giapraki.com

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Η τηλεθέρμανση Κοζάνης σε μία αβέβαιη πορεία

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2024, τέθηκε προς συζήτηση θέμα με τίτλο “Διευθέτηση θεμάτων τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου”. Ωστόσο, ο τίτλος αυτός αποδείχθηκε παραπλανητικός, καθώς στόχος του ήταν κυρίως η εξασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ ΑΕ για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης. 

Το κείμενο-εισήγηση προωθήθηκε για απόφαση υπό εκβιαστικούς όρους: 

ή το Δημοτικό Συμβούλιο θα το ενέκρινε, ή η τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν θα ξεκινούσε, παρόλο που η ΔΕΗ ΑΕ έχει υποχρέωση παροχής θερμικής ενέργειας δεδομένου  ότι υπάρχει ενεργή σύμβαση με τον Δήμο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ έχει ενημερώσει για τη λήξη της σύμβασης αυτής στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σε αυτό το κλίμα πίεσης, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να συμφωνήσει και να υπερψηφίσει :

 

Η δική μας προσέγγιση επικεντρώνεται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τηλεθέρμανσης. 

Μέχρι σήμερα, οι πολίτες ωφελήθηκαν  από ένα καθαρό περιβάλλον και εξοικονόμησαν δεκάδες-εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα περισσότερα από  τριάντα χρόνια λειτουργίας του έργου.

Πιστεύουμε ότι η τηλεθέρμανση είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί  και στο μέλλον, υπό δύο βασικούς όρους:

  1. Να διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική τιμή που θα την καθιστά ελκυστική για  τη χρήση της από τους πολίτες έναντι των ανταγωνιστικών καυσίμων
  2. Η σταδιακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να καλυφθεί το κενό στο θερμικό φορτίο του ενιαίου διασυνδεδεμένου συστήματος τηλεθερμάνσεων, που με τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, την ανυπαρξία επαρκούς αιτιολόγησης από τη δημοτική αρχή και την παντελή έλλειψη προοπτικής στο σχέδιο, η ΕΝΟΤΗΤΑ  καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

 

Exit mobile version