «τα δεινά τα οποία υπέστησαν οι ατυχείς πρόσφυγες» όσο και η πληροφορία ότι η Εθνική Τράπεζα διατηρούσε υπoκατάστημα στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης το 1922: Τσακόγλου Βασιλική, Ιστορικά έγγραφα, 3/4/2014

Κατοχή
Με ρώτησε μετά αν γνωρίζω γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας τριγύρω του. Απάντησα ναι, συνέβησαν στους πρόποδές σου. Έχω διαβάσει ομιλία του 1938 δασκάλου της Γαλλιάνας, που εκθειάζει τον Ιωάννη Μεταξά και βάλλει εναντίον του πρότερου πολιτικού συστήματος, της δημοκρατίας, για την οποία προσέθετε διαπρυσίως ότι μετεβλήθη εις δημοκρατίαν των ολίγων επιτηδείων, εις οχλοκρατίαν και τέλος εις αναρχίαν[89]

Κάτοικοι από δω συνέχισα, εργάζονταν σε γερμανικά έργα στη Θεσσαλονίκη.[91] Ένας υπέστη ζημίες από αντικομουνιστές οπλίτες,[92] αλλά οι περισσότεροι από αντάρτες του ΕΛΑΣ, καθώς από τα τέλη ήδη του 1942 ορισμένοι κάτοικοι εντάχθηκαν σε εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις.[93] Οι Ελασίτες κατέσχεσαν ζώα, τρόφιμα, οικιακό εξοπλισμό, στρατιωτικό υλικό, κιάλια π.χ., ρολόγια, ακόμα κι ένα υποδήλατο.[94] Επί Εαμοκρατίας μάλιστα σκότωσαν στο ξύλο και μετά αποτελείωσαν με μαχαίρια τέσσερις αντικομουνιστές οπλίτες δημοσίως στην πλατεία της Φτελιάς,[95] αλλά δεν πείραξαν καμιά δεκαριά οπλισμένους αντικομουνιστές της, διότι δεν βαρύνονταν με δράσεις εκτός του χωριού.[96] Ειδικότερα…

Κατάβαση
Ωραιότατα, το είπα, αποχωρώ, μπαίνω στη λήθη ως την επόμενη φορά, που θα έρθεις. Αποκρίθηκε όμως με ταχύτητα:

Φορτώθηκα τα πράγματά μου κι άρχισα την κατάβαση. Δεν συμβαίνει συχνά να ομιλεί κανείς με υψώματα, δεν το έχω ακούσει άλλη φορά.

Θα ξαναπάω μόλις ανοίξει ο καιρός.

 

Βιβλιογραφία
Αρχεία

TITI LIVI AB VRBE CONDITA LIBER XLV, 45/30,  https://www.thelatinlibrary.com/livy/liv.45.shtml

Tsorlini Angeliki, The map sheet » Kozani » in scale 1:50000, compiled by the Greek Cartographic military Service, 1917https://www.researchgate.net/figure/The-map-sheet-Kozani-in-scale-150000-compiled-by-the-Greek-Cartographic-military_fig7_281526377

Αρχείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης
– Γενική Έκθεσις, Γ΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια Κοζάνης, σχολ. έτος 1949 -1950, Χρ. Κούρος 31-8-1950

Αρχείο Πρωτοδικείου Κοζάνης
– Πρακτικά Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης 1946

Γενικά Αρχεία του Κράτους/Αρχεία Νομού Κοζάνης (ΑΝΚ)
– 60/66/314, Αλλαγή ξενόφωνων ονομάτων θέσεων, χορήγηση εφοδίων ύδρευσης, τριμηνιαίοι λογαριασμοί Δήμων και Κοινοτήτων, δικαίωμα βοσκής κ.α. 1949-1960, Αρχείο Νομαρχίας Κοζάνης 15.1
– 60/223/1386, Ομιλίες δασκάλων για Μεταξά και 4η Αυγούστου 1938
– 60/247/1560, Δηλώσεις ζημιών από Γερμανούς και Ιταλούς στις κοινότητες Βαθυλάκκου (Σέρβια, Σιάτιστα), Λευκάρων, Μεσιανής, Σπάρτου, Σταυρωτής, Ροδιανής και Φτελιάς 1945
– 70/55, Δημοτικά Σχολεία Εκπαιδευτικής Περιφερείας Κοζάνης με το διδακτικό προσωπικό 1914-1966. Κατάσταση επιθεωρητών τους 1921-1968, Αρχείο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κοζάνης 13.1
– 70/73, Εκθέσεις επιθεωρήσεως Σχολείων περιφερείας Κοζάνης 1921-1928
– 70/74, Μισθολογικά δασκάλων. Πράξεις επιθεωρητή Περιφερείας Κοζάνης
– 70/81, Πράξεις-Εκθέσεις επιθεωρητή Δημοτικών Σχολείων Κοζάνης, Επιθεώρησις 1936-1937
– 234/1/5, Βιβλίο περιέχον βερεσέδια 1884-1899, Ιδιωτική συλλογή Δόκου 20.1

Γενικόν Επιτελείον Στρατού (ΓΕΣ)
– Ο Ελληνικός Στρατός κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τ. Α΄, Σχεδιαγράμματα, Εθνικόν Τυπογραφείον, εν Αθήναις 1940

Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ)
– Κοζάνη, επιτελικός χάρτης της Ελλάδος προσωρινή έκδοση, κλίμαξ 1:100.000, Αθήναι 1929
– Κοζάνη, επιτελικός χάρτης της Ελλάδος, 1:100.000, Αθήναι Απρίλιος 1934 (προσφορά προς αντιγραφήν Κοσμά Σπανού)

Δημητριάδης Βασίλης, Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή, (εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια), Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1973

Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (ΔΒΘ)
– Ακρίται του Βορρά 1947, Εβδομαδιαίον όργανον της ΕΣΕΑ Ακριτών, Θεσσαλονίκη
Ημερησία πρωινή εφημερίς της Θεσσαλονίκης, ιδρ: Π. Ξ. Λεβαντής, διευθ: Β. Α. Μεσολογγίτης
– Το Φως 1945, Ημερησία πρωινή εφημερίς, διευθυντής Δ. Ρίζος, Θεσσαλονίκη

Διδασκαλικόν Βήμα, επίσημον όργανον της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τ. 174/10-10-1951, http://doe.gr/wp-content/uploads/2019/11/10OCT1951.pdf

Θουκυδίδης, Ἱστορίαιhttps://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=73&page=81

Καμπουρίδης Κώστας-Σαλακίδης Γιώργος, Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές, Σταμούλης Αντ.-Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Θεσσαλονίκη 2013 (προσφορά Ματίνας Τσικριτζή-Μόμτσιου)

Κυνηγετικές σελίδες: 2013-10-22 Πτελέα Κοζάνηςhttps://kynigetikes.selides.org/index.php?option=com_content&view=article&id=942:2013-10-22-ptelea-kozanis&catid=48&Itemid=186

Λεξικό Liddell -Scott Κωνσταντινίδουhttps://myria.math.aegean.gr

Παναγιωτόπουλος Βασίλης -Δημητρόπουλος Δημήτρης -Μιχαηλάρης Παναγιώτης (επιμ.), Αρχείο Αλή Πασά Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Αθήνα 2010, τ. Α΄ (προσφορά προς ανάγνωσιν Βασιλείου Καραγιάνη)

Πληθυσμός της Ελλάδος κατά την απογραφήν της 15-16 Μαΐου 1928, Εθνικόν Τυπογραφείον, Αθήναι 1935https://www.eetaa.gr/metaboles/apografes/apografi_1928_2.pdf

Πληθυσμός της Ελλάδος κατά την απογραφήν της 1ης Μαρτίου 1971, ΕΣΥΕ, Αθήναι 1972https://www.eetaa.gr/metaboles/apografes/apografi_1971_1.pdf

Σχινάς Νικόλαος, Οδοιπορικαί σημειώσεις Μακεδονίας, Ηπείρου, νέας οροθετικής γραμμής και Θεσσαλίας, συνταχθείσαι τη εντολή του επί των στρατιωτικών υπουργού, Messager d` Athenes, τ. Α΄,  Αθήναι 1886

Σπανός Κώστας, Οι οικισμοί της περιοχής των Σερβίων και τα ονόματα των αφιερωτών τους στην πρόθεση 421 της Μονής της Μεταμορφώσεως των Μετεώρων (1592/93 – 19ος αι.)http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_32/ekd_pemk_32_Spanos.pdf

Τσικριτζής Λάζαρος, Μελέτης της βιοσυσσώρευσης βαρέων μετάλλων και ραδιονουκλιδίων σε φυτικούς οργανισμούς στη Δυτική Μακεδονία, Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2002, https://docplayer.gr/38827822-Meleti-tis-viosyssoreysis-vareon-metallon-kai-radionoyklidion-se-fytikoys-organismoys-sti-dytiki-makedonia.html

ΦΕΚ 300/Β 31-5-1983, http://gis.heraklion.gr/Data/FEK/F1983B0300_01.pdf

ΦΕΚ 630/Β 20/3/2013, https://www.eetaa.gr/metaboles/apografes/apografi_2011_defacto.pdf

Χάρτες
Antique Maps / Europe / Southern Europe / Greece, 1478, Rome edition of Ptolemy’s Geography, created under the direction of Conrad Swenheym, https://www.raremaps.com/gallery/detail/34698/decima-et-ultima-europe-tabula-ptolemy-swenheym

Bonsignori Stefano, Hellenic peninsula: Greece, Albania, Bosnia and Bulgaria 1585https://artsandculture.google.com/asset/hellenic-peninsula-greece-albania-bosnia-and-bulgaria/TwFnHP5RS-SU6g

Claudii Ptolemaei Geographia, Edidit Carolus Fridericus Augustus Nobbe, v. 1, Sumptibus et typis Caroli Tauchnitii, Lipsiae, 1843, 196-197, https://books.google.gr/books?id=4ksBAAAAMAAJ&pg=PA3&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false

File:Stefano Bonsignori – Hellenic peninsula- Greece, Albania, Bosnia and Bulgaria – Google Art Project.jpg, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stefano_Bonsignori_-_Hellenic_peninsula-_Greece,_Albania,_Bosnia_and_Bulgaria_-_Google_Art_Project.jpg

Gerard Mercator, Macedonia Epirvs et Achaia, Duisburg 1589, https://www.oldmapsonline.org/map/unibern/000864225

GoogleEarth

HondiusHenricus, Macedonia Epirvs et Achaia, 1630, https://www.oldmapsonline.org/map/unibern/001282075

Macedonia including Paeonia with the adjacent parts of Illyrian and Epirus στο LEAKE, William Martin. Travels in Northern Greece, vol. III, Amsterdam, Adolf M. Hakkert, 1967, Collection

Hellenic Library – Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation, https://eng.travelogues.gr/item.php?view=57490

Johnston, W. & A.K., Greece, W.& A.K. Johnston, Edinburgh 1911, https://www.oldmapsonline.org/map/rumsey/2763.021

Justus Perthes, Gotha 1875, https://www.oldmapsonline.org/map/rumsey/2449.062

Kozáni, 1:100,000 map, War Office, London 1944, http://digitalarchive.mcmaster.ca/islandora/object/macrepo:20607 (υπόδειξη εύρεσης Tom Evans)

Kümmerly & Frey, Carte ethnographique de la Macédoine, de l’Èpire et de la Thrace (1912), 1912-1919, https://www.oldmapsonline.org/map/geoportost/BV042751193

Münster Sebastian, New Griechenlandmitandernanstossendenländernwieeszuunsernzeitenbeschribenist, 1544, https://www.oldmapsonline.org/map/cuni/837858

Stieler Adolf-PetermannA., Griechenland Und Der Griechisch-Turkische Archipel,

Justus Perthes, Gotha 1875, https://www.oldmapsonline.org/map/rumsey/2449.062

Turkey II: containing the northen part of Greece, Baldwin and Cradock, London 1829, https://www.oldmapsonline.org/map/uu/1874-372651b

Χάρτα του Ρήγα, 1797, φύλλα 5, 8, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A1%CE%AE%CE%B3%CE%B1

Βοηθήματα
Boztepehttps://en.wikipedia.org/wiki/Boztepe

Gerardus Mercator, 12/12/2019, https://www.thoughtco.com/gerardus-mercator-maps-1435695

Chatzigeorgiou Natasa, Τοπική Κοινότητα Πτελέας24/9/2012, https://issuu.com/dimos_kozanis/docs/ptelea

Hasluck F., Christianity And Islam Under The Sultans, Vol II, Oxford at the Clarenton Press, 1929, https://archive.org/details/chrstianityandis032586mbp

Leake William, Travels in Northern Greece, London 1835, τ. 3, https://archive.org/details/gri_000033125008698322/page/n319/mode/2up

Salakidis Georgios, Yunanistan’daki Türk yer adlarının etimolojisi (in Turkish),  https://www.academia.edu/20428061/Yunanistandaki_T%C3%BCrk_yer_adlar%C4%B1n%C4%B1n_etimolojisi_in_Turkish_

Sebastian Münster, https://en.wikipedia.org/wiki/Sebastian_M%C3%BCnster

Stefano Bonsignori (cartographer), https://en.wikipedia.org/wiki/Stefano_Bonsignori_(cartographer)

Αρβανιτόπουλος Α., Ανασκαφαί και έρευναι εν Θεσσαλία και Μακεδονία κατά το έτος 1912https://ir.lib.uth.gr/xmlui/bitstream/handle/11615/5958/article.pdf?sequence=1&isAllowed=n

Γουναρόπουλος Κωνσταντίνος, «Κοζανικά», Πανδώρα τ. 22 (1872), φυλλάδιο 525, σσ. 488-97

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 2011-2014 (ΣΥΝΟΨΗ) Α΄ ΦΑΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΣ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ∆ΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ), Σεπτ. 2001, https://cityofkozani.gov.gr/documents/10182/564282/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%88%CE%B7+%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D+%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D+%CE%94.+%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82+2011-2014_jessica.pdf/8df50cbf-5b9a-4aa2-8da8-9470702cdccc

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥΚΟΖΑΝΗΣ 2007-2010, Α΄Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός, Υφιστάμενη Κατάσταση –Στρατηγική του Δήμου Κοζάνης, Κοζάνη ΙΟΥΛΙΟΣ 2008, https://cityofkozani.gov.gr/documents/10182/564278/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%88%CE%B7+%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D+%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D+%CE%94.+%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82.pdf/4860159c-d8b8-499b-a3b9-1842ed5ab4bf

Ηλιάδου -Τάχου Σοφία, «Η εκπαιδευτική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία την περίοδο 1912 -1941, μέσα από τις εκθέσεις των Επιθεωρητών», Όψεις της Δυτικής Μακεδονίας, Βιβλιολογείον, Φλώρινα 2006, 287 -328

Καλινδέρης Μιχαήλ, Γραπτά μνημεία από τη Δυτ. Μακεδονία, χρόνων Τουρκοκρατίας, Επαρχιακή Φωνή, Πτολεμαΐδα 1940

Καλλιανιώτης Αθανάσιος, Οι Πρόσφυγες στη Δυτική Μακεδονία κατά την περίοδο 1941 -1946, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2007, https://phdtheses.ekt.gr/eadd/handle/10442/19183

Καλλιανιώτης Αθανάσιος, Φονευθέντες από το ΕΑΜ/ΚΚΕ στην επαρχία Κοζάνης 1943-1945: γραφιστικές απεικονίσεις, https://blogs.sch.gr/thankall/?p=1570

Καλλιανιώτης Θανάσης, Η βυζαντινή κι οθωμανική Κερασιάhttps://blogs.sch.gr/thankall/?p=941

Καλλιανιώτης Θανάσης, Καρά Ορμάν Ασβεστόπετραςhttps://blogs.sch.gr/thankall/?p=1479

Μαρούδη Ελένη, Πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου στην Επαρχία -Υποδιοίκηση Κοζάνης, μεταπτυχιακή εργασία στο ΔΠΘ, Κομοτηνή 2009, https://repo.lib.duth.gr/jspui/handle/123456789/10190

Ντάσιου Κωνσταντίνα, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, 2014, http://ikee.lib.auth.gr/record/134438/files/GRI-2014-12463.pdf

Σαμσάρης Δημήτριος, Από την έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Δυτικής Μακεδονίας κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, διαπιστώσεις σχετικά με την ιστορική τοπογραφία της Ελιμιώτιδας, ΕΜΣ, Θεσσαλονίκη 1983

Το κάστρο του Γλαhttps://www.orchomenos.gr/archaiologikoi-chwroi/gla/

Τσακόγλου Βασιλική, Εγκατασταθέντες στη Φτελιά (Ραχμαλί) Γαλλιάνας Κοζάνηςhttps://neoxoriperistasis.blogspot.com/2016/09/blog-post.html

Τσακόγλου Βασιλική, Ιστορικά έγγραφα, 3/4/2014, https://neoxoriperistasis.blogspot.com/search/label/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1

Τσότσος Γεώργιος, Ιστορική γεωγραφία της δυτικής Μακεδονίας: Το οικιστικό δίκτυο 14ος-17ος αιώνας, Σταμούλης, Θεσσαλονίκη 2012

Τσότσος Γεώργιος, Τα ορεωνύμια της Δυτικής Μακεδονίας στους χάρτες και στα γεωγραφικά έργα του 19ου αιώνα, σσ. 485-492, http://geolib.geo.auth.gr/index.php/pgc/article/download/9213/8965

ΦΩΤΙΑ ΠΤΕΛΕΑ, 14/3/2020, https://www.youtube.com/watch?v=4OtCEKmdfPc

Συνεντεύξεις
Μ., από Φτελιά, συνομιλία στο ΦΒ 15/1/2021

Ν., κυνηγός από Φτελιά, τηλεφωνική επικοινωνία 5/1/2021

Π., από Προάστειο, συνομιλία στο ΦΒ 5/1/2021

…………………………………………………………………………………………

Σημειώσεις

[1] Καλλιανιώτης Αθανάσιος, Ανάβαση στο Μποζ Τεπέhttps://www.youtube.com/watch?v=svy1RU22WJw&t=9s

[2] GoogleEarth

[3] ΓΥΣ, Κοζάνη, επιτελικός χάρτης της Ελλάδος προσωρινή έκδοση, κλίμαξ 1:100.000, Αθήναι 1929

[4] ΓΥΣ, Κοζάνη, επιτελικός χάρτης της Ελλάδος, 1:100.000, Αθήναι Απρίλιος 1934

[5] Τσότσος Γεώργιος, Ιστορική γεωγραφία της δυτικής Μακεδονίας: Το οικιστικό δίκτυο 14ος-17ος αιώνας, Σταμούλης, Θεσσαλονίκη 2012, σ. 242

[6] Ν., κυνηγός από Φτελιά, τηλεφωνική επικοινωνία 5/1/2021

[7] Tsorlini Angeliki, The map sheet » Kozani » in scale 1:50000, compiled by the Greek Cartographic military Service, 1917https://www.researchgate.net/figure/The-map-sheet-Kozani-in-scale-150000-compiled-by-the-Greek-Cartographic-military_fig7_281526377

[8] Ηλιάδου –Τάχου Σοφία, «Η εκπαιδευτική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία την περίοδο 1912 -1941, μέσα από τις εκθέσεις των Επιθεωρητών», Όψεις της Δυτικής Μακεδονίας, Βιβλιολογείον, Φλώρινα 2006, σ.σ. 287 -328, σ. 319

[9] Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), Κοζάνη, επιτελικός χάρτης 1:100.000, 1934 ό.π.

[10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 2011-2014 (ΣΥΝΟΨΗ) Α΄ ΦΑΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΣ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ∆ΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ), Σεπτ. 2001, σ. 34

[11] Παναγιωτόπουλος Βασίλης -Δημητρόπουλος Δημήτρης -Μιχαηλάρης Παναγιώτης (επιμ.), Αρχείο Αλή Πασά Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Αθήνα 2010, τ. Α΄, σ. 195

[12] Δημητριάδης Βασίλης, Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή, (εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια), Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1973, σ. 176

[13]  Θουκυδίδης, Ἱστορίαι (2.98.1-2.101.6), 2/99/2, https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=73&page=81

[14] TITI LIVI AB VRBE CONDITA LIBER XLV, 45/30,  https://www.thelatinlibrary.com/livy/liv.45.shtml

[15] Hasluck F., Christianity and Islam under the Sultans, Vol II, Oxford at the Clarenton Press, 1929, σσ. 529-530

[16] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 234/1/5, Βιβλίο περιέχον βερεσέδια 1884-1899/Σαρμουσαλάρ, Ραχμανλή

[17] ΦΩΤΙΑ ΠΤΕΛΕΑ, 14/3/2020, https://www.youtube.com/watch?v=4OtCEKmdfPc

[18] ΓΥΣ, Κοζάνη, επιτελικός χάρτης της Ελλάδος, 1:100.000, 1934 ό.π.

[19] Γενικά Αρχεία του Κράτους/Αρχεία Νομού Κοζάνης (ΓΑΚ/ΑΝΚ), 60/66/314, Αλλαγή ξενόφωνων ονομάτων θέσεων, χορήγηση εφοδίων ύδρευσης, τριμηνιαίοι λογαριασμοί Δήμων και Κοινοτήτων, δικαίωμα βοσκής κ.α. 1949-1960, Πρακτικόν 3ον, 12η απόφασις, Κοζάνη 10/12/1959 και συνημμένο έγγραφο αρ. 118

[20] Kozáni, 1:100,000 map, War Office, London 1944, http://digitalarchive.mcmaster.ca/islandora/object/macrepo:20607

[21] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 15.1/60/314, Αλλαγή ξενόφωνων ονομάτων θέσεων, χορήγηση εφοδίων ύδρευσης, τριμηνιαίοι λογαριασμοί Δήμων και Κοινοτήτων, δικαίωμα βοσκής κ.α. 1949-1960, αρ. 118, Πρακτικόν 3ον, 12η απόφασις, Κοζάνη 10/12/1959

[22] ΓΥΣ, Κοζάνη, επιτελικός χάρτης της Ελλάδος, 1:100.000, 1934 ό.π.

και Σχινάς Νικόλαος, Οδοιπορικαί σημειώσεις Μακεδονίας, Ηπείρου, νέας οροθετικής γραμμής και Θεσσαλίας, συνταχθείσαι τη εντολή του επί των στρατιωτικών υπουργού, Messager d` Athenes, Αθήναι 1886, τ. Α΄, σ. 140

[23] Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BC_%CE%9C%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BD_%CE%9B%CE%B7%CE%BA

[24] Leake William, Travels in Northern Greece, London 1835, τ. 3, σ. 298

[25] Σχινάς, Οδοιπορικαί σημειώσειςό.π., τ. Α΄, σ. 140

[26] Γουναρόπουλος Κωνσταντίνος, «Κοζανικά», Πανδώρα τ. 22 (1872), φυλλάδιο 525, σ. 494

[27] Καμπουρίδης Κώστας-Σαλακίδης Γιώργος, Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές, Σταμούλης Αντ.-Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Θεσσαλονίκη 2013

[28] Γενικόν Επιτελείον Στρατού (ΓΕΣ), Ο Ελληνικός Στρατός κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τ. Α΄, Σχεδιαγράμματα, Εθνικόν Τυπογραφείον, εν Αθήναις 1940, σχεδιάγραμμα υπ. Αριθ. 4, Γενικός Χάρτης Λαρίσης-Θεσσαλονίκης

[29] Ντάσιου Κωνσταντίνα, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, 2014, σ. 363

[30] Boztepehttps://en.wikipedia.org/wiki/Boztepe

[31] Π., από Προάστειο, συνομιλία στο ΦΒ 5/1/2021

[32]Λεξικό Liddell Scott Κωνσταντινίδουhttps://myria.math.aegean.gr/lds/data/volD/pdf/pg_0513.pdf

[33] Τσικριτζής Λάζαρος, Μελέτης της βιοσυσσώρευσης βαρέων μετάλλων και ραδιονουκλιδίων σε φυτικούς οργανισμούς στη Δυτική Μακεδονία, Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2002, σ. 202

[34] Chatzigeorgiou Natasa, Τοπική Κοινότητα Πτελέας, 24/9/2012, https://issuu.com/dimos_kozanis/docs/ptelea

[35] Αρβανιτόπουλος Α., Ανασκαφαί και έρευναι εν Θεσσαλία και Μακεδονία κατά το έτος 1912, σ. 242

[36] Καλινδέρης Μιχαήλ, Γραπτά μνημεία από τη Δυτ.Μακεδονία, χρόνων Τουρκοκρατίας, Επαρχιακή Φωνή, Πτολεμαΐδα 1940, σ. 13

[37] Λάαςhttps://myria.math.aegean.gr/lds/data/volC/pdf/pg_0003.pdf

[38] Σαμσάρης Δημήτριος, Από την έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Δυτικής Μακεδονίας κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, διαπιστώσεις σχετικά με την ιστορική τοπογραφία της Ελιμιώτιδας, ΕΜΣ, Θεσσαλονίκη 1983, σ. 147

[39] Το κάστρο του Γλαhttps://www.orchomenos.gr/archaiologikoi-chwroi/gla/

[40] Claudii Ptolemaei Geographia,

Edidit Carolus Fridericus Augustus Nobbe, v. 1, Sumptibus et typis Caroli Tauchnitii, Lipsiae, 1843

[41] Χάρτα του Ρήγα, 1797, φύλλα 5, 8, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A1%CE%AE%CE%B3%CE%B1

[42] Antique Maps / Europe / Southern Europe / Greece, 1478, Rome edition of Ptolemy’s Geography, created under the direction of Conrad Swenheymhttps://www.raremaps.com/gallery/detail/34698/decima-et-ultima-europe-tabula-ptolemy-swenheym

[43] Sebastian Münster, https://en.wikipedia.org/wiki/Sebastian_M%C3%BCnster

[44] Münster Sebastian, New Griechenland mit andern anstossenden ländern wie es zu unsern zeiten beschribe nist, 1544, https://www.oldmapsonline.org/map/cuni/837858

[45] Stefano Bonsignori (cartographer)https://en.wikipedia.org/wiki/Stefano_Bonsignori_(cartographer)

[46] File:Stefano Bonsignori – Hellenic peninsula- Greece, Albania, Bosnia and Bulgaria – Google Art Project.jpg,https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stefano_Bonsignori_-_Hellenic_peninsula-_Greece,_Albania,_Bosnia_and_Bulgaria_-_Google_Art_Project.jpg

[47] Gerard Mercator,Macedonia Epirvs et Achaia, Duisburg 1589, https://www.oldmapsonline.org/map/unibern/000864225καιHondiusHenricus, Macedonia Epirvs et Achaia, 1630, https://www.oldmapsonline.org/map/unibern/001282075

[48] Τσότσος Γεώργιος, Ιστορική γεωγραφία ό.π., σ. 248

[49] Σπανός Κώστας, Οι οικισμοί της περιοχής των Σερβίων και τα ονόματα των αφιερωτών τους στην πρόθεση 421 της Μονής της Μεταμορφώσεως των Μετεώρων (1592/93 – 19ος αι.), , σ. 201, http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_32/ekd_pemk_32_Spanos.pdf

[50] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 70/55/Φτελιά και 70/74/45, Βιβλίον Επιθεωρήσεως 1926

[51] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 70/81/Επιθεώρησις 1936, σσ. 121-122

[52] Turkey II: containing the northen part of Greece, Baldwin and Cradock, London 1829, https://www.oldmapsonline.org/map/uu/1874-372651b

[53] Η Μακεδονία το 1530 με βάση το συνοπτικό οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο ΤΤ 167 του οθωμανικού πρωθυπουργικού αρχείου Κωνσταντινούπολης, ΕΜΣ, Θεσσαλονίκη (υπό έκδοσιν), σ. 148

[54] Τσότσος Γεώργιος, Ιστορική γεωγραφία ό.π., σ. 240

[55] Καμπουρίδης -Σαλακίδης, Η επαρχία Σερβίων ό.π., σ. 178

[56] Τσότσος Γεώργιος, Τα ορεωνύμια της Δυτικής Μακεδονίας στους χάρτες και στα γεωγραφικά έργα του 19ου αιώνα, σσ. 485-492, σ. 287, http://geolib.geo.auth.gr/index.php/pgc/article/download/9213/8965

[57] Καλινδέρης, Γραπτά μνημεία ό.π., σ. 13

[58] Leake, Travels in Northern Greece ό., τ. 3, σ. 297

[59] Macedonia including Paeonia with the adjacent parts of Illyrian and EpirusστοLEAKE, William Martin. Travels in Northern Greece, vol. III, Amsterdam, Adolf M. Hakkert, 1967, Collection

Hellenic Library – Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation, https://eng.travelogues.gr/item.php?view=57490

[60] Leake, Travels in Northern Greece ό., τ. 3, σ. 583

Καλινδέρης Μιχαήλ, Γραπτά μνημεία ό.π., σ. 13

[62] Leake, Travels in Northern Greece ό., τ. 3, σ. 298

[63] Σχινάς, Οδοιπορικαί σημειώσεις ό.π., τ. 1., σσ. 133, 140

[64] Leake, Travels in Northern Greece ό., τ. 3, σσ. 304-305

[65] Stieler Adolf-PetermannA., Griechenland Und Der Griechisch-Turkische Archipel,

Justus Perthes, Gotha 1875, https://www.oldmapsonline.org/map/rumsey/2449.062

[66] Johnston, W. & A.K., Greece, W.& A.K. Johnston, Edinburgh 1911, https://www.oldmapsonline.org/map/rumsey/2763.021

[67] Καμπουρίδης -Σαλακίδης, Η επαρχία Σερβίων ό.π., σσ. 78, 100, 139

[68] Τσότσος, Ιστορική γεωγραφία ό.π., σ. 239

[69] Καλλιανιώτης Θανάσης, Η βυζαντινή κι οθωμανική Κερασιάhttps://blogs.sch.gr/thankall/?p=941

[70] Καμπουρίδης -Σαλακίδης, Η επαρχία Σερβίων ό.π., σ. 177

[71] Δημητριάδης, Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ό.π., σσ. 185-206

[72] Kümmerly & Frey, Carte ethnographique de la Macédoine, de l’Èpire et de la Thrace (1912), 1912-1919, https://www.oldmapsonline.org/map/geoportost/BV042751193

[73] Salakidis Georgios, Yunanistan’daki Türk yer adlarının etimolojisi (in Turkish), σ. 3, https://www.academia.edu/20428061/Yunanistandaki_T%C3%BCrk_yer_adlar%C4%B1n%C4%B1n_etimolojisi_in_Turkish_

[74] Καλλιανιώτης Θανάσης, Καρά Ορμάν Ασβεστόπετραςhttps://blogs.sch.gr/thankall/?p=1479

[75] Τσότσος, Ιστορική γεωγραφία ό.π., σ. 242

[76] Μαρούδη Ελένη, Πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου στην Επαρχία -Υποδιοίκηση Κοζάνης, μεταπτυχιακή εργασία στο ΔΠΘ, Κομοτηνή 2009, σσ. 86-169

[77] Πληθυσμός της Ελλάδος κατά την απογραφήν της 15-16 Μαΐου 1928, Εθνικόν Τυπογραφείον, Αθήναι 1935, σ. 208

[78] Πληθυσμός της Ελλάδος κατά την απογραφήν της 1ης Μαρτίου 1971, ΕΣΥΕ, Αθήναι 1972, σ. 109

[79] Chatzigeorgiou, Τοπική Κοινότητα Πτελέας ό.π.

[80] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 70/55, σ. 143

[81] Απογραφή 2011, ΦΕΚ 630/Β 20/3/2013, σ. 10986

[82] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥΚΟΖΑΝΗΣ 2007—2010, Α΄Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός, Υφιστάμενη Κατάσταση –Στρατηγική του Δήμου Κοζάνης, Κοζάνη ΙΟΥΛΙΟΣ 2008, σ. 282

[83] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 70/73, 1922-28, σσ. 220-221

[84] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 70/73, 1922-28, σσ. 177

[85] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 208/1255, Κατάστασις απόρων προγράμματος Δεκεμβρίου 1946, Εν Γαλλιάνα 9/2/1947

[86] Αρχείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης, Γενική Έκθεσις, Γ΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια Κοζάνης, σχολ. έτος 1949 -1950, Χρ. Κούρος 31-8-1950, σ. 29

[87] Μ., από Φτελιά, συνομιλία στο ΦΒ 15/1/2021

[88] Τσακόγλου Βασιλική, Εγκατασταθέντες στη Φτελιά (Ραχμαλί) Γαλλιάνας Κοζάνηςhttps://neoxoriperistasis.blogspot.com/2016/09/blog-post.html 

[88α], Διδασκαλικόν Βήμα, επίσημον όργανον της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τ. 174/10-10-1951, σ. 8

[89] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 60/223/1386, Ομιλίες δασκάλων για Μεταξά και 4η Αυγούστου 1938, Δημοτικόν Σχολείον Γαλλιάνας προς Νομαρχίαν Κοζάνης, εν Γαλλιάνα 3/7/1938

[90] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 60/223/1386, ό.π., Δημοτικόν Σχολείον Πυλωρών προς Νομαρχίαν Κοζάνης, α.π. 70, εν Πυλωροίς 5/7/1938

[91] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 60/247/1560/ΦτελιάΔήλωσις ζημιών υπό Γερμανών, Κοντούδης Ι 1945

[92] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 60/247/1560/ΦτελιάΔήλωσις ζημιών υπό Οργανοσεως<Π.Α.Ο.>, Κοντούδης Ι. 1945

[93] Καλλιανιώτης Αθανάσιος, Οι Πρόσφυγες στη Δυτική Μακεδονία κατά την περίοδο 1941 -1946, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2007, σ. 163 και του ιδίου Φονευθέντες από το ΕΑΜ/ΚΚΕ στην επαρχία Κοζάνης 1943-1945: γραφιστικές απεικονίσειςhttps://blogs.sch.gr/thankall/?p=1570

[94] ΓΑΚ/ΑΝΚ, 60/247/1560/Φτελιά, Δήλωσις ζημιών υπό ανταρτών… 1945

[95] Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (ΔΒΘ), Το Φως (1-7-1945) 4

[96] Π.Γ, ηλικιωμένος μάρτυρας από Οινόη, συνέντευξη στην Κοζάνη το 2004

[97] Αρχείο Πρωτοδικείου Κοζάνης, Πρακτικά Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης, αρ. 438/15-7-1946

[98] ΔΒΘ, Ακρίται του Βορρά (20-1-1047) 2

[99] ΦΕΚ 300/Β 31-5-1983, σ. 2620-2621

[100] Ληστεία σε βάρος 86χρονου στην Πτελέα Κοζάνης, 9.5.2015, https://kozani.tv/index.php/16971-%CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82-86%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82.html

[101] Κυνηγετικές σελίδες: 2013-10-22 Πτελέα Κοζάνηςhttps://kynigetikes.selides.org/index.php?option=com_content&view=article&id=942:2013-10-22-ptelea-kozanis&catid=48&Itemid=186

Exit mobile version