Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουλίου στην Κοζάνη η 4η συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027 ενός οργάνου που σύμφωνα με την ΕΕ αποτελεί το υπέρτατο όργανο της Μετάβασης.
Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως ανακοίνωση ήταν ότι για τις 3 προσκλήσεις που εξέδωσε το ΣΔΑΜ για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για νέες και υπό σύσταση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα δημιουργηθούν όταν αυτές οριστικοποιηθούν 3000 νέες θέσεις εργασίας. Εκ μέρους της Μετάβασης ΑΕ έγινε αναφορά κυρίως στα νέα κέντρα δεξιοτήτων που αναμένεται να δημιουργηθούν, σε δράσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα καθώς και στη διαδικασία μεταβίβασης από την ΔΕΗ στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ 97.000 στρεμμάτων γης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη συνεδρίαση σίγουρα δεν ευνόησε την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αφού αναλώθηκε πλήρως σε παράλληλους μονολόγους και ανακοινώσεις. Είναι δεδομένο ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός σύστασης της συγκεκριμένης επιτροπής που ήταν η λειτουργία «από κάτω προς τα πάνω» της διαδικασίας μετάβασης. Ο ρόλος της οφείλει να γίνει περισσότερο αντιπροσωπευτικός και ουσιαστικός με αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Κατά τα άλλα 5 χρόνια μετά την ανακοίνωση της βίαιης απολιγνιτοποίησης συνεχίζουμε να ακούμε ανακοινώσεις χωρίς ακόμη να κατασκευάζεται κανένα μεγάλο έργο και με μηδενική οικονομική απορρόφηση. Παρατηρούμε να εξελίσσονται μόνο δράσεις ανούσιας επιμόρφωσης μακριά από τη Δυτική Μακεδονία. Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης αναμένονται ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της εξέλιξης των διαδικασιών αφού το παρατηρητήριο που θα έπρεπε να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο αγνοείται έχοντας μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα.
Πάγιες θέσεις της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης αποτελούν:
- η αναθεώρηση του συστήματος λειτουργίας και διακυβέρνησης της διαδικασίας Μετάβασης έτσι ώστε η Τοπική Κοινωνία, με αυξημένη συμμετοχικότητα, να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων και όχι διακοσμητικό στοιχείο,
- η άμεση αναθεώρηση του υπάρχοντας Σχεδίου ΔΑΜ έτσι ώστε να καταστεί εμπροσθοβαρές αλλά και ουσιαστικό, διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια και ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις προσέλκυσης επενδύσεων,
- η συμμετοχή της ΔΕΗ ΑΕ σε όλη τη διαδικασία μετάβασης αναγνωρίζοντας την εταιρική ευθύνη της απέναντι στην περιοχή και παύοντας να λειτουργεί προνομιακά και αποκλειστικά με επιχειρηματικά κριτήρια εκμεταλλευομένη τα «φιλέτα» και τις «ευκαιρίες»,
- η στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων για κοινωφελείς σκοπούς και διάθεση ενεργειακού χώρου για μικρούς παραγωγούς,
- η προτεραιοποίηση κατασκευής μεγάλων έργων υποδομών (σιδηροδρομική σύνδεση, οδικοί άξονες, αναβάθμιση αεροδρομίου, ΒΙΠΕ) με χρηματοδότηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η Δυτική Μακεδονία να βγει από την απομόνωση και να αποτελεί επιχειρηματική επιλογή,
- η τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και στήριξη φορέων και κάτοικων της περιοχής σχετικά με την εξέλιξη και τις δράσεις του προγράμματος.
Ο Δήμος Κοζάνης οφείλει να είναι παρών σε όλες αυτές τις διαδικασίες και να έχει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου. Οι δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής Κοκκαλιάρη για τους λόγους της απουσίας από την διαδικασία μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν. Η απουσία προτάσεων, σχεδίου και διεκδικητικού πλαισίου είναι πασιφανής, καιρός να σταματήσουν την μετάθεση ευθυνών και να ασκήσουν ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή διοίκηση, αυτός είναι ο ρόλος τους.
Κοζάνη 09/07/2024
Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»