- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
«Δημήτριος ο Πολιορκητής, o γιος του ελιμιώτη Αντίγονου Α΄, Βασιλιάς της Μακεδονίας από το 294-288 π.Χ.» Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα – Ιστορικού ερευνητή
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ( (337 – 283π.Χ.)
Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 337 π.Χ. μι. στη Μακεδονία στην Πέλλα, ή στην Ελίμια από οπού καταγόταν ο πατέρας του και ήταν ένας από τους Διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κεντρικό πρόσωπο κατά τους αιματηρούς πολέμους που ξέσπασαν γύρω από την επικράτηση στα εδάφη της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοδυτικής Ευρώπης μετά το θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη. .
Πατέρας του ήταν ο Αντίγονος ο Ετερόφθαλμος που η αντίπαλοι καθιέρωσαν ως Μονόφθαλμο ή Κύκλωπα , Μακεδόνας αριστοκράτης και επιφανής διοικητής.
Η μητέρα του Δημητρίου ήταν η Στρατονίκη, καταγόταν επίσης από αρχοντική οικογένεια.,ήταν κόρη του επιφανούς Μακεδόνα Κo
ρράγου, όνομα που όπως συνηθίζεται έδωσε στον γιο του.
Η Στρατονική ήταν παντρεμένη με τον αδελφό του Αντίγονου την οποία παντρεύτηκε όταν χήρεψε..
Ο Δημήτριος πήρε το όνομά του από τον αδερφό του πατέρα του,
.Ο Δημήτριος είχε ένα νεότερο αδερφό τον Φίλιππο που πήρε το όνομα του από τον παππού τους και πατέρα του Αντίγονου , που έφυγε από την ζωή σε μικρή ηλικία .
Ο νεότερος αδελφός του, Φίλιππος, γεννήθηκε στις Κελαινές, πρωτεύουσα της Μείζονος Φρυγίας, καθώς η Στρατονίκη ακολούθησε το σύζυγό της κατά τη μικρασιατική του εκστρατεία.
Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Το 334 π.Χ. μι. Ο πατέρας του Αντίγονος πήγε με τον Αλέξανδρο σε εκστρατεία προς την Ανατολή.
Εκεί ο Αντίγονος έλαβε τη θέση του σατράπη της Μεγάλης Φρυγίας.
Ο διοικητής έδειξε την στρατιωτική του δεινότητα όταν απέκρουσε την Περσική επίθεση στη Μικρά Ασία.
Αργότερα στις «περιοχές» της σατραπείας του Αντιγόνου προστέθηκαν η Λυκία και η Παμφυλία.
Πιθανώς το 330 π.Χ. , όταν η Μικρά Ασία βρισκόταν υπό τον σταθερό έλεγχο των Μακεδόνων, η οικογένειά του Αντίγονου έφυγε από την Μακεδονία και πήγε στην Φρυγία οπού βρισκόταν ο αρχηγός της οικογενείας.
Η υπόλοιπη παιδική ηλικία του Δημητρίου πέρασε στην πρωτεύουσα της Φρυγίας, την πόλη Κελένες.
Οι μάχες της εκστρατείας του Αλεξάνδρου μαίνονταν στην Ανατολή, αλλά η Φρυγία παρέμεινε αξιόπιστο μετόπισθεν όσο ζούσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας.
Λίγο μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, η Φρυγία έπαψε να είναι ένα ασφαλές μέρος.
321 π.Χ ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Μέτα τον απροσδόκητο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μη έχοντας αφήσει διάδοχο , όλοι ήθελαν να πάρουν την θέση του
.
– Η πρώτη συμφωνία συμβιβασμού των διαδόχων Συμφωνία της Βαβυλώνας (323 π.Χ.)
Εν τω μεταξύ, οι πρώην στρατηγοί του Αλεξάνδρου ονομάστηκαν σατράπες των διαφόρων περιοχών της αυτοκρατορίας του, με διαίρεση που συμφωνήθηκε το 323 π.Χ..
Η Συμφωνία της Βαβυλώνας (323 π. Χ.) ήταν η πρώτη διαίρεση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανάμεσα στους στρατηγούς του και πήρε το όνομά της από την πόλη της Βαβυλώνας, εκεί που έγινε η συμφωνία, αμέσως μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.
Οι στρατηγοί, αλλά και ο στρατός όρισαν βασιλέα τον ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου Φίλιππο τον Αρριδαίο, ο οποίος υπολειπόταν πνευματικά. Αντιβασιλέας ονομάστηκε ο Περδίκκας.
Εν τω μεταξύ, οι στρατηγοί του Αλεξάνδρου ονομάστηκαν σατράπες των διαφόρων περιοχών της αυτοκρατορίας του, ενώ διοικητές των μακρινότερων επαρχιών της Ασίας στην Ανατολή, παρέμειναν αυτοί που είχε ορίσει ο Αλέξανδρος. Η συμφωνία για τον διαμοιρασμό των σατραπειών από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου τροποποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα, το 321 π.Χ., στην Συμφωνία του
Αρκετοί σατράπες ήταν πρόθυμοι να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη, αναμεσα σε αυτους ηταν και ο Πτολεμαίος, σατράπης της Αιγύπτου, επαναστάτησε μαζί με άλλους στρατηγούς, ο Περδίκκας κινήθηκε εναντίον του αλλά σκοτώθηκε από μια ανταρσία στο ίδιο του το στρατόπεδο. Ο Πτολεμαίος αρνήθηκε την αντιβασιλεία και όρισε αντιβασιλείς τον Πείθωνα και τον Αρριδαίο.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίθεση της Ευρυδίκης, συζύγου του Φιλίππου του Γ΄, που οδήγησε στη συνάντηση που έγινε το 321 π.Χ. στον Τριπαράδεισο της Συρίας.
–Η δεύτερη συμφωνία συμβιβασμού των διαδόχων (321 π.Χ.)
Η Συμφωνία του Τριπαραδείσου (321 π.Χ.) ήταν η δεύτερη διαίρεση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανάμεσα στους στρατηγούς του. Η συμφωνία αυτή ήταν τροποποίηση του διαμοιρασμού των σατραπειών από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου
*Ο Τριπαράδεισος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Άνω Συρίας γνωστή για τη σύνοδο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου η οποία έλαβε χώρα εκεί το 321 π.Χ., μετά το θάνατο του αντιβασιλέα Περδίκκα. Κατά τη σύνοδο αυτή επιτεύχθηκε η Συμφωνία του Τριπαράδεισου, στην οποία διευθετήθηκαν τα θέματα της διαχείρισης των κτήσεων της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η γενικότερη οργάνωση της.
Ο Δημήτριος συνόδευσε τον πατέρα του στο συνέδριο των Διαδόχων στον Τριπαράδεισο * (319 π.Χ.), όπου έγινε επαναδιαπραγμάτευση των συμμαχιών.
Οι συμμαχίες μεταξύ των στρατηγών του Αλεξάνδρου επισφραγίστηκαν με γάμους.
Στο πλαίσιο της ένωσης του Αντιγόνου και του αντιβασιλέα του βασιλείου, Αντίπατρου, τα παιδιά τους, ο Δημήτριος και η Φίλα, επρόκειτο να παντρευτούν.
Η νύφη ήταν μεγαλύτερη από τον γαμπρό που μέχρι τότε κατάφερε να χηρέψει δύο φορές.
Ο γάμος έγινε μετά από διαπραγματεύσεις στο Τριπαράδεισο*.
Το 319 π.Χ. μι. Η Φίλα γέννησε έναν γιο Δημήτριο, ο οποίος έλαβε το όνομα Αντίγονος (ο μελλοντικός βασιλιάς της Μακεδονίας, Αντίγονος Β’ Γονάτ).
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ
Το 321 π.Χ. ., ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος μεταξύ των Διαδόχων μεταξύ των οποίων για πολλούς λόγους είχε θέση και ο πατέρας του Δημητρίου Αντίγονος ,
Ο Αντίγονος και η οικογένειά του κατέφυγαν από το Κέλενες στην Ευρώπη στον αντιβασιλέα Αντίπατρο.
318 π.Χ. ΑΡΧΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Οι πόλεμοι των στρατηγών του Αλεξάνδρου συνεχίστηκαν.
Το 318 π.Χ. μι. άρχισε ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ των Διαδόχων, όπου ο Αντίγονος και ο Κάσσανδρος πολέμησαν εναντίον του Ευμένη της Καρδίας και του αντιβασιλέα Πολυπέρχωνα.
Αυτά τα χρόνια ο νεαρός Δημήτριος ήταν με τον πατέρα του και απέκτησε στρατιωτική εμπειρία.
Ο πόλεμος μεταξύ Αντιγόνου και Ευμένη συνεχιζόταν στα βάθη της Ασίας.
– Μάχη της Παραιτακηνής . Το 317 π.Χ το βάπτισμα του πυρός του Δημητρίου
Το 317 π.Χ. οι στρατοί των στρατηγών συναντήθηκαν στη μάχη στην Παραιτακηνής
Παραιτακηνή (πλησίον του σημερινού Ισφαχάν), Ιράν , πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο μεταξύ του Ευμένη, εκπροσώπου της τότε βασιλικής εξουσίας στην Ασία , και του Αντίγονου του Α που είχε αποστατήσει από τους βασιλείς
Στην πραγματικότητα τότε ο Ευμένης είχε ορισθεί από τον «επιμελητή των βασιλέων» Πολυπέρχοντα «αυτοκράτωρ στρατηγός της Ασίας» στην θέση του Αντίγονου τον προηγούμενο χρόνο με αποτέλεσμα ο Αντίγονος να αντίδραση στον υποβιβασμό.
Αυτή η μάχη έγινε το βάπτισμα του πυρός του Δημητρίου.
Ο γιος του Αντίγονου διέταξε χίλιους ιππείς-εταίρους, που στάθηκαν στο δεξί πλευρό του στρατού.
Κοντά βρισκόταν ένα απόσπασμα σωματοφυλάκων του ίδιου του Αντιγόνου και αρκετά άλλα αξιόπιστα αποσπάσματα.
Το κέντρο και η αριστερή πλευρά του στρατού του Αντιγόνου ηττήθηκαν. Τα στρατεύματά του κέρδισαν μια νίκη μόνο στη δεξιά πλευρά, όπου πολέμησε ο Δημήτριος.
Ο Αντίγονος υποχώρησε στη Μηδία για να προετοιμαστεί για μια νέα στρατιωτική εκστρατεία.
Προφανώς, ο παλιός διοικητής εκτίμησε πολύ την επιτυχία του γιου του στη μάχη – ένα χρόνο αργότερα, περισσότεροι άνθρωποι εμφανίστηκαν υπό τις διαταγές του Δημήτριου
– Η μάχη της Γαβιηνής το 316 π.Χ. Δημήτριος στο πλευρό του πατέρα του
Η μάχη της Γαβιηνής πραγματοποιήθηκε το 316 π.Χ.. ανάμεσα στον Ευμενή και τον Αντίγονο στο πλαίσιο της διεκδικησης της διαδοχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Αντίγονος εμπιστεύτηκε τον γιο του τη δεξιά πλευρά.
Ο Δημήτριος έλαβε υπό τις διαταγές του 9 χιλιάδες ιππείς.
Ο Ευμένης ήταν προετοιμασμένος για το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του θα του προκαλούσαν ισχυρό χτύπημα στο αριστερό του πλευρό, έτσι τοποθέτησε εκεί 6 χιλιάδες από τους καλύτερους ιππείς του, καθώς και 60 ελέφαντες.
Η έκβαση της μάχης παρέμεινε και πάλι αβέβαιη.
Στα πλάγια κέρδισε το ιππικό του Αντιγόνου, αλλά στο κέντρο οι αργυράσπιδες που υπηρέτησαν τον Ευμένη.
Η μάχη στη δεξιά πλευρά υποτίθεται ότι ήταν σκληρή. Αν και ο σύμμαχος του Ευμένη, ο Πευκέστης, τράπηκε σε φυγή νωρίς στη μάχη, το υπόλοιπο ιππικό, υπό τη διοίκηση του ίδιου του Καρδιανού, πολέμησε γενναία και υποχώρησε με σειρά μάχης.
Κατά τη διάρκεια της μάχης οι στρατιώτες του Αντιγόνου κατέλαβαν το στρατόπεδο του Ευμένη και αιχμαλώτισαν τις οικογένειες των Αργυράσπιδων.
Προϋπόθεση για την αποφυλάκισή τους ήταν η έκδοση Ευμενή .
Ο Πλούταρχος γράφει ότι μετά τη νίκη, ο Αντίγονος και οι συνεργάτες του συζήτησαν για πολλή ώρα την τύχη του επικίνδυνου αιχμάλωτου.
Ο Δημήτριος και ο διοικητής Νέαρχος προέτρεψαν τον Αντίγονο να σώσει τη ζωή του Ευμένη.
Αλλά στο ποσοστό του νικητή, η άποψη για την εκτέλεση του Εύμενη επικράτησε.
– Πόλεμος στη Συρία
Η νίκη επί του Ευμένη έκανε τον Αντίγονο τον πιο δυνατό από τους Διαδόχους.
Ο διοικητής οδήγησε τον στρατό πίσω στα δυτικά για να προετοιμαστεί για νέες μάχες.
Ο Δημήτριος ήταν 21 ετών, αποδείχθηκε διοικητής ιππικού.
Τώρα έπρεπε να πολεμήσει όχι δίπλα στον πατέρα του, αλλά στον εαυτό του.
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ
Ο τρίτος πόλεμος μεταξύ των Διαδόχων άρχισε σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου.
Τώρα οι στρατηγοί ενώθηκαν εναντίον του Αντιγόνου και του Δημητρίου, που έχουν καταλάβει πάρα πολλά εδάφη.
Το 314 π.Χ. Ο Δημήτριος αποκτα εμπειρίες ηγεμόνα .
Ο Αντίγονος αναχώρησε για τη Μικρά Ασία και άφησε τον Δημήτριο για να υπερασπιστεί το Λεβάντε κάπου στην Κιλικία
Φυσικά, ο Αντίγονος φρόντισε ώστε ο γιος του να έχει τους πιο κατάλληλους συμβούλους.
Ανάμεσά τους ήταν ο έμπειρος διοικητής Πύθωνας και ο περίφημος ναυτάρχης Νέαρχος.
Τα επόμενα δύο χρόνια στο Λεβάντε, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, ήταν ήρεμα και ο Δημήτριος απέκτησε εμπειρία ως ηγεμόνας.
– Η επίθεση του Πτολεμαίου στην Βόρεια Συριά .
Το 312 π.Χ.. τα στρατεύματα του Πτολεμαίου επιτέθηκαν στη βόρεια Συρία και την Κύπρο.
Μόλις έλαβε τα νέα, ο Δημήτριος προχώρησε για να τους συναντήσει με ελαφρύ ιππικό και πεζικό.
Η δύσκολη μετάβαση στοίχισε στο απόσπασμά του σχεδόν όλα τα άλογα, ο κόσμος ήταν εξαντλημένος και τα στρατεύματα του Πτολεμαίου κατάφεραν να υποχωρήσουν.
Η πρώτη εκστρατεία του νεαρού διοικητή ήταν ανεπιτυχής.
Ο Πτολεμαίος και ο σύμμαχός του Σέλευκος (ο εξόριστος σατράπης της Βαβυλωνίας) αποτόλμησαν τη δράση, προκειμένου να επιτεθούν στα στρατεύματα του Αντίγονου
Οι δυνάμεις ήταν περίπου ίσες.
Ο στρατός του Πτολεμαίου ήταν λίγο μεγαλύτερος, αλλά ο γιος του Αντίγονου είχε ελέφαντες.
Οι στρατηγοί ζήτησαν προσοχή, αλλά ο Δημήτριος δεν τους άκουσε.
Αν και ο Πύθων ήταν ο δεύτερος διοικητής του στρατού, ο αποφασιστικός λόγος παρέμεινε στον γιο του Αντίγονου
-Ήττα του Δημητρίου στην μάχη της Γάζας
. Οι στρατοί συναντήθηκαν κοντά στη Γάζα.
Ο Δημήτριος έκανε την διάταξη των στρατευμάτων όπως έκανε ο πατέρας του στις πρόσφατες εκστρατείες.
Ισχυρό πεζικό στο κέντρο, ελέφαντες και το καλύτερο ιππικό στην αριστερή πλευρά.
Εκεί ήταν και ο ίδιος ο Δημήτριος.
Η δεξιά πλευρά ήταν να αποφευχθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στον εχθρό ενώ η έκβαση της μάχης αποφασιζόταν αλλού.
Η μάχη ξεκίνησε με σύγκρουση βαρέων ιππικών.
Επικεφαλής των αποσπασμάτων πολέμησαν προσωπικά ο Δημήτριος, ο Πτολεμαίος και ο Σέλευκος.
Ο δεύτερος διοικητής του στρατού του Δημητρίου, ο Πύθωνας, σκοτώθηκε .
Οι ελέφαντες έπεσαν πάνω σε αιχμές που είχε ετοιμάσει ο εχθρός και στη συνέχεια δέχθηκαν πυρά από τοξότες και ακοντιστές.
Μερικά από τα ζώα πέθαναν, τα περισσότερα τράπηκαν σε φυγή και αργότερα πιάστηκαν από τους άνδρες του Πτολεμαίου.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης περιέγραψε πώς ο Δημήτριος προσπάθησε να εμποδίσει τους ιππείς του να τραπούν σε φυγή.
Στο τέλος, ο ίδιος δεν έμεινε παρά να υποχωρήσει .
Στην αρχή ο ηττημένος στρατός υποχώρησε οργανωμένα.
Το πεζικό που επέζησε πέταξε την πανοπλία του και ακολούθησε μαζί με το ιππικό του Δημητρίου.
Κατά τη δύση του ηλίου, ο στρατός έφτασε στη Γάζα.
Ξεκίνησε μια αναταραχή στις μπλοκαρισμένες πύλες.
Οι στρατιώτες του Πτολεμαίου έφτασαν έγκαιρα και κατέλαβαν εύκολα την πόλη μαζί με το θησαυροφυλάκιο των Αντιγονιδών.
Ο ίδιος ο Δημήτριος γύρισε την πόλη και έφτασε στο Ashdod μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. 8 χιλιάδες άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν. Δεν έφταιγε κανείς για την ήττα του Δημητρίου, παρά μόνο ο ίδιος.
Ο Πτολεμαίος επέτρεψε στους ηττημένους να θάψουν τους νεκρούς. Τότε ο σατράπης της Αιγύπτου επέστρεψε στον Δημήτριο το θησαυροφυλάκιο που είχε αρπάξει στη Γάζα και απελευθέρωσε τους στενούς συνεργάτες του γιου του Αντίγονου, που είχε αιχμαλωτιστεί.
Ο Πτολεμαίος έστειλε δήλωση στον Δημήτριο ότι η εισβολή του ήταν δίκαιη. Επιστρέφοντας τους αιχμαλώτους, ο σατράπης της Αιγύπτου φέρεται να δήλωσε ότι πολεμούσαν για δόξα και εξουσία.
Ο Δημήτριος, με τη σειρά του, προσευχήθηκε στους θεούς ότι σύντομα θα μπορέσει να ανταποδώσει τον Πτολεμαίο με έλεος για έλεος. Οι αιχμάλωτοι στρατιώτες του Δημητρίου στάλθηκαν στην Αίγυπτο.
Ο Πτολεμαίος, εν τω μεταξύ, μετακινήθηκε στα βόρεια του Λεβάντε.
–Ο Δημήτριος επανέρχεται
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο γιος του Αντιγόνου δεν απογοητευτικέ ε μετά την ήττα.
Συγκέντρωσε νέο στρατό, ο οποίος περιελάμβανε στρατεύματα που στάθμευαν στη Βόρεια Συρία και την Κιλικία, καθώς και νεοσύλλεκτους.
Αγγελιοφόροι με αίτημα βοήθειας πήγαν στο
Η κατάληψη της Κοίλης Συριάς ‘η Coele-Syria* και της Φοινίκης δεν ήταν εύκολη. Δεν άνοιξαν όλες οι πόλεις τις πύλες στον νικητή.
*Κοίλη Συριά ή”Coele-Syria = όλη τη Συρία” ή “όλη τη Συρία εκτός από τη Φοινίκη”
Ο σατράπης της Αιγύπτου πέρασε πολύ χρόνο πολιορκώντας την Τύρο, την οποία υπερασπιζόταν ο Ανδρόνικος, ένας από τους καλύτερους στρατηγούς του Αντιγόνου.
Η πόλη παραδόθηκε στον Πτολεμαίο μόνο όταν οι επαναστάτες στρατιώτες άνοιξαν τις πύλες και πρόδωσαν τον Ανδρόνικο.
Ο Δημήτριος έμαθε από τα λάθη του.
Μετά τη Γάζα, σχεδίασε προσεκτικά στρατιωτικές εκστρατείες.
Και για πρώτη φορά το έκανε αυτό ήδη στην εκστρατεία του 311 π.Χ. μι.
Ενώ ο Πτολεμαίος ήταν απασχολημένος με την κατάκτηση της Φοινίκης, ο διοικητής του Πτολεμαίου με το όνομα Kill πήγε να αντιμετωπίσει τον Δημήτριο.
Ο Kill σταμάτησε σε ένα μέρος που ονομάζεται Meuss. Πιθανώς, ο διοικητής υποτίμησε τον γιο του Αντιγόνου.
Ο Δημήτριος έλαβε είδηση για την εισβολή και οργάνωσε νυχτερινή πορεία με κινητές μονάδες.
Τα ξημερώματα, βρέθηκε μπροστά στο στρατόπεδο του Kill και το κατέλαβε με μια αιφνιδιαστική επίθεση. 7 χιλιάδες στρατιώτες του Πτολεμαίου αιχμαλωτίστηκαν μαζί με θησαυρούς.
Ο Δημήτριος, διδασκόμενος από τις ήττες, έστησε νέο στρατόπεδο σε ένα μέρος, οι προσεγγίσεις του οποίου έκλεινε ένα βάλτο.
Δεν υπήρξε αντεπίθεση και σύντομα ο ίδιος ο Αντίγονος έφτασε στη Συρία με φρέσκα στρατεύματα.
Ο Πτολεμαίος κατέστρεψε τα νότια της Συρίας και υποχώρησε χωρίς να δεχτεί μάχη.
Έτσι τελείωσε ο τρίτος πόλεμος μεταξύ των στρατηγών του Αλεξάνδρου. Μπροστά από τον Δημήτριο ήταν νέες νίκες και η ανακήρυξη θεού κατά τη διάρκεια της ζωής του.
312 π.Χ
Ο Δημήτριος ξεκίνησε καταστροφικά το 312 π.Χ μη δίνοντας σημασία σε συμβουλές των γηραιότερων αξιωματικών και έτσι έχασε από τον Πτολεμαίο την Φοινίκη, με μια συντριπτική ήττα στην Γάζα, λόγω της απειρίας του. Με την τακτική των επιδρομών και της λεηλασίας έστρεψε εναντίον του τους λαούς των Ανατολικών σατραπειών. Αυτή η αντιστροφή ανάγκασε τον Αντίγονο να συνάψει ειρήνη το 311π.Χ. η οποία έμεινε μόνο στα χαρτιά. Έτσι αναγνωρίστηκαν τα τέσσερα βασίλεια των Επιγόνων ως «κυρίαρχα κράτη».
Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 307 π.Χ
Ο Αντίγονος ο Ετερόφθαλμος ή Μονόφθαλμος το έτος 307 π.Χ. απεφασισε
να επιτεθεί στον Κάσσανδρο που ήταν κυρίαρχος σε ολόκληρη την Ελλδα
και εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον του με πρώτο στόχο την Aθήνα.
Τον Μάιο του 307 π.Χ. ο γιος Δημήτριος απέπλευσε από την Έφεσο με 5000 τάλαντα και 250 πολεμικά πλοία και με μια τολμηρή πρωτοβουλία, έπλευσε στον Πειραιά και ανήγγειλε πως η μέρα ανεξαρτησίας για την Αθήνα είχε φτάσει.
Οι Αθηναίοι προσχώρησαν απροκάλυπτα στην παράταξη του Αντίγονου .και ο Δημήτριος ανέλαβε την διοίκηση της
Στον Δημήτριο και τον Αντίγονο απονεμήθηκαν τιμές που όμοιες τους δεν είχε απονείμει ποτέ η Αθήνα σε θνητό.
Oι δύο ηγεμόνες λατρεύτηκαν ως «θεοί σωτήρες», τους κατασκεύασαν επιχρυσωμένα αγάλματα που έστησαν δίπλα στους ανδριάντες των ηρώων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, έκλεισε συνθήκη φιλίας και συμμαχίας,
Προς τιμή τους δημιουργήθηκαν δυο νέες αθηναϊκές φυλές η “Αντιγονίδα” και η “Δημητριάδα”!
Οι εκδηλώσεις α ήταν πρωτοφανείς.
Ο Αντίγονος πρόσφερε την Ίμβρο στους Αθηναίους και ξυλεία για την κατασκευή 100 πλοίων.
Ο Δημήτριος απελευθέρωσε και τα Μέγαρα
Πάντως, απογύμνωσε σχεδόν όλη την Ελλάδα από τις φρουρές του Κασσάνδρου και τους συμμάχους του.
Μετά από όλα αυτά τους επόμενους μήνες αφέθηκε σε ερωτικά όργια και συμπόσια. Ήταν γνωστό πως ήταν μεγάλος λάτρης των γυναικών,
Στην Εκκλησία του Δήμου, ο Δημήτριος ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη χωρίς ξένη φρουρά και την επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Οι ιωνικές πόλεις στον μικρασιατικό κύκλο της εξουσίας του Aντίγονου, επανασυνδέθηκαν με την Aθήνα που επί αιώνες την θεωρούσαν μητρόπολή τους και με πρεσβείες προσκόμιζαν στεφάνους και τιμητικά ψηφίσματα.
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΟΝΟ
Το 306 π.Χ. φαινόταν ευνοϊκό για τον Δημήτριο. Όμως ο Αντίγονος, στην προσπάθειά του να καταστρέψει τον Πτολεμαίο, ανακάλεσε όλα τα στρατεύματά του από την Ελλάδα και ο πόλεμος μεταφέρθηκε στην Κύπρο, όπου στην Σαλαμίνα (της Κύπρου)
– Η νίκη του Δημητρίου του πολιορκητή στην Σαλαμίνα της Κύπρου
Ο Δημήτριος κέρδισε μια λαμπρή νίκη: αφού απέκλεισε με 10 πλοία τα 60 του Μενέλαου, αδελφού του Πτολεμαίου, μέσα στο λιμάνι, με 150 πολεμικά επιτέθηκε στα 140 του Πτολεμαίου και τις 200 φορτηγίδες που μετέφεραν 10χιλ. πεζούς.
Αιχμαλώτισε 70 πολεμικά και όλες τις φορτηγίδες.
Μόλις που μπόρεσε να ξεφύγει ο Πτολεμαίος με 8 πλοία.
Ο Δημήτριος, γενναιόδωρος, αντάμειψε την αθηναϊκή του μοίρα με 1200 πανοπλίες, πρόσφερε στρατιωτική κηδεία σε όλους τους νεκρού
Ήταν πλέον κυρίαρχος της Κύπρου και οργάνωσε μια αμυντική δύναμη από 600 ιππείς και 16χιλ. Πεζούς.
–Η πολιορκία της Ρόδου
Ο μεγάλος στόχος του ογδοντάχρονου πια Αντιγόνου ήταν η κατάληψη της Αιγύπτου και η καταστροφή του ίδιου του Πτολεμαίου. Με 80χιλ. πεζούς, 8χιλ. ιππείς και 83 ελέφαντες, ξεκίνησε από την Γάζα, ενώ ο Δημήτριος έπλεε δίπλα στον πατέρα του με 150 πολεμικά και 100 φορτηγίδες. Όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη: μια μεγάλη κακοκαιρία του τσάκισε τον στόλο στην αλίμενη ακτή, ενώ η αντίσταση του Πτολεμαίου στο Νείλο απεδείχθη ισχυρή. Λίγο πριν καταστραφεί ο Αντίγονος, υποχώρησε στη Γάζα προσποιούμενος πως επέστρεφε στη βάση του.
Αλλά το 305 π.Χ. επιτέθηκε στην ουδέτερη Ρόδο, άψογη βάση για το ναυτικό, όπως και η Κύπρος.
Η πολιορκία της Ρόδου κράτησε ένα χρόνο.
Την πόλη την τροφοδοτούσαν, όσο μπορούσαν ο Πτολεμαίος, ο Λυσίμαχος και ο Κάσσανδρος. Παρά την τρομερή δοκιμασία των πολιορκημένων, απ’ όπου ο Δημήτριος πήρε το προσωνύμιο του Πολιορκητή, ύστερα από τρομερές επινοήσεις του πολιορκητικών μηχανών, το 304 π.Χ. λύθηκε η πολιορκία και έγινε συνθήκη. Και η εκστρατεία στην Αίγυπτο και η πολιορκία της Ρόδου, τελικά, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα για τον Αντίγονο και τον Δημήτριο.
Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4ο αιώνα π.Χ. ο θεός Ήλιος έσωσε τον λαό της Ρόδου από μία επίμονη πολιορκία του Μακεδόνα στρατηγού Δημητρίου του Πολιορκητή.
Ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον προστάτη τους, οι Ρόδιοι ανήγειραν τον Κολοσσό, ένα γιγαντιαίο μπρούντζινο άγαλμα, που υψωνόταν περίπου 33 μέτρα πάνω από το μαρμάρινο βάθρο του, δηλαδή ήταν δυόμισι φορές υψηλότερο από το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το έργο του Φειδία.
Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4ο αιώνα π.Χ. ο θεός Ήλιος έσωσε τον λαό της Ρόδου από μία επίμονη πολιορκία του Μακεδόνα στρατηγού Δημητρίου του Πολιορκητή.
— Η δολοφονία των μελών της οικογενείας του Μ. Αλεξάνδρου από τον Κάσσανδρο .
Το 306 π.Χ. και αφού είχαν επιβεβαιωθεί οι δολοφονίες του Αλέξανδρου Δ΄, μόνου νόμιμου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της γυναίκας του Ρωξάνης, της μητέρας του Ολυμπιάδας, του αδελφού του Φιλίππου Αρριδαίου και της συζύγου του, όλες κατόπιν εντολών του αδίστακτου Κάσσανδρου, δεν απέμεινε κανένα μέλος του βασιλικού οίκου των Τημενιδών που κυβερνούσε την Μακεδονία από τις απαρχές της ιστορίας της!
Μόνο τότε πλέον όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι αυτοαποκλήθηκαν “βασιλιάδες”, δεκαεπτά χρόνια δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Τόση επιρροή είχε το όνομά του και η μνήμη του, που κανείς από τους επίδοξους διαδόχους δεν τολμούσε να ονομαστεί βασιλιάς, παρά αυτοαποκαλούνταν επιμελητές της βασιλείας ή επίτροποι των βασιλιάδων.
Αλλά ενώ οι άλλοι ανακηρύχτηκαν βασιλιάδες πάνω σε ό,τι κατείχαν, δηλαδή
1. Ο Πτολεμαίος στην Αίγυπτο.
2. Ο Λυσίμαχος στην Θράκη .
3. Ο Σέλευκος στην Μεσοποταμία και
4.Ο ο Κάσσανδρος στην Μακεδονία,
Οι Αντίγονος και ο Δημήτριος, που κυριαρχούσαν σχεδόν σε όλη την Μικρά Ασία και την Συρία, απαιτούσαν να διαδεχθούν τον άτυχο νεαρό βασιλιά Αλέξανδρο Δ΄ ως κυρίαρχοι όλων των χωρών που είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος.
Έτσι, οι τέσσερις διάδοχοι που ο καθένας εξουσίαζε μια περιοχή, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, θεωρούσαν τον Αντίγονο και τον Δημήτριο δόλιους και κοινούς εχθρούς τους!
–Ο Δημήτριος νικά τον Κάσσανδρο -Δημιουργεί την συμμαχία οι <<Ελληνες >>
Το 304 π.Χ. ο Κάσσανδρος πολιόρκησε την Αθήνα και την κατέλαβε.
Αλλά ο Δημήτριος που μόλις είχε λύσει την πολιορκία της Ρόδου, με 330 πλοία του επιτέθηκε.
Ο Κάσσανδρος ηττήθηκε και με δυσκολία διέφυγε για την Μακεδονία, ενώ 6χιλ. Μακεδόνες του αυτομόλησαν στον Δημήτριο.
Αυτός γύρισε στην Αθήνα, αντί να κυνηγήσει τον Κάσσανδρο, για έναν χειμώνα διασκεδάσεων και συμποσίων, διαμένοντας μαζί με τις πόρνες του στον Παρθενώνα.
Το 303 π.Χ. εξουδετέρωσε όλες τις εχθρικές φρουρές του Κασσάνδρου από την Πελοπόννησο και την ανακήρυξε ελεύθερη.
Στο Άργος παντρεύτηκε την Μολοσσή βασιλόπαιδα Δηιδάμεια, κόρη του Αιακίδη, πρώην αρραβωνιαστικιά του τελευταίου νόμιμου βασιλιά Αλεξάνδρου Δ΄.
Έτσι, απέκτησε, κατά κάποιον τρόπο, και μια σχέση με τον νόμιμο βασιλικό οίκο.
Το 302 π.Χ. επιβράβευσε την πολιτική του της ανεξαρτησίας.
Στα Ίσθμια συγκεντρώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των απελευθερωμένων ελληνικών κρατών και ίδρυσαν μια οργάνωση με το απλό όνομα “οι Έλληνες”.
Έτσι, δημιουργήθηκε μια επιθετική και αμυντική συμμαχία ανάμεσα στους “Έλληνες” και στους βασιλείς Αντίγονο και Δημήτριο. Ο Δημήτριος εξελέγη αρχιστράτηγος των ενωμένων δυνάμεων. Επομένως, όπως ο Φίλιππος Β΄ και ο Αλέξανδρος Γ΄(ο Μέγας), ο Αντίγονος και ο Δημήτριος, παρουσιάζονταν ως υπέρμαχοι σε έναν πόλεμο απελευθέρωσης από τους καταπιεστές και κυρίως από τον τον Κάσσανδρο.
– Αντίγονος, Δημήτριος και οι απόγονοί τους βασιλιάδες
Όταν ο πόλεμος θα τελείωνε, συμφωνήθηκε ότι ο Αντίγονος, ο Δημήτριος και οι απόγονοί τους θα ήταν μόνο βασιλιάδες των Μακεδόνων στην Μακεδονία ).
Όμως οι υπόλοιποι διάδοχοι δεν έμειναν αδρανείς: συμφωνήθηκε ο Κάσσανδρος να σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ο Λυσίμαχος με μέρος του στρατού του Κάσσανδρου να εισβάλει στη Μικρά Ασία, ο Σέλευκος από την Βαβυλώνα να ενωθεί με τον Λυσίμαχο και ο Πτολεμαίος να εισβάλει στην Συρία.
Ο Κάσσανδρος έκλεισε όλα τα περάσματα από την Κεντρική Ελλάδα προς την Θεσσαλία. Ακολούθησε ένας αγώνας ελιγμών των στρατευμάτων του Κάσσανδρου και του Δημητρίου. Έτσι ο Κάσσανδρος κέρδιζε χρόνο, περιμένοντας τις εξελίξεις στην Ασία και δικαιώθηκε.
Ο Δημήτριος έλαβε διαταγές από τον πατέρα του να επιστρέψει στην Ασία, όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΙΨΟ ( 301 π.Χ., ) & Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ
Η αποφασιστική και μνημειώδης μάχη, μια από τις πιο αποφασιστικές στην παγκόσμια ιστορία, δόθηκε το 301 π.Χ. στην Ιψό της Φρυγίας.
**Ο Λυσίμαχος με τις επικουρίες του Κασσάνδρου και ο Σέλευκος, ικανότατοι στρατηγοί και οι δυο, εκπαιδευμένοι απ’ τον ίδιο τον Αλέξανδρο, παρέθεσαν 400 ελέφαντες, 120 άρματα, 10.5χιλ. ιππείς και 64χιλ. πεζούς.
**Απ’ την άλλη, οι Αντίγονος και Δημήτριος είχαν 75 ελέφαντες, 10χιλ. ιππείς και 70χιλ. πεζούς.
Η πρώτη σύγκρουση των ιππικών κερδήθηκε από τον τολμηρό Δημήτριο, ο οποίος κυνήγησε το αντίπαλο ιππικό πολύ μακριά, αφήνοντας, μέσα στον παροξυσμό της καταδίωξης, εκτεθειμένο ένα μέρος της φάλαγγας του.
Ο Σέλευκος οδήγησε του ελέφαντες του στο χάσμα, τρέχοντας γύρω από την φάλαγγα του Αντιγόνου με τη Βασιλική Φρουρά του ιππικού του, ώσπου πολλοί φαλαγγίτες αυτομόλησαν.
Η υπόλοιπη φάλαγγα κατατροπώθηκε.
—Ο θάνατος του Αντίγονου
Ο ογδόντα δυο ετών Αντίγονος έπεσε στη μάχη περιμένοντας να γυρίσει ο Δημήτριος.
Ο εμφύλιος τελείωνε με την ολοκληρωτική ήττα του Αντιγόνου και του Δημητρίου
– Η διαφυγή του Δημητρίου
Στο μεταξύ, ο Δημήτριος, με μεγάλη δυσκολία, κατόρθωσε και διέφυγε στην Έφεσο. Φαινόταν ότι ήταν πια τελειωμένος, χωρίς στρατό και συμμάχους και με εχθρικούς όλους τους άλλους διαδόχους. Αλλά, όπως είπαμε, η Θεά Τύχη είχε επιλέξει τον Δημήτριο για να παίζει, μια να τον ανυψώνει και μια να τον καταρρακώνει. Και εκεί που έμοιαζε καταποντισμένος, θα επέστρεφε στο θέατρο της σκηνής των Επιγόνων. Και θα επέστρεφε δυναμικά!
0 comments