ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: «Φτάσε όπου δεν μπορείς» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου

By on 20/09/2017

Σύλληψη-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου Παίζουν: Σοφία Αντωνίου Ηλίας Παπαδόπουλος Θανάσης Ρέστας Φωτογραφίες: Ευαγγελία Καριοφύλλη

μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης βασισμένη σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για το «έτος Καζαντζάκη», καθώς φέτος κλείνουν 60 χρόνια από τον θάνατό του.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο πλαίσιο του εορτασμού για το «έτος Καζαντζάκη», καθώς φέτος κλείνουν 60 χρόνια από τον θάνατό του, ανεβάζει την παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου με το έργο του μεγάλου λογοτέχνη, τις σπουδαίες ιδέες που πραγματεύεται, τις μοναδικές αθησαύριστες λέξεις του, τις μεγάλης πνοής φράσεις του. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η αναζήτηση σχέσεων ανάμεσα στη ζωή και το έργο του αλλά και η αέναη αναζήτηση της ελευθερίας. Πρόκειται για μια παραγωγή ευέλικτη με τρεις ηθοποιούς, η οποία είναι προσαρμοσμένη για να παίζεται μέσα σε σχολικές αίθουσες με τη δυνατότητα χρήσης υπότιτλων του κειμένου της παράστασης για τα σχολεία του εξωτερικού.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με αυτή την παράσταση ανταποκρίνεται σε έναν από τους βασικούς στόχους του θεσμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που είναι η ανάδειξη του παιδευτικού και κοινωνικού ρόλου του θεάτρου και η προσπάθεια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των πολιτών της περιφέρειας μέσω του σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων.

Το θέατρο πάει σχολείο, η σχολική αίθουσα γίνεται η σκηνή, και οι μαθητές γίνονται θεατές μια παράστασης με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η σκηνοθέτης της παράστασης, Χριστίνα Χατζηβασιλείου έχει πραγματοποιήσει μεγάλη έρευνα στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και έχει ανεβάσει το 2011 στο ΚΘΒΕ την παράσταση «Οι στοχαστές του αόρατου». Με την επιλογή των κειμένων και τη σκηνοθετική της οπτική επιχειρείται η γνωριμία με την προσωπικότητά του Νίκου Καζαντζάκη και η συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών της άρρηκτης σχέσης της προσωπικότητας του συγγραφέα με τη ζωή και το έργο του.

“Απόψε που δούλευα όλη μέρα στο μικρό μου δωμάτιο, ακούμπησα κουρασμένος στη σόμπα και δεν ξέρω, μια βαθύτατη πικρία με κυρίεψε. Λέω: προς τι όλη μου ετούτη η αγωνία, η αγέλαστη ζωή, η ασκητική της ψυχής μου; Είμαι ένα παιχνίδι στα χέρια ενός Αγνώστου, που είναι μέσα μου και που είμαι εγώ ο ίδιος. Αυτόν τον Άγνωστο ονομάτισα Θεό μου”.
Ν.Καζαντζάκης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης επιθυμεί αυτή η παράσταση να ταξιδέψει σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας, της χώρας και σε ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού προκειμένου να αναδείξει το ρόλο του θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και να τιμήσει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας φέτος που κλείνουν 60 χρόνια από τον θάνατό του.

Πληροφορίες: Στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στον ημιώροφο της Αίθουσας Τέχνης, Πάρκο Αγ. Δημητρίου, Κοζάνη, 50100. Τηλ: 24610 – 24062 και 6987991949 | Ε-mail: [email protected] | https://dipethekozanis.gr | Facebook: facebook.com/dipethekozanis

“Οι ώρες που περνούσα με τη μητέρα μου ήταν γεμάτες μυστήριο. Καθόμασταν ο ένας αντίκρα στον άλλο, εκείνη σε καρέκλα πλάι στο παράθυρο, εγώ στο σκαμνάκι μου. Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μας μοσκομύριζε. Αγαπούσα πού τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα’ βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα σώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία”.
Ν.Καζαντζάκης

 

