Εθνικά θέματα και τοπική αυτοδιοίκηση (του Γιάννη Β. Γκουντιού)

By on 23/01/2019

Τι θα πράξουν οι υποψήφιοι;

Εδώ και καιρό έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ).

Οι εκλογές αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Διεξάγονται στη σκιά του προσυμφώνου των Πρεσπών.

Οι επίδοξοι δήμαρχοι μέχρι στιγμής προσπαθούν να αποφύγουν να πάρουν θέση ευθέως σε δύο ερωτήματα:

  1. Εάν είναι υπέρ ή κατά του προσυμφώνου με τα Σκόπια.
  2. Δεν ξεκαθαρίζουν αν συμφωνούν ή όχι, να εμπεριέχεται στο όνομα του γειτονικού τεχνητού κρατιδίου ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό  του σε οποιαδήποτε μορφή και οποιαδήποτε γλώσσα ή διατύπωση.

Αποφεύγουν να απαντήσουν ισχυριζόμενοι ότι η ΤΑ δεν έχει ως αρμοδιότητα τέτοιου είδους θέματα.

Υπεκφεύγουν.

Την ίδια ώρα όλοι διατείνονται ότι θα κάνουν τα πάντα για τη μείωση της ανεργίας, ενδιαφέρονται για την ύπαρξη στρατοπέδου στην περιοχή τους, αντιδρούν ή συμφωνούν για τη δημιουργία δομών των μεταναστών, απαιτούν πανεπιστήμιο στην αυλή τους και τόσα άλλα θέματα που άπτονται της κεντρικής διοίκησης.

Την ίδια ώρα πολλοί υποψήφιοι επιζητούν άμεσα και ανοικτά ή έμμεσα και υπόγεια τη στήριξη κάποιου κόμματος της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Θα πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, και το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό με τον όρο «Μακεδονία», το ΚΚΕ δεν θα είχε πρόβλημα στο όνομα εάν δεν είχε τεθεί θέμα ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ είναι κατά του ονόματος, οι ΑΝΕΛ λένε ότι είναι κατά του ονόματος αλλά η ηγεσία τους δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να το αποτρέψει όταν έπρεπε και μπορούσε, οι δε της ΧΑ ως φασιστικό μόρφωμα απορρίπτονται εξ αρχής. Είναι σαφές  όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν δέχεται τη συμφωνία και δεν δίνει το όνομα. Ο λαός δεν εκφράζεται από κανένα κόμμα. Η πατριωτική του συνείδηση τον καθιστά πολιτικά άστεγο, ευτυχώς όμως ενεργό και δυναμικό.

Γιατί όμως οι υποψήφιοι της ΤΑ αποφεύγουν με κάθε τρόπο να πάρουν θέση για το Σκοπιανό; Κάποιοι βέβαια μιλούν γενικόλογα και «στρόγγυλα». Η απάντηση είναι απλή. Για να μην δυσαρεστήσουν ούτε τους υποστηρικτές, μήτε και τους κατακριτές της συμφωνίας.  

Είναι όμως η στάση αυτή χαρακτηριστικό δημοσίου προσώπου που σέβεται τον λαό στον οποίο απευθύνεται; Κατά την άποψή μου όχι. Όλοι οι επίδοξοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια στα δύο παραπάνω ερωτήματα. Οι πολίτες πρέπει γνωρίζουν. Οι σχέσεις με τους τοπικούς άρχοντες πρέπει να είναι καθαρές.

Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος. Οι προκάτοχοι τους προύχοντες της Κοζάνης, σε πολύ πιο δύσκολες περιόδους είτε πριν την απελευθέρωση είτε κατά τη διάρκεια των πολέμων και της χούντας (ο Μερκούρης Κυρατσούς καθαιρέθηκε) δεν απέφυγαν να μπούν μπροστά στον αγώνα πάντοτε μαζί με την εκκλησία.

Οι προκάτοχοί σας, προύχοντες της Κοζάνης, τους οποίους φιλοδοξείτε να διαδεχθείτε ο Γκιουλέκας, ο Γκουρτσούλης, ο Μουμουζιάς, ο ιερέας Παπασιώπης, ο Δρίζης, ο Ρεπανάς και άλλοι είχαν αναπτύξει στενή συνεργασία με τον Παύλο Μελά και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της πόλης τους. Δεν απέφυγαν τον αγώνα ισχυριζόμενοι ότι είναι δουλειά του στρατού και του Βασιλέα (εκείνα τα χρόνια). Αντίθετα έκαναν ότι μπορούσαν και ακόμη περισσότερα για να επισπεύσουν την απελευθέρωση της πόλης τους. Βοήθησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οργάνωση του Μακεδονικού αγώνα. Επίσης κατέστησαν την Κοζάνη επιχειρησιακό κέντρο του.

Οφείλετε λοιπόν όλοι εσείς οι επίδοξοι τοπικοί άρχοντες να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας με κρυστάλλινο τρόπο. Χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές. Με το θάρρος της γνώμη σας. Με τη φωνή που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος που διεκδικεί θώκο. θα ζητήσετε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ με την ίδια ζέση που ζητάτε την ψήφο για σας;

Έστω και τώρα την τελευταία στιγμή, πριν την ψηφοφορία στη βουλή, ενώστε τη φωνή σας με αυτή των ψηφοφόρων των οποίων την ψήφο διεκδηκείτε και μιλήστε δημόσια. Σήμερα.   

Ο λαός περιμένει και απαιτεί και θα κρίνει στάσεις και συμπεριφορές και θα ψηφίσει αναλόγως.

                                                                              Γκουντιός Β. Γιάννης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: