- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Ενεργειακά παιχνίδια – Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
Η πρόσφατη είδηση για εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου μεταδόθηκε με τον σχολιασμό ότι έντονες είναι οι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ποιοι άραγε ανησυχούν πέρα απ’ εκείνους που ασφαλώς αγνοούσαν, πριν από την αναγγελία της είδησης, τα συμβαίνοντα; Μήπως οι κυβερνήσεις των χωρών ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί; Ασφαλώς ουδείς από αυτούς. Όσο για εκείνους που θα υποστούν τις συνέπειες δεν ανησυχούν βέβαια τώρα, οπωσδήποτε όμως θα νοιώσουν όχι με ευχαρίστηση την περαιτέρω μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Ασφαλώς δεν συνιστά έκπληξη η δυσμενής για τους πολλούς αυτή εξέλιξη. Το διεθνές σύστημα εξουσίας, που κόπτεται για τα δημοκρατικά ιδεώδη και την ελευθερία των λαών έχει εδώ και δεκαετίες στοχοποιήσει τους λαούς και τις μικρές, μη ελεγχόμενες από αυτό, επιχειρήσεις. Οι πολλοί φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, οι αρκετοί αυτάρκεις σύρονται στη φτώχια και οι μικρές επιχειρήσεις βάλλονται πανταχόθεν. Οι ολίγιστοι έχοντες (οικονομική ολιγαρχία) αυξάνουν τα κέρδη τους με ρυθμό εντυπωσιακό, καθώς έχουν αλώσει τις κυβερνήσεις, οι οποίες υπηρετούν αυτούς και όχι τους λαούς, που δοκιμάζονται.
Οι αναλυτές έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις για την εκτίναξη της τιμής. Κάποια ανάλυση θεωρεί ότι ο βαρύς χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα των χωρών της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία, κύριος προμηθευτής, έχει μειώσει τις παρεχόμενες ποσότητες προς αυτές. Μάλιστα η ανάλυση θεωρεί εκβιαστικό από πλευράς Ρωσίας το μέτρο, προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις, λόγω εκβιασμού (δεν το γράφει έτσι) των ΗΠΑ, και να προχωρήσει η κατασκευή του δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βαλτική θάλασσα. Για μία ακόμη φορά οι «κακοί» Ρώσοι ταλαιπωρούν τα «αγγελούδια» της Δύσης! Κάποιοι από την άλλη θεωρούν αγγελούδια τους Ρώσους και μη μετέχοντες στο διεθνές σύστημα εξουσίας. Αλλά τα αυξημένα κέρδη θα καταλήξουν άμεσα ή έμμεσα στα χέρια του ρωσικού λαού η στους εκεί οικονομικούς ολιγάρχες; Βέβαια η πίεση των ΗΠΑ για απομόνωση της Ρωσίας από τη δυτική αγορά είναι εμφανής. Η παρεμπόδιση κατασκευής όχι μόνο του δεύτερου αγωγού στη Βαλτική, αλλά και η ματαίωση κατασκευής του αγωγού προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας σε συνδυασμό με την εσπευσμένη κατασκευή άλλων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μη ρωσικών συμφερόντων οφείλονται σαφώς σε παρεμβάσεις των ΗΠΑ και στον ενδοτισμό διαφόρων κυβερνήσεων με την παράλληλη διαμόρφωση της κοινής γνώμης από φορείς και ομάδες που κόπτονται δήθεν για το περιβάλλον. Οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παραιτηθεί από τον γεωστρατηγικό (μέσω της οικονομίας) έλεγχο της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Αλλά βέβαια δεν είναι οι ΗΠΑ που ρυθμίζουν τις εξελίξεις. Το έδειξε η πρόσφατη δεινή ήττα τους και η ταπείνωσή τους με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ρυθμιστής είναι το αδηφάγο κεφάλαιο, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο έδαφος της υπερατλαντικής χώρας. Και ευνοεί το κεφάλαιο η πρόκληση τεχνηέντως εντάσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη, όπως οι δύο μεγάλες του 20ου αιώνα, στο τέλος των οποίων ο μόνος νικητής ήταν οι τραπεζίτες, που δάνεισαν και σε «νικητές» και σε ηττημένους, χωρίς να αναρωτηθεί ουδείς: Που τα βρίσκουν οι ισχυροί τα χρήματα μετά από το χαλασμό των πάντων;
Στα πλαίσια της υποκριτικής αγωνίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η χώρα μας έσπευσε να εκτελέσει τις έξωθεν εντολές και παραιτήθηκε από την εξυπηρέτηση των αναγκών της βασικά από εγχώρια καύσιμα. Αδρανοποίησε τις θερμικές μονάδες με καύσιμο τον λιγνίτη, οι οποίες πλήττονταν από το διαρκώς αυξανόμενα πρόστιμα λόγω εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Και όπως γράψαμε σε άλλο άρθρο οι οικονομικοί ολιγάρχες δεν δείχνουν ζήλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου στις υπανάπτυκτες χώρες, όπου επενδύουν για τη διόγκωση των κερδών τους, επιβάλλουν όμως να λάβουν μέτρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κι’ αυτό ενώ η άφρων πολιτική της «ελεύθερης» αγοράς συντελεί στη σταδιακή αποβιομηχάνιση και τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων. Η μείωση του πληθυσμού λόγω δημογραφικής γήρανσης θα σημάνει περαιτέρω μείωση της ανάγκης σε φυσικό αέριο. Βέβαια οι κρατούντες, υπό τις ζητωκραυγές των ποικιλομόρφων φερεφώνων, στοχεύουν στο να αυξήσουν τον πληθυσμό της γηράσκουσας ηπείρου μας με την αθρόα έλευση των αποκλήρων από τις χώρες, τις οποίες έχουν άγρια λεηλατήσει ή αφανίσει μέσω πολεμικών αναστατώσεων διάρκειας.
Υπό τις συνθήκες που επικρατούν φαντάζει ως λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας η με εντατικό ρυθμό εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πολλοί έχουν πεισθεί ότι η χώρα μας με την ανεξάντλητη ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς κατά περιοχές ανέμους είναι σε θέση να καταστεί ακόμη και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Και σπεύδουν να προπαγανδίσουν την πράσινη ενέργεια ή σιωπούν όταν υπουργός της κυβέρνησης βεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν θα αντλήσει ποτέ πετρέλαιο (ίσως και φυσικό αέριο). Δεν είπε ψέμματα ο άνθρωπος, αποκάλυψε ότι αυτή είναι η έξωθεν εντολή, στην οποία θα υπάκουε η οποιαδήποτε κυβέρνηση, κατά το παρελθόν, και θα υπακούσει η οποιαδήποτε στο μέλλον. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ είναι τεράστια. Μας αρκεί ο ρόλος του διακομιστή αυτού δια του εδάφους μας! Η πρόκληση της γείτονος Τουρκίας απλά θολώνει τα νερά. Οι ισχυροί της έχουν παραχωρήσει δικαιώματα σε βάρος μας με την ένοχη σιωπή ενώπιον των προκλήσεων και αυθαιρεσιών της, τις οποίες μας υποχρεώνουν να αποδεχθούμε σιωπηλά, εν γνώσει ότι τελικά τα κοιτάσματα δεν ανήκουν σε χώρες, αλλά σε εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες μοιράζουν ψίχουλα σ’ αυτές κρατώντας για λογαριασμό τους τα υπερκέρδη! Και εμείς μη αισθανόμενοι πλέον ισχυροί στα πλαίσια της ΕΕ καυχόμαστε για την απόκτηση και νέων φίλων και συμμάχων, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που πρωτοστάτησε στον σχηματισμό του στρατού των δολοφόνων (ISIS) και σπέρνει τον όλεθρο στην Υεμένη!
ΟΙ αναλυτές εκτιμούν ότι θα επέλθει περαιτέρω αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. ΟΙ λαοί δεν έχουν άλλη δυνατότητα να αντισταθούν πέρα από την οικονομία. Το εκμαυλιστικό σύνθημα «το παιδί με το φανελάκι» πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία προς γνώσιν και συμμόρφωσιν! Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού με ανοικτά παράθυρα σε κτίρια του δημοσίου πρέπει να παταχθεί. Η υποτυπωδώς Δημόσια ακόμη και κατακερματισμένη Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πρέπει να επενδύσει πρωτίστως στη βελτίωση των εγκαταστάσεών της για τη μείωση των απωλειών. Οι σπαταλούντες την ενέργεια και αντλούντες ισχύ σε περιόδους αιχμής του συστήματος πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες μέσω της τιμολόγησης. Αλλά και στην κατανάλωση νερού και σε όποια άλλη πρέπει ο λαός μας να ασκηθεί στην οικονομία. Η απόρριψη κατάλληλης προς βρώση τροφής τρομακτικών ποσοτήτων σε κάδους απορριμμάτων συνιστά ύβριν, την οποία θα τιμωρήσει η νέμεσις.
Συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από πείνα και ο αριθμός αυτών ολοένα αυξάνει.
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»
Η Ρωσία αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πηγή, όμως κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει να αυξάνει την προσφορά της. Συνεπώς, οι traders σε ολόκληρο τον κόσμο, από Ιαπωνία έως Βραζιλία, αρχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις τιμές στην Ευρώπη», αναφέρει αναλυτής της ICIS.
Οι τιμές
Στην Ευρώπη, οι τιμές έχουν αγγίξει τα 40 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά, ενώ στη Βρετανία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005 και σε επίπεδα ρεκόρ για περίοδο καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα και στην Ασία, οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να παραγγείλουν νέες ποσότητες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προκειμένου να καλύψουν την υψηλή ζήτηση, τη στιγμή που η τιμή spot για το LNG cargo έχει ξεπεράσει τα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων σε ενεργειακά θέματα ICIS.
www.bankingnews.gr
0 comments