Σημείωμα Σκηνοθέτριας

Ο σκηνοθετικός άξονας για αυτό το παραστασιακό εγχείρημα ήταν διττός: αφενός να προκύπτει η ακλόνητη πίστη του Καζαντζάκη στην εσωτερική ελευθερία του ανθρώπου και το χρέος που αυτή ορίζει για προσωπικό, κοπιώδη αγώνα προκειμένου καθένας από εμάς να ασκείται ώστε να φτάσει στους στόχους του, και αφετέρου να «ξηλωθεί» το σχολικό -με την έννοια του καταναγκασμού- αποτύπωμα ενός μύθου ώστε ο Καζαντζάκης να αγαπηθεί και να επανεκτιμηθεί ως άνθρωπος: ένας άνθρωπος με οικογένεια, προβλήματα, έρωτες, λύπες και χαρές ώστε το κοινό, και δη το εφηβικό κοινό που αντιδρά κατά κανόνα στους μύθους, να τον αντικρύσει με άλλο φίλτρο. Η παράσταση αποπειράται να φωτίσει ακριβώς αυτόν τον αγώνα του Καζαντζάκη, όχι μόνο με τις εσωτερικές αγωνίες του, μα και τις άλλες, τις πιο καθημερινές και πρακτικές, κάνοντας ένα flash back στη ζωή του, όπως εκείνος μας την αφηγείται μέσα από την Αναφορά στον Γκρέκο και την προσωπική του επιστολογραφία. Τα πρόσωπα γύρω από τον Καζαντζάκη ζωντανεύουν με τρόπο αναπάντεχα ποιητικό μπροστά στα μάτια μας χάρη στο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει και καταγράφει αθέατες στιγμές του. Μακάρι το Φτάσε όπου δεν μπορείς να είναι η αφορμή για να αρχίσουν τα παιδιά να ονειρεύονται και να ελπίζουν πως μπορούν και αυτά με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα του 2017 να φτάσουν εκεί που τα ίδια θέλουν , με όχημά τους έναν άλλο Καζαντζάκη, πιο κοντά στον άνθρωπο, και λιγότερο στον μύθο.

Χριστίνα Χατζηβασιλείου, σκηνοθέτης

Είναι σκηνοθέτης και βραβευμένη θεατρική συγγραφέας με το έργο Tσικλιντάν , σε συνεργασία με την πεζογράφο και μητέρα της, Στέλλα Βογιατζόγλου (Κέδρος, 2006). Σπουδές: Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ από το οποίο και αποφοίτησε, και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Έξετερ (University of Exeter), όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Σκηνοθεσία και την Εκπαίδευση Ηθοποιών (ΜΑ Theatre Practice/Directing and Actor’s Training), δίπλα στον Phillip Zarrilli. Σκηνοθεσίες: Οι πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν την παράσταση Σωτηρία με λένε σε κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου για το ΚΘΒΕ, την Βασίλισσα της ομορφιάς (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2015), την site specific performance Ο Βυσσινόκηπος στη Βίλα Καπαντζή (ΜΙΕΤ- Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Φεβρ. 2013- Νοεμβ. 2014), το σκηνικό πείραμα Κhalil Gibran-Νίκος Καζαντζάκης: Οι Στοχαστές του Αόρατου (ΚΘΒΕ), το environmental specific project αστικού ακτιβισμού Προσοχή Οικογένεια , βασισμένο στη λογοκριμένη λαογραφική μελέτη, Το Μπουρδέλο του Ηλία Πετρόπουλου σε ελεύθερη διασκευή της ίδιας (Το Λιμάνι ‘Αλλιώς’-free press magazine Παράλλαξη, 2011), ενώ η σκηνοθεσία της για την παράσταση Το Κρυφό Δωμάτιο της Καρόλ Φρεσέτ, (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης, 2010) που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη, επιλέχτηκε από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το «Σύστημα Αθήνα 2011, ένα σύστημα επικοινωνίας του ελληνικού θεάτρου και χορού με το εξωτερικό». Ακαδημαϊκές ανακοινώσεις της έχουν συμπεριληφεί σε διεθνή και άλλα συνέδρια (School of English, Birmingham City University, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθήνας, κα.). Το 2013 συμμετείχε στο Theatre Artists Visitors Program of the Federal Republic of Germany 50th Berlin Theatertreffen 2013 σε συνεργασία με το Goethe Insitute και την Πρεσβεία της Γερμανίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με την ιδιότητα της σκηνοθέτριας. Έχει διδάξει στο Τμ. Θεάτρου ΑΠΘ και στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο έργο Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου, που πρόκειται να παρουσιαστεί στην παιδική σκηνή, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.

 

«Φτάσε όπου δεν μπορείς», 22-26 Σεπτεμβρίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: