giapraki.com

Ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός ως πυλώνες της «Δίκαιης Μετάβασης» των λιγνιτικών περιοχών

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσιάζει ένα νέο, εκτενές αφιέρωμα με θέμα: “Ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός ως πυλώνες της «Δίκαιης Μετάβασης» των λιγνιτικών περιοχών”.

Η πανδημία του κορονοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν ως πρώτη κύρια επίπτωση μια, πρωτοφανών διαστάσεων, ενεργειακή κρίση.

Η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσουν σύντομα σε εξαιρετικά μεγάλης σημασίας διλήμματα.

-Θα επιμείνει η ΕΕ στους στόχους της πράσινης συμφωνίας για το 2030 και το 2050;

-Μπορούν τα κράτη-μέλη να ισορροπήσουν ανάμεσα στην έλλειψη ενεργειακών πόρων και στις δεσμεύσεις τους για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος;

Ήδη, σε αρκετές περιφέρειες της Ευρώπης, υπάρχουν συζητήσεις ή και αποφάσεις για την επαναλειτουργία ανθρακωρυχείων και λιγνιτωρυχείων.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΆΜΕ ΣΕ ΕΠΙΤΆΧΥΝΣΗ Ή ΕΠΙΒΡΆΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Η απάντηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η στρατηγική Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας αφορά και την Ευρώπη γιατί η εκπλήρωση ή μη των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε θρίαμβο ή καταστροφή που θα δημιουργεί και ευρωπαϊκό υπόδειγμα.

Το αφιέρωμα παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που είναι η Περιφέρεια με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις  , στοιχεία περιφερειακής, εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής, και καταθέσεις απόψεων αρμοδίων Υπουργών, Δημάρχων και Φορέων.

Η άποψη του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αναγκαστεί να επαναλειτουργήσει ζημιογόνες μονάδες. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης, οι επενδύσεις, οι υποδομές, η επανακατάρτιση των κατοίκων και η δημιουργία κινήτρων ελκυστικότητας της περιοχής, με λίγα λόγια δηλαδή, η Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική εποχή.

Αυτή την συγκεκριμένη περίοδο, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης.

Τα κράτη-μέλη που θα κινηθούν την επόμενη τριετία γρήγορα και μεθοδικά, υλοποιώντας τους παραπάνω στόχους, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση και θεσμική κατανόηση από εκείνα τα κράτη που θα περιμένουν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις της μετάβασης, μετά το τέλος της ενεργειακής κρίσης.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα, εδώ:

https://todiktio.eu/afieroma-diktyoy-energeiakos-kai-psifiakos-metaschimatismos-os-pylones-tis-quot-dikaiis-metavasis-quot-ton-lignitikon-periochon/

 

Exit mobile version