Πρόκειται για απόφαση που έχει λάβει η ηγεσία του Yπουργείου Υγείας, έως ότου ψηφιστεί ο νόμος που θα ορίζει ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) θα έχει το «ακαταδίωκτο» και δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλονται εναντίον των στελεχών του μηνύσεις και αγωγές.
Πηγή:enet
Το… καπνιστικό αυτό «παράθυρο» μπορεί να διαρκέσει και διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών, καθώς η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι πάντοτε μια χρονοβόρος διαδικασία.
Οσο για την εν λόγω απόφαση αναστολής των προστίμων, αυτή ελήφθη, γιατί το τελευταίο διάστημα ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων υπέβαλαν «βροχή» μηνύσεων και αγωγών προσωπικά εναντίον ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ με διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι αντισυνταγματικός.
,
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μηνύσεις το τελευταίο διάστημα ξεπέρασαν τον αριθμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί.
,
Κατά τα άλλα, το Yπουργείο Υγείας αποφάσισε να εισηγηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία να αποζημιώνουν τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς θεωρεί ότι τα οφέλη, τόσο τα άμεσα όσο και τα έμμεσα, θα είναι τεράστια για το σύστημα. Τα σκευάσματα αναμένεται όμως να αποζημιώνονται μόνο στους χρονίως πάσχοντες (διαβητικούς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ.)
,
Είναι ενδεικτικό ότι, για μια τρίμηνη θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα, το κόστος δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ με βάση τις νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων. Ετησίως στην Ελλάδα περίπου 30.000 καπνιστές ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία για να κόψουν το τσιγάρο. Εάν τα φάρμακα αυτά καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, το κονδύλι δεν θα ξεπερνούσε τα 5,4 εκατ. ευρώ, όταν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη φθάνει κοντά στα 5 δισ. ευρώ ετησίως και οι πωλήσεις φαρμάκων συνολικά αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ.
,
Με βάση πρόσφατη έρευνα, το ετήσιο κόστος του καπνίσματος για τη χώρα μας φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ (επιπτώσεις στην υγεία), ενώ μόνο στο ΙΚΑ κοστίζει κάθε χρόνο από 450 έως 640 εκατ. ευρώ.