- Συνελήφθη 30χρονη ημεδαπή σε περιοχή των Γρεβενών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
- Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τον Οκτώβριο 2024
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 04 έως 10-11-2024)
Διαδικτυακό Ψήφισμα – Διακήρυξη του Ανοικτού Δικτύου Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά
O Νομός Φλώρινας εδώ και πολλά χρόνια συμβάλλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με την λειτουργία Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ), ενώ λειτουργούν λιγνιτωρυχεία για την εξόρυξη λιγνίτη. Είναι μια περιοχή με δεδομένη περιβαλλοντική επιβάρυνση και μείωση της δύναμης της αγροτικής παραγωγής καθώς έχουν απαλλοτριωθεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Τα λιγνιτωρυχεία αποτελούν τοξικούς ρυπαντές για την περιοχή με επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Είναι μια περιοχή που έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας. Και παράλληλα συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας με το μεγαλύτερο να αφορά τον νέο πληθυσμό του νομού.
Παρ’ όλα αυτά, είναι μια περιοχή με πανέμορφους ορεινούς όγκους (Βαρνούντας, Βέρνον – Βίτσι, Βόρας – Καϊμακτσαλάν) με καταπράσινα δάση, λιβάδια και τρεχούμενα νερά, ενώ είναι ο νομός με τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα (Πρέσπες, Βεγορίτιδα, Πετρών, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη). Όλα αυτά είναι στοιχεία μιας ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής, με τύπους οικοτόπων προτεραιότητας, με μοναδική χλωρίδα και σπάνια πανίδα, που περιλαμβάνει αυστηρά προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως οι πελεκάνοι και οι αετοί, καθώς και μικρών και μεγάλων θηλαστικών όπως οι νυχτερίδες, η αρκούδα, ο βαλκανικός λύγκας και το αγριόγιδο. Μεγάλα κομμάτια της ευρείας αυτής περιοχής παραμένουν σήμερα δυσπρόσιτα, μακριά από βατούς δρόμους και εντατική ανθρώπινη παρουσία, χαρακτηριστικά που την καθιστούν έναν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου, μια ανάσα ζωής και γαλήνης, έναν διεθνούς φήμης προορισμό επισκεπτών.
Πριν από μια δεκαετία περίπου εγκαταστάθηκαν στον νομό μας οι πρώτες 36 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ύψους 90 μέτρων στον Βαρνούντα στην κορυφή Πινερίτσα με αλλοίωση της συγκεκριμένης κορυφής και του φυσικού τοπίου ενώ πρόσφατα (Αύγουστος 2020) γίναμε μάρτυρες εξοντωμένων ροδοπελεκάνων από τα πτερύγια των εν λόγω Α/Γ. Έτσι ο νομός μας εκτός από την παραγωγή ατμοηλεκτρικής ενέργειας, κλήθηκε να συμβάλλει και στην λεγόμενη πράσινη ενέργεια.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία διαπιστώνουμε πως πρόκειται να εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου (ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων) και σε άλλες κορυφές βουνών και περιοχές του νομού. Στον Βαρνούντα, στο Βίτσι, στο Καϊμακτσαλάν, πάνω από το Νυμφαίο, πάνω από τη λίμνη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πετρών. Ήδη τα μηχανήματα ανοίγουν δρόμο καταστρέφοντας το δάσος προς τις κορυφές Λούτζερ και Γκολίνα (Φαλακρό) πάνω από τη Βίγλα.
Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών έχει ξεκινήσει και συντελείται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς οι άδειες που έχουν δοθεί αφορούν σημεία απίστευτου κάλους, καταστρέφοντας την χλωρίδα και την πανίδα, ρίχνοντας τόνους τσιμέντου στις κορυφές βουνών για την θεμελίωση τους, ενώ ανοίγονται δρόμοι μήκους χιλιάδων μέτρων και πλάτους 10-12 μέτρων για την μεταφορά τους, δημιουργώντας νταμάρια στα βουνά και ισοπεδώνοντας τα δάση. Υπάρχουν πλέον αναρίθμητες ομάδες πολιτών σε όλη τη χώρα που ευτυχώς αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους.
Και αυτές οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται με βάση ένα παρωχημένο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του 2009, γεγονός το οποίο παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες και οδηγεί σε κυρώσεις, ενώ το αναθεωρημένο πλαίσιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022(!). Επιπλέον τα στοιχεία δείχνουν πως αν αφεθούν να υλοποιηθούν όλες οι άδειες που έχουν δοθεί, η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τον στόχο της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά έξι φορές ως το 2030. Ποιόν εξυπηρετεί όλη αυτή η διαδικασία; Γιατί θυσιάζεται η φυσική μας κληρονομιά στο βωμό του κέρδους των εταιρειών που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου, στο όνομα της πράσινης ενέργειας;
Επιπλέον είχαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προγράμματος «δίκαιης» μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή (απολιγνιτοποίηση) σε δύο έτη την στιγμή που αντίστοιχα πλάνα σε άλλες χώρες υλοποιούνται σε 25-30 χρόνια. Αυτό σημαίνει τεράστιες ανακατατάξεις στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και φυσικά σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στις ήδη πολύπαθες περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας. Ας μην γελιόμαστε: Η «ακαριαία» απολιγνιτοποίηση με επιχειρηματικά σχέδια που περισσότερο φαντάζουν με έκθεση ιδεών, θα οδηγήσει σε ερημοποίηση των περιοχών μας, ενώ όλοι ξέρουμε πως μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας μεταναστεύει σε χώρες της δυτικής Ευρώπης για αναζήτηση εργασίας.
Δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, είναι επιτακτική ανάγκη άλλωστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε ενάντια σε πολιτικές που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον, τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ενέργεια όταν βιομηχανοποιούμε παρθένες περιοχές; Γιατί δεν έγινε δημόσια και τοπική διαβούλευση; Ως πότε η κοινωνία της Φλώρινας θα δέχεται παθητικά σχεδιασμούς που την καταστρέφουν και διώχνουν τους πολίτες από τον τόπο τους; Πότε θα δούμε σοβαρές επενδυτικές προτάσεις σε αυτό τον τόπο που θα σέβονται τους πολίτες και την γεωμορφολογία της φύσης και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι απλώς κέρδη στα ταμεία των μεγάλων εταιρειών;
Τα βουνά μας δεν είναι απλά εξογκώματα γης, όπου φυσούν άνεμοι. Σε αυτά τα βουνά γράφτηκαν σελίδες ένδοξης ιστορίας του ελληνοϊταλικού πολέμου από τα Σιδηρά Συντάγματα της Φλώρινας, αλλά και οι τελευταίες σελίδες του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου. Στα πολυβολεία και στις θέσεις μάχης, που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και στη λήθη, οι πρόγονοί μας άφησαν την αγωνία τους, τους φόβους τους, τις σκέψεις τους, την ελπίδα τους για επιστροφή στην θαλπωρή της οικογενειακής εστίας και το αίμα τους. Και αντί να προβούμε σε σχεδιασμούς ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας, ξεθάβουμε ασεβώς τα κόκκαλά τους.
Καλούμε την τοπική και περιφερειακή διοίκηση καθώς και την πολιτεία, να αναλάβει τις ευθύνες της.
Όχι άλλες ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας στα βουνά μας! Όχι άλλη καταστροφή του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής μας. Απαιτούμε λύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με όρους και μελέτες που θα σέβονται τη φύση, την ιστορία και τις ζωές μας!
Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά
Email: [email protected]
Ομάδα Προβληματισμού για τις Ανεμογεννήτριες (facebook):
0 comments