ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΟΡΔΑΙΑ ΕΥΦΟΡΗ – ΕΥΠΟΡΗ ΓΗ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ | 26-28 Απριλίου 2024
«εδώ είναι το σπίτι μου
Και απ’ το κατώφλι του εκτείνεται μια γλυκιά πληγή
Πέρα από τις παλιές αυλές της γειτονιάς
Πέρα απ’ τις άκομψες όψεις των πολυκατοικιών
Πέρα από τα κλειστά κουτούκια
Πέρα από τα αναφιλητά των πάρκων
Πέρα από την άπνοια των φουγάρων
Μένει μια πληγή ανοιχτή
Που με ενώνει με τον κόσμο»
Δ. Χατζηπαναγιωτίδης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
- Εργαστήριο κατασκευής τσόχας “Namad” και Δημιουργία συλλογικού έργου.
Η διαδικασία κατασκευής κετσέ-τσόχας υπήρξε ιστορικά η πιο παλιά μορφή κατασκευής υφάσματος. Η κατασκευή του κετσέ περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών υλικών (μαλλί προβάτου και αίγας, νερό και σαπούνι) και είναι μια διαδικασία συλλογική και εν δυνάμει θεραπευτική. Οι φόρμες κετσέ που θα δημιουργήσουμε στο εργαστήριο κατασκευής θα συντεθούν σε ένα ενιαίο συλλογικό έργο – καμβά. Αυτός ο καμβάς θα γίνει η αφορμή να χορέψουμε τοπία της φαντασίας μας και να τα αποτυπώσουμε πάνω του, με τη χρήση χρωμάτων ορυκτών υλικών.
Συντονισμός: Shekin – Δέσποινα Ναϊντί
Εμψυχώτριες: Shekin – Δέσποινα Ναϊντί, Θένια Αντωνιάδου, Ιωάννα Ζυμαρίτη
- Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes”
Τo εργαστήρι εμπνέεται από τις έννοιες του τοπίου και του σώματος και τις προσεγγίζει ως αλληλεξαρτώμενες οντότητες. Στο εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τη σωματικότητα του τοπίου που μας περιβάλλει, τη σημασία του για τον/ην καθένα/μία μας σήμερα και την σωματική-εκφραστική σχέση μας με αυτό.
Συντονισμός: Θένια Αντωνιάδου
Εμψυχώτριες: Θένια Αντωνιάδου, Ιωάννα Ζυμαρίτη
Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.Μ.Ε.Α. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση με την Underscore A.M.K.E., την οικονομική υποστήριξη στου Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 26/4
17:00 – 20:00 | Εργαστήριο κατασκευής τσόχας “Namad”: Ίδιασμα και στερέωμα.
Σάββατο 27/4
11:00-13:00 | Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes” (Α΄ομάδα)
13:00-14:00 | Διάλειμμα
14:00-17:00 | Εργαστήριο κατασκευής τσόχας “Namad”: Κατασκευή τσόχας
*17:00-20:00 | Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes” (Β΄ομάδα)
Κυριακή 28/4
17:00 – 20:00 | Δημιουργία συλλογικού έργου: Ζωγραφική στην τσόχα και κολάζ με φυσικά
υλικά & Σύνθεση για συρραφή
Τα εργαστήρια απευθύνονται: σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 15 ετών και άνω & σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία.
Συμμετοχή: δωρεάν
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας
*Το εργαστήρι του Σαββάτου στις 17:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Χορού Μάρθα – Δήμητρα Τασιούδη
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχών
Tl: 24630 22611 & 6984835845
Mail: thenianton@gmail.com, sillogosameaeordaias@gmail.com
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΩΝ
Θένια Αντωνιάδου
είναι χορεύτρια, δημιουργός και παιδαγωγός με έδρα την Αθήνα. Μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα Ν. Κοζάνης, σπούδασε στην επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» στην Αθήνα (2013) και στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Ε.Κ.Π.Α. (2016). Είναι φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: «Εικαστικές τέχνες και τοπίο: προσεγγίσεις του φυσικού και αστικού χώρου» (2023-25). Ως χορεύτρια συνεργάζεται με τη ομάδα σύγχρονου χορού Creo dance company και τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Underscore Α.Μ.Κ.Ε. η οποία έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το collective art space M54. Συμμετέχει στο εκπαιδευτικό-κινητικό πρόγραμμα «Σκυτάλη», το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χορογραφικών Κέντρων (EDN) στα 25 πιο εμπνευσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρώπης. Έχει εργαστεί στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων της Λυρικής Σκηνής, σε Δημόσια σχολεία της Αττικής και σε αναγνωρισμένες από το κράτος ερασιτεχνικές σχολές χορού.
Shekine – Δέσποινα Ναϊντί
Γεννήθηκε το 1996 στην Πτολεμαΐδα. Το 2022 αποφοίτησε από́ το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ με διδάσκοντα καθηγητή́ τον Άρη Κατσιλάκη. Επίσης το 2018 εισήχθη με υποτροφία έπειτα από́ πρόσκληση, στον δεύτερο κύκλο σπουδών (Laurea Magistrale) της Σχολής Καλών Τεχνών της Καρράρα (Accademia di BelleArti di Carrara), στην Ιταλία, με διδάσκοντα καθηγητή́ τον Pier Giorgio Balocchi και αποφοίτησε το 2020. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό́ Εικαστικών Τεχνών (Μ.Ε.Τ.) της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει εστιάσει στην έρευνα παραδοσιακών τεχνικών και υλικών από́ τις δυο χώρες καταγωγής της το Ιράν και την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί τα υλικά με ένα συμβολικό́ τρόπο στην εικαστική́ της δουλειά́, δημιουργώντας ένα διαλεκτικό́ παιχνίδι ανάμεσα στο μύθο και το πραγματικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, διαγωνισμούς και συμπόσια γλυπτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό́.
Ιωάννα Ζυμαρίτη
Είναι θεατρολόγος, ιδιοκτήτρια του πολυχώρου τέχνης «Τετράγωνο art space» και χορογράφος στην παιδική/εφηβική/συμπεριληπτική ομάδα Kuturu Dance Team. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από πολύ μικρή ασχολήθηκε με τη Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική και τον σύγχρονο χορό. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα με τη δωδεκάχρονη πορεία της στον τομέα της δημοσιογραφίας (Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ) πήρε πτυχίο διδασκαλίας χορού (Modern Dance Theatre, ISTD) με tutors την Αγγελική Ανδρινοπούλου και τη Χριστίνα Φωτεινάκη. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την κίνηση σε εφήβους και σε ενήλικες με σωματικές και εγκεφαλικές αναπηρίες – στο Ειδικό Λύκειο στον Ίλιον, στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ Παιανίας «Αγ. Χριστόφορος», στη συμπεριληπτική/εκπαιδευτική ομάδα «Ονειροδίαιτοι» και σε ομάδες που φιλοξενούνται στο «Τετράγωνο art space». Με όλες τις ομάδες χορογραφεί για παραστάσεις και Φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καρδίτσα.