Δυτική Μακεδονία ιδανική περιοχή για εναλλακτικό τουρισμό – Μπούρινος το βουνό με τους σπάνιους θησαυρούς (video)

By on 27/10/2024

 Σταύρου Π.Καπλάνογλου Πρόεδρου του ΕΒΕ Κοζάνης 1983-1987

Αυτό το διάστημα γράφοντας για την επαναλειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου του ΕΒΕ Κοζάνης άκουσα αντίθετες φωνές και προβληματισμούς με αιτιολογία την ανυπαρξία επιχειρήσεων και έλλειψη παραγωγικών δυνατοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας και κατά συνέπεια συμφωνά με τις απόψεις τους , η επαναλειτουργία τίποτα δεν θα προσφέρει και κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάσχεση της υποβάθμισης της οικονομίας του τόπου θα πάει χαμένη.

Στην προηγούμενη δημοσίευση γράφοντας την ανάγκη δημιουργίας Κλαδικών Εκθέσεων. ανέφερα και αυτή που θα έχει σχέση με τον Εναλλακτικό Τουρισμό.

Υπάρχουν κριμένοι θησαυροί στην περιοχή που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά αν γινόταν γνωστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ,ένα εργαλείο προβολής των θησαυρών είναι και ο εκθεσιακός θεσμός .

Η οικονομική εκμετάλλευση με σεβασμό στην φύση του θησαυρού που βρίσκεται στο όρος Μπούρινος απέναντι από την Σιάτιστα και ειδικότερα η Κοιλάδα του Μεσιανού νερού ,με λίγη προσπάθεια θα μπορούσα να γίνει πόλος έλξης για πολλούς που αγαπούν την φύση ,φυσικά αυτό θα γίνει αν αντίσταση σε ανθρώπους εποφθαλμιούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες ανάλογες εγκαταστάσεις αδιαφορώντας για το κακό που κάνουν .

Πάρα το γεγονός ότι ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.

Το τι διακυβεύεται δείτε ένα βιντεάκι που κάναμε πριν από χρόνια και δείχνει την χλωρίδα της περιοχής και οχι μόνον . .

ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ (Κοιλάδα του Μεσιανού η Μεσιού (μεσαίου ] νερού)

Είναι παράξενο να ζεις σε ένα τόπο, δεκάδες χρόνια ,να βλέπεις στρέφοντας το βλέμμα προς την δύση το αγαπημένο βουνό, όλων των κατοίκων, τον Μπούρινο και να μη ξέρεις, ότι κρύβει ένα αμύθητο θησαυρό ,όχι βέβαια, λίρες και κοσμήματα, αλλά μοναδικά δημιουργήματα της φύσης, σπάνια φυτά, που κάποια από αυτά δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου ή να είναι μοναδικά και στην Ελλάδα.

Αρκετά από αυτά τα φυτά, με την κατάλληλη καλλιέργεια και διασταύρωση, έχουν δώσει σε ολόκληρο τον κόσμο, τέτοιες ποικιλίες που στολίζουν κήπους σε σπίτια πλατείες η πάρκα. Άλλα φυτά με τις φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες, επουλώνουν πληγές και εκπέμπουν αρώματα που έχουν μπει στην καλλιέργεια, σε πολλές χώρες και αποδίδουν οικονομικά. Φανταστείτε ότι η κιβωτός του Νώε μοιάζει να μην δεν έφτασε στο Αραράτ, αλλά στον δικό μας Μπούρινο και έτσι βρέθηκαν όλα αυτά τα φυτά.Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 350 ή κατά άλλους πάνω από 500 είδη, εκ των οποίων τα 23 μοναδικά.

Αυτά βρίσκονται στο βουνό, που το υψόμετρο του φτάνει στα 1866 μέτρα και τα περισσότερα φύονται σε μια απομονωμένη κοιλάδα, την περίφημη κοιλάδα του Μεσιανού η Μεσιού (μεσαίου ] νερού, γεγονός που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον βοτανολόγων, ζωολόγων, εντομολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων. Για κάποιον, μάλιστα, που θα έχει την τύχη να ανεβεί σε κάποιες από τις κορυφές του θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα. Βλέπει κανείς, όλο το νομό Γρεβενών και την ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου, από το Γράμμο ως τον Κόζιακα. ΄Οταν υπάρχει ατμοσφαιρική διαύγεια, φαίνονται και τα Άγραφα. Ένα μικρό βουνό, που όμως έχει μεγάλη οικολογική σημασίας και λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητας του, ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης. . Εδώ το οικοσύστημα εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες βλάστησης για πολυάριθμα είδη φυτών, 15 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα, ενώ 8 είναι τοπικά ενδημικά, μοναδικά στον κόσμο Κάναμε, στο πλαίσιο της έρευνας για τις Λίμνες της Δ. Μακεδονίας, για την παρουσίαση στο flash-tv και για την χλωρίδα και πανίδα των βουνών της ,εκπομπή για την χλωρίδα του Μπούρινου και την παρουσιάσαμε πριν από λίγο καιρό .Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι είναι σωστό να την δώσουμε ευρύτερη δημοσιότητα, καθώς η ανάγκη προστασίας αυτού του θησαυρού επιβεβλημένη.

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσαμε μια εκπομπή αφιέρωμα στο αγαπημένο βουνό στη τηλεόραση.

Το VIDEO από την εκπομπή στο FLASH-TV Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ περιλαμβάνει
Α) Περιγραφή του βουνού και τα μέρη που μπορεί να ξεκινήσει κανείς για να φθάσει στην κορυφή
Β) Αναφορά στην απομονωμένη κοιλάδα του Μεσιανού νερού με τα χαρακτηριστικά της
Β) Η θέση του καταφυγίου του ορειβατικού συλλόγου της Σιάτιστας
Γ ) Ετυμολογία του ονόματος
Ε ) Φωτογραφίες από ένα πλήθος λουλουδιών της απίθανης και σπάνιας χλωρίδας του βουνού
Β) Αναφορά στους λόγους που σε ένα μικρό βουνό υπάρχει μια τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα
Γ) Ο κίνδυνος που διατρέχει να εξαφανισθεί


Ιδού το VIDEO

Υ.Γ.

1. Η σημερινή δημοσιευσάσης συνοδεύεται από 2 κολάζ φωτογραφιών το πρώτο δείχνει 4 από τα σπάνια αυτοφυή φυτά του Μπούρινου και το δεύτερο ένα διαδραστικό χάρτη με τις 50 λίμνες τις περιοχές και άλλα τουριστικά αξιοθέατα

2. Η προσπάθεια μας, για ανάδειξη αναλόγων θησαυρών που η προβολή τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν έτσι ώστε εναλλακτικός τουρισμός να έχει την θέση που του αξίζει για το τόπο μας θα συνεχισθεί και με άλλες ανάλογες κινήσεις και πολλές ακόμη βιντεοταινίες από ολόκληρη την Δ. Μακεδονία.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: