Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κατά την οποία εκπαιδεύτηκαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, συνολικά -25- αστυνομικοί και πυροσβέστες
Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης σε συνεργασία με την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα 30-04-2024 και κατά τις ώρες 09:00-13:30, εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Τροχαία Ατυχήματα με Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα», στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης.
Ο αυξανόμενος αριθμός ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους δημιουργεί νέα δεδομένα, ακόμη και για τις ομάδες άμεσης επέμβασης (αστυνομικούς και πυροσβέστες) όταν καλούνται να επιληφθούν σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε ώστε να γίνει το έργο των ομάδων επέμβασης όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και αποτελεσματικό, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ιδίων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου ΣΠΑΝΟΥΔΗ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκπαίδευσης τόνισε ότι η εκμάθηση των ενεργειών στον τρόπο αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ηλίας ΤΣΙΟΤΣΙΑΣ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δημήτριος ΜΑΝΤΑΛΙΑΣ, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ημερίδα, τόνισαν ότι είναι ιδιαιτέρως τιμητική η παρουσία καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και των ειδικών συνεργατών αυτού στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους εκπαιδευόμενους, δίνοντας λύσεις στις ανησυχίες τους.
Την εκπαιδευτική ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, κ. Νικόλαος ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Κοζάνης, Πύραρχος, κ. Γκίκας ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ, ο Πρόεδρος Επιτροπής Vision Zero Commission και Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Δρ. Ανδρέας ΣΤΟΪΜΕΝΙΔΗΣ και ο Αντιδήμαρχος Βοῒου υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, κ. Θεόδωρος ΠΙΤΤΑΣ.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών:
- κ. Δημητρίου ΣΤΗΜΟΝΙΑΡΗ, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα ομιλίας «Ηλεκτροκίνηση σήμερα»,
- κ. Γεωργίου ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΥ, Δρ. Μηχανολόγου Μηχανικού, συνεργάτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συμβούλου Ασφάλειας της RMS GREECE, με θέμα ομιλίας «Κίνδυνοι από Οχήματα Υψηλής Τάσεως – Μέτρα ασφάλειας έναντι ατυχημάτων και ανάφλεξης » και
- κ. Γεωργίου ΤΣΙΡΑΝΙΔΗ, Μηχανολόγου Μηχανικού, μηχανολόγου οχημάτων υψηλής τάσης Msc Μηχατρονικής, συνεργάτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα ομιλίας «Μπαταρίες και κυκλώματα υψηλής τάσης Ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων».
Το διεπιστημονικό προσωπικό με τις ιδιαίτερες γνώσεις του στις σύγχρονες εφαρμογές και μεθόδους τεχνολογίας εκπαίδευσε με επιτυχία τις ομάδες άμεσης επέμβασης, αποτελούμενες από αστυνομικούς και πυροσβέστες, για τον ασφαλή χειρισμό αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική άσκηση στην ηλεκτροκίνηση στον εξωτερικό χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης από τον κ. Δημήτριο ΤΣΙΑΜΗΤΡΟ, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον κ. Βασίλειο ΜΟΛΑΣΙΩΤΗ, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την οποία παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και εκπαιδεύτηκαν συνολικά -25- άνδρες και γυναίκες Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης.
Σκοπός της ημερίδας ήταν, τόσο η ενημέρωση και η εκπαίδευση των αστυνομικών – πυροσβεστών, όσο και η έγκαιρη και σωστή επέμβαση για την ασφάλεια των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα βρεθούν σε έκτακτη ανάγκη εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, διότι όταν υπάρχει η κατάλληλη γνώση, θα υπάρξει και ασφαλής διαχείριση οποιουδήποτε περιστατικού.